СПОРТ

КУБОК УЄФА: «ШАХТАР» ПЕРЕПИСАВ ІСТОРІЮ
Двадцятого травня о 21.45 на полі стамбульського стадіону «Шюкру Сарачоглу» розпочнеться останній фінальний поєдинок Кубка УЄФА. З сезону 2009/2010 років другим за рангом турніром Старого світу стане Ліга Європи. Наступної середи за трофей, який має майже сорокарічну історію, змагатимуться український і німецький клуби. Уперше Кубок УЄФА 1972 року підняли над головою футболісти англійського «Тоттенгема», востаннє це зроблять гравці донецького «Шахтаря» або бременського «Вердера».

Обидві команди оформили вихід до фіналу в протистоянні з клубами зі своїх же країн. Гірники були на один гол переконливіші за київське «Динамо». Першим матч українських грандів завершився результативною нічиєю з рахунком 1:1. Суттєва перевага «Динамо» в першому таймі київського матчу матеріалізувалася в один гол, коли Олександр Алієв класно пробив зі штрафного, а Артем Мілевський у протиборстві з Дмитром Чигринським зробив усе, аби рикошет від захисника став результативним. Та втримати позитивний результат або забити ще один гол динамівцям не вдалося. По перерві гра вирівнялася, і в одній з атак «Шахтаря» на гол спромоглися бразильці. Жадсон майстерною передачею відправив у фланговий прорив Вілліана, який прострілив на Фернандіньйо. У протиборстві з київським бразильцем Бетао донеччанин встиг проштовхнути м'яч у ворота.
В Донецьку «Шахтар» уже на 17-й хвилині ускладнив завдання киян. Після навісу Срни неоковирно зіграв у штрафному майданчику все той же Бетао, і Фернандіньйо точно відпасував під удар Жадсону — 1:0. У другому таймі повторилася київська історія — гості, якими цього разу були динамівці, скористалися одним зі своїх нечисленних моментів — на 47-й хвилині Мілевський й Алієв вивели на завершальний удар Ісмаеля Бангуру, і форвард чітко переграв Андрія П'ятова. Та на 88-й хвилині сценарій перестав бути симетричним — Вілліан, який знову вдало вийшов на заміну, помітив на правому фланзі самотнього Ілсіньйо. На той момент Мірча Луческу готував заміну — Ілсіньйо відчутно втомився. Та коли в нього в ногах опинився м'яч, бразилець зміг здійснити вирішальний прохід, обійшов Каддурі, пошив у дурні Бетао і Саблича та пробив хай і з гострого кута, але з близької відстані — Станіслав Богуш був безсилий. Динамівці намагалися відігратися, але часу вже бракувало катастрофічно. «Шахтар» першим (і останнім!) серед українських клубів вийшов до фіналу Кубка УЄФА.
Набагато драматичнішим став шлях німецького «Вердера» до вирішального матчу. У північнонімецькому дербі з «Гамбургом» «бременські музики» програли перший поєдинок на власному полі — 0:1. Ще складнішою стала ситуація на 12-й хвилині другого матчу, коли Івіца Олич реалізував вихід сам на сам, і перевага «Гамбурга» стала подвійною. Та ще в першому таймі Дієго забив перший гол у відповідь в атаці, яку сам бразилець і розпочав. На 66-й хвилині Клаудіо Пісарро ударом здалеку застав зненацька голкіпера «Гамбурга» Франка Роста, рахунок за сумою двох зустрічей став 2:2, та перевагу завдяки двом виїзним м'ячам мали вже бременці. А коли Франк Бауманн на 83-й хвилині вдало зіграв на добиванні після подачі кутового, стало зрозумілим, що двічі господарі забити не встигнуть. Івіца Олич оформив ще дубль, та «Гамбург» програв — 2:3.
У фінальному матчі 20 травня через перебір жовтих карток за «Шахтар» не зможе зіграти Томаш Хюбшман. Замінять його Ігор Дуляй або Маріуш Левандовський. Що ж до «Вердера», то в цієї команди ситуація з дискваліфікованими і травмованими є критичною. Замінити Дієго, який через довгий язик отримав зайву жовту картку, принципово неможливо. Пропустить матч у Стамбулі й Уго Алмейда, але цей нападник навряд чи з'явився б в основному складі — є Пісарро і Розенберг. Дещо складнішою є ситуація в центрі захисту — ветеран Пер Мертезакер дістав травму, яка унеможливлює його вихід на поле в цьому сезоні. На тренуванні потягнув м'язи ще один оборонець — Налдо, тож його вихід на поле стадіону «Шюкру Сарачоглу» також є малореальним. Зважаючи на це, шанси «гірників» на здобуття першого в історії команди трофею такого рівня видаються значно вищими. Втім, хоч би якими були передматчеві припущення, все одно доля останнього в історії Кубка УЄФА вирішуватиметься на зеленому стамбульському газоні. Хай виграє найкращий!
також у паперовій версії читайте:
  • «ДИНАМО» — ЧЕМПІОНСТВО, «ШАХТАРЕВІ» — КУБОК?
  • І ЗНОВУ РОСІЯ
  • БАСКЕТБОЛЬНИЙ ФІНАЛ: УПЕРШЕ БЕЗ «КИЄВА»
  • «БРАУНІВСЬКИЙ» РУХ