СПОРТ

ХОЛОДНИЙ ДУШ ПО-ТОВАРИСЬКОМУ
Футбольна збірна України в домашньому товариському матчі проти національної команди Туреччини зазнала нищівної поразки з рахунком 0:3.

Протягом семи хвилин другого тайму у воротах Олександра Шовковського залишили свої автографи Тунджай Шанлі, Сервет Четін і Хаміт Алтинтоп.
Єдиний позитивний висновок, який можна зробити після такої ганьби,— добре, що такий результат зафіксовано не в офіційному поєдинку, тож 5 вересня з андоррцями і 9 вересня з білорусами маємо шанс побачити «підремонтований» варіант головної команди країни.
Наставник «синьо-жовтих» Олексій Михайличенко здивував ще на стадії оприлюднення списку викликаних на передматчевий збір. Не приїхали до Кончі-Заспи Андрій Воронін і Євген Левченко, яким, за словами тренера, потрібно добре зарекомендувати себе в клубах — англійському «Ліверпулі» й російському «Сатурні» відповідно. Всього на базі київського «Динамо» готувалися до зустрічі з турками 18 футболістів, «аби кожен мав можливість зіграти»,— так аргументував Михайличенко це рішення.
У першому таймі на лаві запасних залишилися сидіти Шевченко, Чигринський, Гусєв і Мілевський. Натомість пару форвардів склали дніпропетровці Селезньов і Гоменюк. Неподалік від них розпочав гру Калиниченко, ще один представник «Дніпра». 45-хвилинка минула в рівній грі. У нападі турків щось виходило тільки після помилок захисту збірної України, наші співвітчизники найчастіше виконували неточні довгі передачі. Одного разу Гоменюк мав змогу вийти сам на сам із голкіпером-ветераном Волканом Демірелем, але контроль м'яча на швидкості, як з'ясувалося,— козир не цього форварда, турецькі захисники легко наздогнали нападника і заблокували можливість для загострення.
Після перерви Олексій Михайличенко провів кілька замін, і склад «синьо-жовтих» почав більше нагадувати «основу». Саме після цього збірна Туреччини протягом короткого часу спромоглася на розгром. На 58-й хвилині далеко від штрафного майданчика Тунджай Шанлі проскочив між Мандзюком і Чигринським, підстраховка не спрацювала, Кучеру довелося наздоганяти досвідченого форварда, який вийшов на побачення з Шовковським. Перший удар нападника воротар відбив, але м'яч влучив Шанлі в голову і від неї закотився у ворота.
Минає ще п'ять хвилин, і після елементарного навісу біля одинадцятиметрової позначки Сервет Четін виграє на другому поверсі у Дмитра Чигринського, а Олександр Шовковський завмирає у напівпозиції — і на перехоплення не вийшов, і лінію воріт залишив.
Ще одна атака гостей завершується тим, що 19-річний Серджан Їлдирим збирає навколо себе в штрафному майданчику мало не всіх оборонців і чітко відпасовує на Хаміта Алтинтопа (3:0).
Після цього турки дещо скинули оберти, і українці були близькими до того, щоб забити хоча б гол престижу. Найреальнішу нагоду втратив Андрій Шевченко, котрий після ідеальної передачі Артема Мілевського довго готувався до удару.
Поразка має «освіжити голови гравців», щоб до офіційних ігор підійти у найкращому стані. Про це після гри заявив наставник українців Олексій Михайличенко.
«Настав час прийняти холодний душ. Сподіваюся, він освіжить наші голови, і до осінніх ігор ми будемо готові якнайкраще»,— сказав він.
Тренер не очікував такого результату і змісту гри.
«Виходячи зі стану, в якому були гравці, ми побудували процес так, аби дати кожному зіграти по тайму. Ми хотіли оцінити їхній стан, але не відмовлялися від відповідальності за результат. Ми мало показали з того, що повинні були показати,— сказав Михайличенко.— Ми програли у швидкості пересування, переходу від оборони до атаки, кудись поділися командні дії. Гравці забули ті основи, які ми раніше закладали»,— додав тренер.
На його думку, у грі є й позитивні моменти. «Передусім це повернення Олега Гусєва. Позитив також у тому, що поразка припала на контрольну гру»,— вважає Михайличенко.
Що ж, курчат і справді рахуватимемо наприкінці осені, коли завершиться відбірний турнір чемпіонату світу. Того ж дня, коли українці зганьбилися на власному полі, головні конкуренти в боротьбі за друге місце в групі хорвати на виїзді виграли в білорусів — 3:1. Цей результат означає лише одне: двох перемог над командою Андорри і виграшу в білорусів (у чому тепер є небезпідставні сумніви) не вистачить для того, щоб випередити хорватів. Ще й з безперечними лідерами нашого секстету — англійцями потрібно буде зіграти краще, ніж це зробить балканська збірна. Чи до снаги це підопічним Олексія Михайличенка, знатимемо 10 жовтня, коли футболісти з туманного Альбіону гратимуть в Україні.
також у паперовій версії читайте:
  • РЕАБІЛІТАЦІЯ «ШАХТАРЯ»
  • У ЛІЗІ ЄВРОПИ — КВАРТЕТ ЗАМІСТЬ ТРІО