СПОРТ

ІГОР ГАЙДАМАК:«ДО ІТАЛІЇ ЇДЕМО ПО «ЗОЛОТО»!
У Мілані 1 вересня стартує чемпіонат світу з боксу. Це буде перше після олімпійського турніру в Пекіні змагання зірок аматорського боксу.

Попри гучні успіхи українських спортсменів на Олімпіадах і чемпіонатах Європи, світові першості нашим співвітчизникам ще не підкорювалися. Можливо, саме зараз настав час порушити невтішну традицію, адже в складі національної команди залишається Василь Ломаченко — володар Кубка Вела Баркера, який вручається найтехнічнішому боксерові Олімпіади. Відразу після пекінського турніру були розмови про перехід олімпійського чемпіона в професіонали, але Василь разом зі своїм тренером і батьком Анатолієм Ломаченком вирішили — в 21 рік це робити передчасно. Сподіваються в Федерації боксу України також на інших наших бійців. Про це розповів віце-президент ФБУ, член виконкому АІБА (Всесвітньої асоціації аматорського боксу), заслужений тренер України Ігор Гайдамак.
— Чи остаточний склад збірної й чи є він оптимальним?
— Склад оптимальний. Сказати, що він остаточний, можна буде лише в Мілані, адже бокс — агресивний вид спорту, неможливо сказати, що буде в останній бойовій практиці. Загалом команду сформовано. У ваговій категорії до 48 кг боксуватиме Денис Скаруба з Харкова, молодий спортсмен, який нещодавно закріпився у складі збірної. У нього ще обмаль досвіду, але потенціал дозволяє захищати честь країни на чемпіонаті світу. Артем Далакян із Донецька виступатиме у категорії до 51 кг. Він набрався досвіду, і виправлення погрішностей, які у нього були, дає змогу претендувати на медалі на найбільших змаганнях. У ваговій категорії до 54 кг честь країни захистить один із найдосвідченіших наших спортсменів, капітан команди, чемпіон Європи Георгій Чигаєв. Ми на нього сподіваємося, хоча вік дає про себе знати, до того ж перехід Георгія з вагової категорії до 48 кг дає підстави для хвилювання про те, як він це витримає. Наш «діамантик», нова зірка світового боксу, олімпійський чемпіон Пекіна Василь Ломаченко активно працює, готується серйозно, попри свої регалії. Адже за всі роки незалежності у нас були чемпіони Європи, олімпійські чемпіони, а ось чемпіонів світу немає. Ми радітимемо, якщо йому вдасться повторити свій тріумф у категорії до 57 кг.
У ваговій категорії до 60 кг виступить представник Херсонщини Дмитро Буренков. Від цього досвідченого боксера ми чекаємо прориву, сподіваємося, що він зможе «зачепитися» за одну з нагород. Багато залежить від того, чи пощастить йому та іншим нашим представникам з жеребкуванням. Неабияку конкуренцію опонентам у категорії до 64 кг становитиме Олександр Ключко з Миколаєва. Він нефартовий боксер — в усіх головних опонентів у різний час вигравав, але перемогти в якомусь важливому турнірі не дозволяли то судді, то інші обставини. Сумчанин Тарас Шелестюк виступить у категорії до 69 кг. Протягом кількох останніх років Сумська область практично не брала участі у формуванні складу національної команди, і ось тепер місцеві тренери підготували перспективного боксера. У ваговій категорії до 75 кг виступить обдарований Сергій Дерев’янченко з Миколаєва. Він запам’ятався серією блискучих перемог на чемпіонаті світу в Чикаго, де виборов бронзову медаль. Переконаний, що в Мілані в нього є можливість піднятися вище. Харків’янин Олександр Гвоздик (категорія до 81 кг) — талановитий молодий боксер, зміг замінити свого колегу кримчанина Олександра Усика, котрий перейшов вагову категорію до 91 кг. Роман Капітоненко, що представляє Київську область, виступить у суперважкій ваговій категорії. Він став призером континентального чемпіонату в Ліверпулі, надзвичайно працьовитий.
Із одинадцяти членів нашої команди п’ятеро-шестеро лідерів мають показати високі результати. Проте в боксі щось стверджувати завжди потрібно з оглядкою на жереб, тому будувати детальніші плани і прогнози зможемо в Мілані.
— Який результат на чемпіонаті світу Ви вважатимете задовільним?
— Сьогодні за рейтингом наша команда є лідером у Європі, тому нам потрібно бути хоча б у п’ятірці провідних держав. Ми сподіваємося на наш досвід, психологічну підготовку, наукову і медичну базу. За якістю підготовки ми нікому не маємо поступатися, але бокс є бокс.
— Чи були якісь проблеми з фінансуванням, умовами підготовки?
— Я вдячний Міністерству у справах сім’ї, молоді та спорту, що можна було, для нас зробили. Інша річ, що є певні рамки фінансування — якщо, приміром, нормою для спортсмена є 102 гривні на добу на харчування, то для тренерів ця сума набагато менша, а наставник у боксі втрачає енергії набагато більше, ніж боксер. У тренера буквально руки тремтять після тренування, коли на «лапах» він приймає на себе потужні удари підопічних. Федерація боксу України докладає максимум зусиль, щоб організувати додаткове харчування, вживання природних вітамінів (родзинки, курага, мед, горіхи). За три тижні до старту чемпіонату світу закінчився навчально-тренувальний збір у Заросляку Івано-Франківської області. Хлопці заклали фундамент фізичної готовності — побігали, навіть попрацювали сокирами, повалили ліс. Тренерська рада задоволена, програма підготовки виконана. Останній збір розпочався 17 серпня в Кончі-Заспі, виліт до Італії заплановано на 28 серпня.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРЕМОЖЕЦЬ ВТРАЧАЄ КУБОК
  • ДОМАШНІЙ ТРІУМФ БЕЗСОНОВОЇ