РОЗМАЇТТЯ

ЖІНОЧИЙ ГОЛОС ДОПОМАГАЄ РОСЛИНАМ РОСТИ
Жіночий голос стимулює рослини до росту, з’ясували члени британського Королівського товариства садівників. Вони провели експеримент, який тривав місяць, і виявили, що томатна розсада краще росте, якщо з нею «спілкується» жінка.

Найбільшими за час експерименту виросли томати в Сари Дарвін, праправнучки легендарного вченого Чарльза Дарвіна. Вона читала рослинам уривки з роботи свого знаменитого пращура «Про походження видів». Розсада, з якою розмовляла Дарвін, виросла на 5 см вищою, ніж та, з якою розмовляли чоловіки, і на 1,5 см вищою за томати її найближчої конкурентки.
До початку експерименту садівники були впевнені, що рослинам більше подобається звук чоловічого голосу. Проте результати роботи свідчать про зворотне, повідомляє navsi100.com з посиланням на «The Telegraph».
Пояснити, чому жіночі голоси так благотворно впливають на рослини, фахівцям поки важко. Можливо, велику роль відіграє діапазон голосу і тон, які утворюють певні звукові хвилі, що впливають на рослину.

НА НИХ ПОЛЮЮТЬ КОЛЕКЦІОНЕРИ
Королівський монетний двір Великої Британії викарбував 200 тисяч 20-пенсових монет без дати випуску. Такий інцидент стався вперше за останні триста років, повідомляє tsn.ua.
Помилка закралася через зміни дизайну монет. Частину грошових знаків випустили з колишнім аверсом і новим реверсом, унаслідок чого дата випуску так і не була викарбувана. Помилку помітили лише тоді, коли монети потрапили в обіг.
Тим часом помилково випущені монети викликали інтерес у колекціонерів. Зокрема, Лондонське монетне бюро, приватна компанія, яка цікавиться незвичайними грошовими знаками, пропонує за кожну з таких монет 50 фунтів, що в 250 разів перебільшує офіційну вартість. У фірмі сподіваються продати 20-пенсовики колекціонерам за ще більшу суму.
Королівський монетний двір наголосив, що ці монети не вилучені з обігу і приймаються за номіналом. «Але якщо люди хочуть платити за них більше, це їхня справа»,— кажуть фахівці.

ЯЗИК УЧЕНОГО ОЦІНИЛИ В 74 ТИСЯЧІ ДОЛАРІВ
Один з примірників відомої світлини фізика Альберта Ейнштейна, на якій він показує фотографові язик, продали на аукціоні в штаті Нью-Гемпшир (США) за 74325 доларів, повідомляє Укрінформ.
Відомо, що фото було зроблене 1951 року після святкування 72-річчя фізика. За словами представника аукціону, Ейнштейн підписав його і подарував кореспондентові телекорпорації CBS Говарду Сміту. У підписі лауреат Нобелівської премії пояснює: «Вам сподобається цей жест, тому що він призначений всьому людству».
Новим власником знаменитої фотографії став фахівець із наукових книг і рукописів учених Девід Ваксман.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ФАКТ
  • ДИВА
  • ЗНАХІДКИ