УКРАЇНА І СВІТ

НОВИЙ ПОЧАТОК ДЛЯ АФГАНІСТАНУ?
Минуло вже майже півроку першого президентського терміну Барака Обами, та лише нині він, здається, вирішив по-справжньому взятися до розв'язання афганської проблеми. Ще під час виборчої кампанії Обама постійно наголошував, що саме Афганістан, а не Ірак, стане пріоритетом у його боротьбі проти міжнародного тероризму.

Втім, реальних досягнень на цьому тернистому шляху поки що немає. Досі справжній успіх був пов'язаний лише з ювілейним самітом НАТО, коли всі союзники США підтвердили свої зобов'язання щодо участі в афганській війні. Правда також і те, що ця воєнна кампанія не є популярною в жодній з країн — членів НАТО. Чого не можна сказати про ставлення до неї афганських моджахедів. Вони впевнені у своїй остаточній перемозі, адже перебування іноземного військового контингенту в країні не може тривати вічно. Тим паче, що американцям доводиться постійно вирішувати непрості питання.
Не встиг Вашингтон спробувати залагодити питання з використанням бази Манас у Киргизстані, як виникло нове ускладнення. Президент Пакистану Асіф Зардарі, відгукнувшись на рекомендації з Вашингтона, наказав військам перейти в наступ на тамтешніх талібів у провінції Сват. У підсумку з цієї території потоками рушили біженці. США були вимушені надати їм допомогу — 100 мільйонів доларів. Але найбільше занепокоєння спецслужб зумовлене тим, що разом з біженцями до найбільшого пакистанського морського порту Карачі могли просочитися й таліби. Тому, за інформацією розвідки Пакистану, треба очікувати нових терактів у Карачі, яке є головною перевалочною базою на шляху постачання американських військових в Афганістані.
Тим часом почав виконувати обов'язки командувача військ США в Афганістані Стенлі Маккрістолл. Він очолював американський контингент в Іраку під час пошуку та арешту Саддама Хусейна. Тепер на нього покладається місія знайти та ліквідувати сумнозвісного Усаму бен Ладена. Але новому американському командувачеві насамперед треба буде залагодити стосунки з представниками місцевої влади, адже в його попередника взаємини з адміністрацією Хаміда Карзая були непростими.
Президент Афганістану був вимушений критикувати американців за удари, завдані по мирних афганських кишлаках, де перебувають таліби. Тож Стенлі Маккрістоллу треба не лише застосувати більш ефективну тактику дій, а й інакше організувати відносини з союзниками.
Зробити це буде досить важко, адже літо традиційно є часом найбільшої активності афганського партизанського руху. Тому помітних успіхів американців в Афганістані навряд чи варто чекати. У цій країні Захід припустився значної стратегічної помилки, діючи всупереч пораді давньокитайського мислителя Сунь Цзи, який закликав «воювати з варварами руками інших варварів». Натомість Вашингтон шість років тому поставив на ризиковану афганську карту репутацію НАТО, тому тепер не має іншого виходу, як підвищувати ставки. Але такий «азарт» доречним навряд чи можна назвати.
також у паперовій версії читайте:
  • «АНТИБІОТИК» ДЕМОКРАТІЇ
  • У КОНТЕКСТІ БАЛТІЙСЬКОГО ВЕКТОРА
  • З «ДОРОЖНЬОЮ КАРТОЮ» — У ГЛУХИЙ КУТ
  • ПІВДЕННО-АЗІЙСЬКІ КОНТРАСТИ