ПОЛІТИКА

ГОТУЙМО ПІВТОРА МІЛЬЯРДА
Центральна виборча комісія затвердила бюджетний запит на проведення виборів президента України до проекту державного бюджету на 2010 рік у розмірі 1532 млн гривень.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера зауважив, що можна було б сказати: «Демократія дешевою не буває», але, за його словами, така сума зумовлена можливою великою кількістю членів виборчих комісій.
Пан Магера нагадав, що згідно із законодавством, кожен кандидат у президенти «має право подати по два своїх представники до складу територіальних та дільничних виборчих комісій».
Як зазначив заступник голови ЦВК, з огляду на досвід минулих президентських виборів цього року на посаду глави держави претендуватиме приблизно 30 кандидатів. Таким чином, сказав він, якщо кожен з них запропонує по два представники до кожної з 225 територіальних виборчих комісій, це становитиме 13,5 тис. осіб.
А. Магера повідомив також, що в Україні дільничних виборчих комісій буде близько 34 тис., а кількість їхніх членів становитиме понад два мільйони осіб. У зв'язку з цим, пояснив він, оплата роботи всіх членів виборчих комісій потребуватиме значного збільшення фінансування виборчої кампанії у 2010 році.
Оскільки виборча кампанія триватиме у 2009–2010 роках, її загальний кошторис, за словами посадовця, становитиме 1744 млн 300 тис. грн. Він запевнив, що в бюджеті 2009 року кошти на президентські вибори передбачені, тож проблем з їхнім фінансуванням немає.
Центральна виборча комісія має намір дослідити питання про можливість фінансування ймовірних дострокових парламентських виборів у 2010 році.
Відповідну пропозицію на засіданні Центрвиборчкому висловила член ЦВК Тамара Астахова. Вона запропонувала зазначити в бюджетному запиті до проекту держбюджету на 2010 рік відповідні видатки.
Пані Астахова зауважила, що до кінця 2009 року дострокові парламентські вибори в Україні, згідно із законом, практично не можливі. Проте, на її думку, після президентських виборів й обрання нового глави держави ймовірність виборів до Верховної Ради у 2010 році є дуже високою. А Центрвиборчком, додала вона, за законодавством, має забезпечити проведення дострокових виборів до парламенту.
також у паперовій версії читайте:
  • АВТОКЕФАЛІЯ — «ВІДМОВА ВІД ОСНОВ ЦЕРКВИ»?
  • ДЕНЬ ХРЕЩЕННЯ КИЇВСЬКОЇ РУСИ-УКРАЇНИ ВІДЗНАЧЕНО У ДЕНЬ РІВНОАПОСТОЛЬНОГО ВЕЛИКОГО КНЯЗЯ ВОЛОДИМИРА
  • РЕГІОНАЛЬНА ЕЛІТА — «ЗАКОНОДАВЕЦЬ МОДИ»
  • ГЕНПРОКУРАТУРА ВІДМОВИЛА ВДОВІ ГОНГАДЗЕ