ВІЙСЬКО

ХОЧ І БЕЗ ТЕХНІКИ, АЛЕ ПАРАД БУДЕ!
Хоча на календарі серпень і все відчутніше чути подихи осені, на злітно-посадковій смузі авіаційного заводу «Авіант», що в Києві, спекотно. Насамперед для офіцерів та солдатів-строковиків Збройних сил України, МВС, Державної прикордонної служби та інших силових відомств країни. Воно й не дивно: готуються до військового параду, який відбудеться 24 серпня з нагоди Дня Незалежності України на її головній вулиці — Хрещатику.

ЦИМИ ДНЯМИ ПРОДОВЖУЮТЬСЯ НАПРУЖЕНІ ТРЕНУВАННЯ АРМІЙСЬКИХ ПІДРОЗДІЛІВ ДО УЧАСТІ У ВІЙСЬКОВОМУ ПАРАДІ
Цього року, як відомо, проходження військової техніки не буде. Головна причина — дефіцит коштів в армійському бюджеті. Тому й прийнято рішення — обмежитися проходженням армійських колон. Проте, як на мене, ефектність цього видовища не надто постраждає. Колони очолить шеренга барабанщиків Київського військового ліцею ім. І. Богуна, за якою пройдуть усі 20 парадних розрахунків. Новинка цьогорічного параду — поруч із чоловіками крокуватимуть дівчата у військових одностроях. Це, зокрема, будуть курсантки Житомирського військового інституту ім. С. Корольова Національного авіаційного університету.
А як самі учасники майбутнього параду ставляться до цієї події?
— Як на мене, то військовий парад потрібно проводити,— говорить майор Микола Олексійчук.— І це не є продовженням радянських традицій, як інколи доводиться чути. Наприклад, Франція проводить подібні заходи і ніхто не піддає сумніву їх доцільність. Хто б що не говорив, але 24 серпня — це велике державне свято і відзначати його необхідно належно.
— Я з дитинства спостерігав за парадом по телевізору,— говорить рядовий Михайло Сомчук.— Чесно кажучи, заздрив хлопцям у солдатських шеренгах і ніколи не думав, що й самому доведеться пройти ось так по Хрещатику. Батьки, рідні обов’язково дивитимуться парад, може пощастить ще й мене побачити...
За тренуванням цього разу спостерігав особисто Головнокомкандувач Збройних сил України — начальник Генерального штабу ЗС України генерал армії України Сергій Кириченко. Після проходження колон Сергій Олександрович провів «розбір польотів», зробивши деякі зауваження учасникам майбутнього дійства. При цьому доповнив, що на святковий настрій киян і гостей міста не вплине не проходження бойової техніки, оскільки вони матимуть змогу ретельно її оглянути. Адже бойові машини піхоти, бронетранспортери будуть розташовані на Хрещатику. І кожен бажаючий матиме змогу поспілкуватися з їхніми екіпажами, сфотографуватися. Також пролетять цього дня над головами киян військові літаки, гелікоптери.
З бюджету Міністерства оборони на проведення військового параду виділено близько 50 млн грн, але оскільки цієї суми недостатньо, то уряд асигнував додатково ще 15 млн. Було б помилково вважати, що це даремно потрачені гроші, адже під час підготовки до параду солдати підвищують свій вишкіл у водінні бойової техніки, а техніку фарбують, ремонтують. Це є хоч і незначним, та все ж унеском у підвищення бойової готовності частин і підрозділів українського війська.
Керуватиме військовим парадом командувач Сухопутними військами ЗС України генерал-полковник Іван Свида.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • НАКАЗАНО ЗАЛИШИТИ ГАРНІЗОН...