СПОРТ

БУКУР: ЗЛИЙ ГЕНІЙ НОМЕР...
Донецький «Шахтар» усерйоз ризикує не потрапити до наступного кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів УЄФА.

У третьому кваліфікаційному раунді на гірників чекав румунський клуб, а для вболівальників команди Мірчі Луческу у єврокубкових змаганнях це означає одне: підвищена реалізація валідолу й інших заспокійливих препаратів в аптеках Донбасу і всієї України, до того ж результат протистояння ніхто гарантувати не в змозі.
Здавалося б, колектив, який лише два місяці тому виграв у непростій боротьбі останній в історії Кубок УЄФА, мав би володіти запасом міцності, достатнім для проходження європейських середняків.
Донецький «Шахтар» довів, що попри велику кількість легіонерів, клуб все одно за духом лишається українським. Це в нашому стилі — мати величезну перевагу протягом усього матчу, але ледве не програти.
Стартовий склад «гірників» на матч із «Тімішоарою» був прогнозований. У складі не було Агахови, який все-таки поки є лише нападником-резервістом, не було Дмитра Чигринського, якого Луческу не хотів загравати у Лізі чемпіонів, щоб захисник зміг перейти до «Барселони» з можливістю виступати у складі каталонців у єврокубках. Натомість вийшов на поле Фернандіньйо, який нарешті одужав після своєї травми. Інші футболісти уже виходили на поле в матчах національного чемпіонату: П'ятов у воротах, польові гравці Хюбшман, Кучер, Жадсон, Ілсіньо, Шевчук, Луїс Адріано, Вілліан, Іщенко, Срна.
«Шахтар» розпочав матч, як і належить безперечному фаворитові протистояння, без розвідки. На третій хвилині господарі мали виходити вперед — Фернандіньйо виграв відскок у штрафному майданчику і сам опинився перед воротами. Втім, м'яч після його удару воротам румунського голкіпера Пантілімона не загрожував. Минуло ще дві хвилини, і міг забивати вже Луїс Адріано, котрий отримав чудову скидку від Ілсіньйо. Але форварда, як і Фернандіньйо, підвела точність.
Гірники продовжували створювати і марнувати зручні нагоди. На 20-й хвилині «Тімішоара» ледь не вперше спробувала провести серйозну атаку на ворота П'ятова і відразу забила. Костариканець Вінстон Паркс, якого пам'ятаємо за виступами в московському «Локомотиві», протягнув м'яч по правому флангу, протиснув Шевчука і зробив простріл у центр штрафного майданчика, де самотній Букур спокійнісінько закотив м'яч у кут донецьких воріт — 0:1. До речі, Паркс не вперше засмучує українську команду. У 2004 році він у складі московських «залізничників» забив вирішальний третій гол у ворота Шовковського, який приніс москвичам перемогу у матчі групового турніру Ліги чемпіонів (3:2). Тоді ця поразка не дозволила динамівцям вийти до 1/8 фіналу турніру.
Від зміни рахунку перебіг подій на полі не змінився — донеччани продовжували створювати і транжирити моменти. Займалися вони цим і після перерви, аж до 61-ї хвилини, коли Гладкий, що вийшов на заміну, скористався навісом Срни зі штрафного. Перестрибнувши Едера, Олександр нарешті спромігся переграти голкіпера Пантілімона, який у цій зустрічі вже було спіймав кураж.
«Шахтар» щосили намагався одразу відзначитись ще раз. Найкращий момент для цього мав Жадсон. Після його удару зі штрафного Пантілімон був безсилий щось зробити, але його ворота врятувала хрестовина. На 72-й і 73-й хвилинах двічі міг забивати все той же Гладкий, але спочатку з його ударом упорався румунський кіпер, а потім Олександр пробив вище воріт.
На 78-й хвилині вдруге спрацював футбольний принцип — «Не забиваєш сам — заб'ють тобі». Букур, опинившись на самоті на половині поля донеччан, фінтами заморочив голову Кучеру, вийшов віч-на-віч з П'ятовим і без проблем забив другий м'яч у ближній кут воріт українського віце-чемпіона. Знову форвард відзначився чи не в єдиній осмисленій атаці (навіть контратаці) своєї команди в цілому таймі.
Та вже за шість хвилин Фернандіньйо нагадав, за що його в позаминулому сезоні називали одним із найкращих гравців чемпіонату. Його удар з-поза меж штрафного майданчика був несподіваний, сильний і на диво точний. 2:2 — за такого рахунку «Шахтар» знову спробував вирвати перемогу, але час на годиннику іспанського рефері Едуардо Ітуральде Гонсалеса невдовзі вичерпався.
За тиждень гірникам знову потрібно забивати — цього разу на полі суперника. При цьому потрібно ще й пропустити хоча б на один м'яч менше. На щастя, Дмитро Чигринський у Румунії гратиме з перших хвилин — його перестали «заощаджувати» для «Барселони» по перерві донецького поєдинку.
також у паперовій версії читайте:
  • «ДИНАМО» ВСТАНОВЛЮЄ РЕКОРД
  • МАССА — В ЛІКАРНІ, ШУМАХЕР — ЗА КЕРМОМ
  • «АСТАНА»: ГРАНД-ЧЕМПІОН ГРАНД-ТУРУ