ПОЛІТИКА

КОМЕНТУЮТЬ ЕКСПЕРТИ
Експерти вважають, що своєю заявою щодо українсько-російських відносин Президент РФ Дмитро Медведєв побічно підтримав Президента України Віктора Ющенка.
Згідно з даними переданого агентству УНІАН експертного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна, директор інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Олександр Палій вважає, що для Росії існування України як незалежної держави є неприйнятним, як, утім, й існування багатьох інших держав.


«Чому зараз Росія виступила саме проти України? Бо Україна ослаблена, в Україні наближаються вибори, в Україні діє потужне антидержавницьке лобі, яке працює на інтереси іншої держави, а крайня корумпованість державного апарату не дає йому можливості чинити ефективно з протидії таким погрозам»,— сказав аналітик.
«Звичайно, це робиться з прицілом на вибори. Росія зараз активно «розкладає яйця» між Тимошенко і Януковичем, тому намагається впливати на вибори. Тобто звинувачує Україну в антиросійському курсі — й при цьому проводить антиукраїнську політику. По суті, це є підривом суверенітету і проявом неповаги до народу, який голосує, до держави. Проводячи таку політику, ще й Україну звинуватити в антиросійському курсі — це називається «про ягня, яке винувате «вже тим, що хочеться мені їсти»,— вважає О. Палій.
Директор Київської філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов іншої думки: «У заяві чітко, однозначно й недвозначно розкладено по полицях те, про що неодноразово говорила офіційна Росія, зокрема й сам Дмитро Медведєв, і Володимир Путін. Тобто наведено конкретні претензії Кремля до української влади. Навряд чи у будь-якого незаангажованого політолога, експерта виникнуть якісь суперечності з цією заявою».
За його словами, «інша справа — чому з’явилася ця заява саме зараз. Пояснення просте — тому що зараз посол Росії мав прибути до України. Після низки демаршів і відвертих провокацій з українського боку, зауважте, практично всі скандали останніх місяців генеруються винятково в Києві — Москва лише відповідає на них, зокрема ці провокації стосувалися й дипломатичних представників Росії й ЧФ РФ тут в Україні — після цих демаршів стало зрозуміло в Москві поза всякими сумнівами, що Президент Ющенко вибрав стратегію нарощування ескалації у відносинах між Росією і Україною. Відповідно новий посол РФ змушений буде стати заручником внутрішньополітичної ситуації в Україні. Просто Москва вирішила не присилати сюди заручника».
Політолог Володимир Цибулько вважає, що заява Президента РФ має внутрішньоросійську природу. «Український чинник стає чинником боротьби між групами прихильників Медведєва і Путіна. Скидається на те, ніби за Україну взялися серйозно, від України хочуть відповідного результату. Я схильний оцінювати це як результат внутрішньополітичної боротьби, що проектується на Україну, але все ж відбувається всередині російських кланів»,— зазначив В. Цибулько.
Директор Інституту Горшеніна — Кость Бондаренко висловив думку, що своєю заявою Д. Медведєв фактично підтримує В. Ющенка.
«Він не може не розуміти, що позиція Росії, викладена в листі, сприяє зростанню патріотичних настроїв в Україні, а відповідно сприяє зростанню рейтингу Віктора Ющенка. Цілком можливо, що цей лист — це свідома гра Кремля на збереження Віктора Ющенка при владі»,— сказав експерт.
Кость Бондаренко пояснив свою точку зору: «Хоч як дивно, за всієї антиросійської риторики Віктора Ющенка, за всіх його випадів проти РФ він може бути найбажанішим кандидатом для Росії на президентських виборах в Україні. Ющенко — слабкий Президент, слабкий політик. Він прогнозований політик. Навіть за всієї його антиросійськості, як свідчить досвід, цілком може вживатися з Росією, з російськими колегами, впроваджувати різні, не зовсім прозорі схеми, як це було з «РосУкрЕнерго».
«До речі,— наголосив аналітик,— в оточенні й Віктора Ющенка, і Дмитра Медведєва сьогодні є чимало людей, які раніше були причетні до створення «РосУкрЕнерго». Ющенко вигідний Росії, оскільки є гарантом того, що за його президентства Україна навряд чи стане членом НАТО або ЄС, адже нині Західна Європа повернулася спиною до України не в останню чергу через позицію Віктора Ющенка».
«Оприлюднена заява — це, по суті, імітація конфлікту з метою впливу на ситуацію в Україні й на електоральні рейтинги Віктора Ющенка»,— вважає К. Бондаренко.
також у паперовій версії читайте:
  • МЕДВЕДЄВ ПРИГАДАВ УСЕ
  • КОМЕНТУЄ ЄВРОПЕЙСЬКА ПРЕСА