УКРАЇНА І СВІТ

ПАТРІАРШИЙ ВІЗИТ
Патріарх Російської православної церкви Кирило здійснив пастирський візит до України. Нагадаємо, що 27 січня 2009 року помісний собор обрав Кирила шістнадцятим патріархом. За результатами синоду РПЦ, інтронізація нового патріарха завершилася.

Патріарх Кирило зайняв досить активну позицію з багатьох питань. Саме з його ініціативи відновлено діалог з папським престолом. Правда, ініціатива білоруського президента Олександра Лукашенка, який навесні відвідав Ватикан та намагався налагодити прямий діалог між білоруськими православними та католиками, була прохолодно сприйнята з боку РПЦ. Це означає незмінність позиції патріарха в питанні «неподільності» канонічної території РПЦ.
У цьому безперечним союзником Кирила є російська світська влада. За умов глибокої кризи Співдружності Незалежних Держав позиції РПЦ на пострадянському просторі трактуються як важливе свідчення особливого ставлення Росії до колишніх радянських республік.
Досить показовим візит патріарха Кирила видається після заяв віце-президента США Джозефа Байдена про невизнання Вашингтоном будь-яких «спеціальних» зон впливу. Напередодні візиту в Україну, на початку липня, Кирило побував у патріарха Константинопольського Варфоломія. Офіційно було оголошено, що сторони досягли згоди щодо непорушності канонічних територій.
Тепер Кирило домагається відновлення в школах Росії викладання курсу релігійної етики й повернення до армії та флоту військових капеланів. Фактично сучасне російське православ'я стало в РФ важливою складовою офіційної державницької євразійської ідеології. Тому в російських політичних колах від візиту патріарха Кирила сподівалися не лише церковних молебнів з українською паствою, а й політичних сигналів. На противагу цим очікуванням паства інших українських православних церков звинуватила патріарха РПЦ у пропаганді імперського політичного проекту в Україні.
За цих обставин чи не головним політичним результатом візиту патріарха Кирила став вияв реальної міжконфесійної толерантності громадян України. Адже відсутність міжрелігійної ворожнечі є не лише успішним складанням іспиту на цивілізованість, а й переконливою демонстрацією європейськості України.
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЗАЧЕРГОВІ ВИБОРИ В МОЛДОВІ
  • БУРХЛИВА ПЕРСЬКА ЗАТОКА
  • АЗІЙСЬКЕ ТУРНЕ КЛІНТОН
  • НОВА МІСІЯ РАСМУССЕНА