КУЛЬТУРА

ЗУСТРІЧІ В КНИГАРНІ «Є»
Всеукраїнська мережа книгарень «Є» практично відразу стала для шанувальників художнього друкованого слова не просто місцем купівлі потрібних книжок. Це — справжній центр культурного життя Києва, Володимира-Волинського та Івано-Франківська. У планах — значне розширення фірмового літературного простору, навколо якого гуртуються письменники, актори, журналісти, музиканти, представники дипломатичних місій. Недарма журі чергового міжнародного форуму видавців у Львові визнало столичну «Є» найкращою книгарнею 2008 року в Україні.

Керівництвом крамниці засновано заохочувальні премії для відзначення тих, чиї непересічні книги особливо запам'яталися читачам, чиї виступи та презентації стали справжньою подією. Оксана Забужко і видавництво «Факт» нагороджені в номінації «Улюблена книжка покупців» за роман «Польові дослідження з українського сексу» — торік продано рекордну кількість примірників. Відзнаки отримали Посольство Республіки Польща в Україні (за плідну співпрацю в межах проекту «Польська читальня») і Французький культурний центр (за найгучнішу зустріч з іноземним автором у книгарні «Є» — з Ніколя Фаргом). Обирати найкращих із кращих було важко, адже тут відбувається інколи по п'ять заходів на тиждень.
У магазині великий вибір книг українською та іноземними мовами, дисків із аудіокнигами, іграми, музикою і фільмами. Відділ дитячої літератури обладнаний іграшковим куточком, наявні місця для читання, доступ до Інтернету безкоштовний, є полиці для буккросингу, тобто обміну книжками, що перебували в чиїхось руках. Можна залишити тут непотрібну вам літературу, а натомість узяти чужі книги, які припали до душі. У Володимирі-Волинському та Івано-Франківську відкрито культурно-мистецькі центри, у рамках яких працюють артистичні клуби, виставкові та конференц-зали, дитячі кав'ярні.
Мережа «Є» вирізняється посеред концепцій переважної більшості книжкових крамниць, віддаючи перевагу вітчизняному продуктові. Така позиція відповідає очікуванням суспільства, адже соціологічні дослідження твердять: українці прагнуть читати рідною мовою, у тому числі іноземну літературу. Заохочують не лише покупців, а й вітчизняних книговидавців, оскільки їхні книги посідають тут гідне місце. Саме цим мережа «Є» відрізняється від тих книжкових мереж, які цілеспрямовано просувають на нашому ринку російську книгу. Проте відкритість до культур інших народів також вельми важлива, бо це — запорука доступу до передових ідей світового рівня. Тож книгарня прагне забезпечити великий вибір зарубіжних книг оригінальними мовами.
Особливу увагу тут приділяють дітям. Актори, журналісти, письменники і художники граються з малечею, дають їм уроки акторської майстерності та малювання, читають казочки, влаштовують інсценізації за участі юних відвідувачів.

Юлія ОМЕЛЬЧУК
також у паперовій версії читайте:
  • МУЗИКА В КІНО
  • ЧЕТВЕРО З «ЛАБІРИНТУ»
  • ПРЕМ'ЄРИ, ФЕСТИВАЛІ, БЕНЕФІСИ...