CОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА

ЧИМ ДОПОМОЖЕ ІНТЕГРОВАНА ІНСПЕКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ?
Щороку в світі від нещасних випадків на робочому місці, за даними Міжнародної організації праці (МОП), гине більш як два мільйони осіб, ще 270 млн травмуються.
Це — у світі. А яка ситуація в Україні?
Відповідно до розрахунків МОП в Україні, дані про виробничий травматизм у нашій країні занижуються. Але чому такий високий травматизм і який сенс занижувати його показники? Про це розмірковує керівник управління охорони праці й здоров’я, головний технічний інспектор праці ФПУ Василь Якобчук.


— В останні роки в Україні збільшується число смертельних випадків. Хоча порівняно з попереднім роком рівень травматизму знижено на 11 відсотків, смертельного — майже на 15. Україна досі має один із найвищих у світі показників загибелі на 100 тисяч працюючих,— каже пан Якобчук.— Велику Британію ми за цим показником випереджаємо у 8,5 раза, Японію — утричі, Німеччину більш ніж удвічі. Так, за даними Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, торік на виробництві було травмовано більш як 20 тисяч осіб (20369), із них смертельно — 2283. Виходить, кожен дев’ятий випадок смертельний. До того ж 62 відсотки смертельних травм (1426) у 2008 році не пов’язані з виробництвом (так принаймні визначили комісії).
Ви запитаєте, навіщо приховувати нещасні випадки? Щоб не «трясли» підприємство, іншу виробничу структуру перевірками, не накладали штрафи. А коли виявиться, що охорона праці не на висоті, то можуть і закрити виробництво. Та й платити за перші п’ять днів непрацездатності треба за рахунок підприємства.
Не від того, щоб не показати справжню картину з травматизму, й Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, який зобов’язаний сплачувати компенсації постраждалим і родинам загиблих (торік було сплачено близько трьох мільярдів грн (2960894 тис.). У середньому одноразова допомога родині загиблого становить 103 тис. грн. У шахтарів ця сума може сягати понад 300 тисяч, бо вона залежить від заробітку в галузі.
Хоча система страхування від нещасних випадків на виробництві у нас сама по собі гарна, покликана захистити постраждалих і членів їхніх сімей, подекуди фонд прагне зібрати від страховиків грошей більше, а віддати постраждалим поменше. Ще б нічого, якби та економія коштів спрямовувалась на профілактику нещасних випадків. Так ні ж... Минулоріч на неї пішли 119418,9 млн грн від надходжень, або 2,9 відсотка. Мабуть, оті 62% смертельних травм, визнаних не пов’язаними з виробництвом, про які ми говорили, теж результат заощадження, коли травми пов’язують із самими потерпілими (пияцтво, порушення трудової дисципліни, техніки безпеки). Хоча невже ці процеси на підприємстві ніхто не контролює або свідомо допускає до роботи осіб, скажімо, напідпитку?
Що ж робити, аби поліпшити стан справ?
— За ситуації, яка склалася, уряд України приділяє першочергову увагу створенню безпечних умов праці громадян. Кабінет Міністрів ухвалив постанову про спрямування в поточному році 70 млн грн зі стабілізаційного фонду на фінансування проектів, пов’язаних з підвищенням техніки безпеки на шахтах. Підготовлено проект Кабміну «Про затвердження плану правових та організаційно-технічних заходів з підвищення рівня охорони праці та промислової безпеки на коротко-, середньо- та довгостроковий періоди». Документ передбачає низку кроків щодо безпечнішої роботи для українців.
Передбачено створення координаційної ради взаємодії органів державного нагляду при Кабміні, запровадження єдиної державної автоматизованої системи обліку та аналізу виробничого травматизму.
— Є свої пропозиції й у ФПУ,— каже головний інспектор праці ФПУ.— Свого часу вона проголосила 2007-й роком боротьби із приховуванням виробничого травматизму (до речі, протягом року було проведено велику роботу й виявлено 680 прихованих випадків травматизму). Робота в цьому напрямі триває.
На думку фахівців, постраждалих насамперед слід учити обстоювати свої права. Для цього передовсім змінити порядок розслідування нещасних випадків. Це нонсенс, що травму на виробництві не пов’язують з... виробництвом. Слід визначитися і з завданням Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Деякі фахівці вважають, що його призначення — тільки страхові виплати постраждалим. Проте це неправильно. А де профілактика? Тим-то ФПУ розробила зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». Це положення враховано, а також те, що роботодавця до створення безпечних умов праці необхідно заохочувати — страхові внески мають залежати від справжнього стану виробництва і техніки безпеки на ньому (гарні умови — менші внески, погані — більші). Звичайно, підвищити їх відповідальність за стан техніки безпеки.
Крім того, ФПУ, спираючись на позитивний міжнародний досвід, пропонує перейти на інтегровану інспекцію в системі нагляду за охороною праці. Про що йдеться? У нас роботодавця контролюють 42 організації. Кожна перевіряє, не досліджуючи, як належить, проблеми, створює труднощі в роботі, а стан з охороною праці не поліпшується. Отож пропонується об’єднати всі види нагляду за принципом: одне підприємство,— один інспектор, який має бути обізнаний у всіх питаннях охорони праці, зможе залучати до роботи інших спеціалістів. Бо наразі перевіряючих організацій багато, а кадрів у них не вистачає (до речі, в розвинутих державах один інспектор з охорони праці на 10 тисяч працюючих, в Україні — один на 39 тисяч).
У планах уряду передбачається, що в усіх регіонах буде проведено експертну оцінку устаткування виробничих і житлових будівель та споруд для виявлення таких, які перебувають у небезпечному для життя людей технічному стані й визначення умов їхньої подальшої експлуатації. Адже саме через зношені основні фонди трапляється чимало травм.
Одне слово, контроль якості устаткування, будов, удосконалення організації роботи з охорони праці, впровадження інтегрованої інспекції призведе до того, що перевірок стане менше, а контроль посилиться. Це дасть змогу зменшити кількість травм на виробництві, знизиться кількість прихованого травматизму, а насамкінець ми збережемо здоров’я і життя багатьох людей.
також у паперовій версії читайте:
  • ЕКСПЕРИМЕНТ: НЕПРЯМА ОЦІНКА ДОХОДІВ ГРОМАДЯН
  • ВНЕСКИ «СПРОЩЕНЦІВ»
  • ЗБІЛЬШУЮТЬСЯ ВИПЛАТИ МАТЕРЯМ-ГЕРОЇНЯМ