БЕЗПЕКА

БЕЗПЕКА
Із настанням стійкої теплої погоди все більше людей, не замислюючись над можливими наслідками, вирушають до лісу, лісопаркових зон «на шашлики», у гірські та інші туристичні мандрівки — по враження, гарний настрій та здоров’я. Усе начебто правильно, однак пам’ятати про обережність та санітарно-гігієнічні правила поведінки на лоні природи не завадить. Сьогодні поговоримо з кандидатом медичних наук Оленою Ковалюк про небезпеку зустрічі з енцефалітним кліщем.

— То як, Олено Володимирівно, слід нам стерегтися енцефалітного кліща?
— Хоча в Україні й немає таких безмежних лісових масивів, як у наших північних сусідів, однак «енцефалітні кліщі» дошкуляють у теплу пору року й українцям. Ідеться про так званих іксодових, які трапляються в лісі, на луках й пасовищах. А протягом останніх десятиліть, за умови інтенсивних процесів урбанізації, ці комахи перемістилися в паркові зони міст, у сквери та палісадники. Кліщі є переносниками збудників вірусних та бактерійних захворювань людей і тварин. Вони поширюють іксодовий кліщовий бореліоз серед людей, піроплазмоз серед собак, а в умовах України — ще й кліщовий енцефаліт, туляремію і тому подібне. Відразу наголошу, що від хворої людини до здорової ці хвороби не передаються.
— Як відбувається зараження?
— Найчастіше кліщі прикріплюються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до тіла людини не лише під час перебування на природі, а й через деякий час після відвідин зеленої зони, залишившись на одязі чи речах. Крім того, вони можуть бути занесені до оселі із букетами квітів або собаками та іншими тваринами.
— Чому людина не відчуває, що її атакує кліщ?
— Через те, що укус безболісний, оскільки разом із слиною він вводить у ранку анестезаційну речовину, і лише за кілька годин виникає відчуття болю. Зазвичай дорослих кліщів, які присмокталися, людина виявляє через 2–3 дні. У цьому місці з’являється припухлість, свербіж, почервоніння. Часом присмоктування залишається для людини непомітним. Якщо кліщ усе ж присмоктався, слід звернутися до найближчого травмопункту.
— А як діяти, коли немає можливості звернутися по медичну допомогу?
— Тоді видалити паразита треба самостійно. Слід змастити його олією, але не заливати, аби кліщ не задихнувся, адже мертв’яка витягнути важче. Потім треба повільно видаляйте кліща разом із хоботком, розхитуючи з боку в бік пальцями, пінцетом або петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща і шкірою людини. Після видалення кліща місце присмоктування необхідно змастити йодом, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його виймають стерильною голкою. Після видалення кліща можна зробити укол кліщового імуноглобуліну. Він продається в аптеках. Кількість імуноглобуліну обраховують так: один міліграм на кілограм ваги. Цей спосіб досить дорогий і не гарантує, на жаль, надійного захисту від захворювання, втім, істотно знижує його вірогідність.
— Що робити, аби убезпечити себе від неприємного спілкування?
— Відвідуючи місця, де можуть бути кліщі, вбирайтеся у світлий, однотонний, щільно прилеглий до тіла одяг із довгими рукавами, аби було легко помітити на ньому кліщів. Обов’язково вдягайте капелюха або хустину. Ще можна порадити уникати сухих, мертвих гілок — сухостій кліщі люблять більше, ніж живі дерева. Самостійні огляди необхідно проводити під час прогулянки що дві години і ще раз удома після повернення. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, вкриті волоссям. Якщо ви в туристичному поході, то місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20–25 метрів. Удома слід відразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати й випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка або спати в ньому. Варто використовувати для захисту від паразитів ефективні репеленти. Вони відлякують кліщів й інших комах. Це — діметілфталат, діметілтолуамід-дета, «Редет», «Тайга», «Пермет» тощо.
— Чим загрожує укус енцефалітного кліща?
— Кліщовий енцефаліт — це гостре інфекційне вірусне захворювання із переважним ураженням центральної нервової системи, що може призвести до інвалідності, часом навіть до летальних випадків. Але якщо хочете бути впевнені в тому, що не заразилися, можна вдатися до недорогого методу перевірки. Тільки-но витягнете кліща, відразу ж прямуйте з ним до санепідемстанції і здайте його на аналіз. Аби отримати результат, знадобиться один-два дні, зате у вас буде висновок кваліфікованих експертів. У гіршому разі слід якомога швидше звернутися до лікаря-інфекціоніста.
— Якими є симптоми захворювання на енцефаліт?
— Інкубаційний період енцефаліту триває від двох до чотирьох тижнів. Основні симптоми зараження вірусом — жар, лихоманка, головний біль. Якщо прагнете гарантій, то робіть щеплення. Так звана вакцинопрофілактика захистить вас і забезпечить стійкий імунітет до укусів енцефалітного кліща на тривалий період. Така профілактика складається з кількох етапів вакцинації. Перший — восени, другий — навесні. Після цього вже можна сміливо виходити в ліси та на луки. Третє щеплення роблять через рік, а всі подальші — з інтервалом у три роки. Дітям також можна робити аналогічні щеплення. (Вікове обмеження — від року до дванадцяти).

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАМІСТЬ СНАРЯДІВ— ДУБИ І КЛЕНИ
  • ПІДЕ НА КОРИСТЬ
  • ДЛЯ ВСЬОГО — СВОЄ МІСЦЕ