СПОРТ

ФУТБОЛЬНА АНАРХІЯ
В українському футболі знову скандал. Президент «Дніпра» Ігор Коломойський подав позов до київського окружного апеляційного суду стосовно діяльності української Прем’єр-ліги. Суд визнав недійсною реєстрацію цієї футбольної структури й ухвалив рішення про її ліквідацію. На апеляцію відведено десять днів.

Українська Прем’єр-ліга була утворена торік у травні власниками 16 клубів вищої ліги. Починаючи з сезону-2008/09 років, керівники цієї структури відповідають за проведення національного чемпіонату у вищому дивізіоні, а також змагань за Кубок і Суперкубок України. До першого липня нинішнього року Прем’єр-ліга не мала президента, його функції виконував глава футбольного клубу «Харків» Віталій Данилов. На засіданні першого липня він був затверджений на посаді президента. За Данилова віддали свої голоси одинадцятеро президентів клубів, присутні під час виборів,— саме такий мінімум і був потрібен. Бойкотували вибори п’ять клубів — «Динамо», «Дніпро», «Металіст», «Арсенал» і «Кривбас».
Президент «Динамо» Ігор Суркіс так пояснив українським засобам масової інформації свої дії: «Свого часу власники клубів вирішили, що голосувати за кандидатуру президента ліги має право лише перша особа в клубі. Наші представники можуть обговорювати і реалізовувати інші питання — тільки не це. Але я дізнався, що чимало моїх колег на вибори приїжджати не планували, делегуючи подекуди навіть не других, а третіх чи й четвертих осіб у своїх клубах. Оскільки початкові домовленості були порушені, я вважаю ці вибори профанацією». Подібну думку висловив і президент «Дніпра» Ігор Коломойський. На засіданні виконкому Федерації футболу (ФФУ) він запропонував відібрати в Прем’єр-ліги права на організацію чемпіонату і передати їх інший структурі, наприклад ФФУ.
Два тижні тому «Дніпро» заперечив проти жеребкування чемпіонату, заявивши, що нинішнє керівництво Прем’єр-ліги є нелегітимним, оскільки, на думку Коломойського, подальші повноваження виконувача обов’язків президента Данилова не підтверджено жодним із представників ліги. Пік протистояння припав на першу половину літа. Наприкінці червня власник «Дніпра» завдав ще одного удару: керівники команди звернулися до окружного адміністративного суду міста Києва з позовом щодо ліквідації футбольної Прем’єр-ліги України через те, що вона створена в непередбаченій законом організаційно-правовій формі.
«Нас дивує формулювання позову,— заявив генеральний директор Прем’єр-ліги Максим Бондарев,— але найбільше дивує інше. Відповідно до дисциплінарних правил ФФУ, будь-який її суб’єкт у разі виникнення спірної ситуації має вичерпати всі інстанції футбольного правосуддя і лише потім звертатися до громадських судів. Цього не було дотримано заявником, внаслідок чого дисциплінарними правилами ФФУ передбачені дуже жорсткі санкції — від фінансових до позбавлення права брати участь у змаганнях серед професійних клубів». А за словами вже повноправного президента ліги, з рішення суду випливає, що потрібно скасувати результати всіх змагань, які проводила Прем’єр-ліга в минулому сезоні. «То що — варто переглянути всі результати? І хто виступатиме в єврокубках? Що буде з Євро-2012? Чи стартує чемпіонат України 17 липня — тепер це під величезним питанням»,— шокував уболівальників президент Прем’єр-ліги. І додав: «Якщо Федерація футболу України не відреагує на слова про те, що потрібно передати право проводити чемпіонат комітетові професійного футболу ФФУ — то це добре продумана операція».
За оцінками фахівців, в українському футболі може бути втілений баскетбольний сценарій. Рік тому баскетбольні клуби, котрі спонсорує група «Приват», співвласником якої є Коломойський, організували альтернативний турнір — Українську баскетбольну лігу (УБЛ). Ця організація була створена 20 червня 2008 року на противагу Федерації баскетболу України. Проте на клуби УБЛ ніхто в Європі не звернув уваги. Путівки на європейські змагання розігруються в чемпіонаті, який організовує федерація. Навряд провідні футбольні клуби України наважаться на такий крок, адже вони хочуть і здатні виступати на європейській арені вже в нинішньому сезоні. Втім, що стосується УБЛ, національна баскетбольна федерація виступила проти клубів, які вирішили розігрувати власну першість, тоді як Федерація футболу, схоже, не заперечує проти альтернативного чемпіонату. На питання, який футбольний чемпіонат буде визнаний легітимним, відповіді немає. Планувалося, що в червні Прем’єр-лізі будуть делеговані права на проведення чемпіонату — це є обов’язковою щорічною процедурою. Однак цього разу федерація прав не надала. Президент ФФУ Григорій Суркіс сказав, що хоче обговорити це запитання з чинним президентом Прем’єр-ліги. А остаточне рішення стосовно позиції ФФУ буде висловлене сьогодні на засіданні виконкому федерації, якраз напередодні матчу за Суперкубок.
також у паперовій версії читайте:
  • У РИТМІ «АСТАНИ»
  • НЕЗДІЙСНЕННА МРІЯ
  • РОДЖЕР НЕПЕРЕМОЖНИЙ