СПОРТ

ПЕРЕМОГА УЛЮБЛЕНЦІВ ФОРТУНИ
Каталонська «Барселона» переконливо перемогла у фіналі найпрестижнішого клубного турніру континенту — Ліги чемпіонів УЄФА. Підопічні Хосепа Гвардіоли примусили забути про те, що право виступити у вирішальному матчі вони здобули завдяки непрофесіоналізму норвезького рефері Тора-Хеннінга Овребе і поцілунку Фортуни у вигляді фантастичного голу Андреса Іньєсти на фініші півфінального протистояння з лондонським «Челсі». Втім, гра «синьо-гранатових» на римському «Стадіо Олімпіко» змусила подякувати долі за те, що ще одного англійського фіналу міжнародного турніру не відбулося. «Манчестер Юнайтед» і «Челсі» часто перетинаються і на внутрішній арені.

Перед стартом фінального протистояння могло здатися, що саме «Барселона» може мати проблеми, адже в захисті не могли зіграти троє футболістів «основи» — Ерік Абідаль, Даніел Алвеш і Рафаель Маркес. Натомість у складі «червоних дияволів» був відсутній лише шотландський півзахисник Даррен Флетчер. Проте гра довела, що феноменальний півзахист і напад змушують забути про недоліки оборони.
«Барселона» розпочала поєдинок у такому складі: Вальдес, Піке, Пуйоль, Хаві, Іньєста, Ето’О, Мессі, Анрі, Сілвіньо, Туре, Бускетс. Сер Алекс Фергюсон довірив місце в «основі» таким гравцям: ван ден Сар, Евра, Фердінанд, Роналду, Андерсон, Руні, Гіггз, Пак Чжи Сун, Відич, Каррік, О’Ші.
Перший гол у матчі було забито на десятій хвилині. До цього двічі турбував голкіпера каталонців Кріштіану Роналду, і в одному з випадків Вальдес діяв не зовсім правильно, відбивши м’яча перед собою, та на добивання гравці «Манчестер Юнайтед» не встигли. Після цього у контратаці Андрес Іньєста пробіг мало не півполя і відпасував на Самуеля Ето’О. Камерунський форвард одним рухом пошив у дурні найкращого гравця англійської прем’єр-ліги Неманью Відича, і на всі сто відсотків використав ту мить, коли опинився віч-на-віч із Едвіном ван дер Саром (1:0).
Протягом усього матчу намагання «червоних дияволів» щось придумати в атаці нівелювалися тим, що підопічні сера Алекса Фергюсона часто неспроможні були отримати м’яча — «Барселона» контролювала його краще. Зменшити шанси чемпіонів Англії до мінімуму на 49-й хвилині мав Тьєррі Анрі. Фердінанда він обіграв так само легко, як на десятій хвилині Ето’О зробив із Відичем, а от пробити ван дер Сара цього разу не вдалося. Та на 70-й хвилині долю Кубка чемпіонів сезону 2008/2009 років таки було вирішено. У штрафному майданчику захисники «Юнайтед» забули самого Леонеля Мессі, й аргентинець не пробачив їм цього. Точний навіс зробив Хаві, й Мессі головою відправив м’яча за траєкторією, яка не давала жодного шансу Едвіну ван дер Сару — 2:0.
Майже одразу після пропущеного м’яча манкуніанці мали шанс повернути інтригу, але з дуелі з Кріштіану Роналду переможцем вийшов Віктор Вальдес.
Наставник «синьо-гранатових» Хосеп Гвардіола тепер може пишатися неперевершеним особистим досягненням — він вигравав Лігу чемпіонів і як гравець, і як тренер. «Ми розуміємо, що досягли чогось видатного. Я б хотів привітати клуб і наших уболівальників. Ми не є найкращою командою в історії «Барселони», але ми провели найкращий сезон. Ми виграли одразу три трофеї (каталонці також тріумфували в Прімері й Кубку Короля.— А. Ш.), але важливо також те, як ми це зробили. Було чудово виграти Кубок чемпіонів уперше в статусі тренера»,— сказав після матчу головний тріумфатор європейського футбольного сезону.
А для нас виграш «Барселони» означає ще й те, що наприкінці серпня саме цей клуб протистоятиме володарю Кубка УЄФА «Шахтареві» в Суперкубку Європи.
також у паперовій версії читайте:
  • «ДЖИРО» З РОСІЙСЬКИМ АКЦЕНТОМ
  • ЧАС «ВОВКІВ» ІЗ «ВОЛЬФСБУРГА»
  • «АЗОВМАШ» НЕ ВИЗНАЄ ІНТРИГИ
  • ГАЗЗАЄВ — У «ДИНАМО», «ЛЬВІВ» — У ПЕРШІЙ ЛІЗІ