БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

МИЛОСЕРДЯ — ЇХНЄ РЕМЕСЛО
З нагоди Дня Червоного Хреста і Червоного Півмісяця я зустрівся з президентом ТЧХУ, кандидатом медичних наук, заслуженим лікарем України Іваном Усіченком і попросив його розповісти про діяльність очолюваної ним організації.

— Нашому Товариству нещодавно виповнилося 90 років, і ми є найстарішою громадською організацією в Україні,— говорить Іван Гнатович.— Маємо майже 44 первинні організації, які разом з волонтерами й активістами налічують близько 1,5 мільйона осіб. Працівники наших медико-соціальних закладів надають щороку майже шість мільйонів послуг.
— Я знаю, що Товариство активно долучається до заходів, спрямованих на боротьбу з туберкульозом. Розкажіть, будь ласка, про це детальніше.
— Україна, як відомо, охоплена епідемією туберкульозу: на відповідному обліку перебуває понад 600 тисяч громадян, котрі страждають від нього. Щоб хоч якось полегшити ситуацію, ми не стоїмо осторонь. Наприклад, для боротьби з паличкою Коха залучаємо підвідомчі організації, зокрема п’ять лікарень Червоного Хреста, близько 500 центрів і кімнат медико-соціальної допомоги, майже 300 палат ЧХ, 417 пунктів прокату, 575 банків речей, три хоспіси та понад три тисячі сестер милосердя. У своїй роботі вони приділяють увагу насамперед заходам профілактики та соціальної підтримки найуразливіших груп населення. Патронажні медсестри виявляють хворих і направляють їх до медичних закладів, де ставитимуть остаточні діагнози та призначатимуть лікування.
Маючи розгалужену мережу осередків і чималий актив, Товариство Червоного Хреста України запроваджує та реалізує гуманітарні регіональні програми, спрямовані на подолання туберкульозу. Скажімо, наші активісти проводять інформаційно-просвітницьку роботу, видають хворим продовольчі та гігієнічні набори, найперше малозабезпеченим громадянам, організовують гаряче харчування для безпритульних дітей та громадян без певного місця проживання.
Український Червоний Хрест активно співпрацює з громадськими організаціями, державними структурами. Приміром, з ініціативи Товариства Запорізький міськвиконком виділив кошти на забезпечення громадян, що з певних причин опинилися без засобів існування, гарячим харчуванням. А організації Червоного Хреста взяли на себе клопоти із закупівлі продуктів харчування, їхнього транспортування, доставки тощо. При цьому червонохрестівці намагалися якомога більше людей залучити до обстежень щодо захворювання на туберкульоз. З цією метою вони співпрацюють з фахівцями обласного медичного об’єднання «Фтизіатрія», що за направленнями Червоного Хреста робили флюорографічне обстеження хворих. Так, медики на пересувних флюорографічних установках виїздять до пунктів харчування, виявляючи серед них хворих. Торік таких було 163 особи з активною формою туберкульозу, яких госпіталізували. В Криму за направленнями Червоного Хреста та підтримки волонтерів у 2008 році обстежено понад тисячу людей похилого віку.
Добрих слів заслуговує Черкаська обласна організація Червоного Хреста. Минулоріч під час доброчинних акцій на підтримку та лікування хворих на туберкульоз сестри милосердя спільно з волонтерами зібрали майже 120 тисяч благодійних пожертвувань. На них були придбані два бронхоскопи для обласного та Уманського міського протитуберкульозних диспансерів. Щороку майже дві тисячі первинно інфікованих дітей за сприяння обласної організації Червоного Хреста оздоровлювалося в спеціалізованих закладах Черкащини. Під її опікою перебувають і маленькі пацієнти санаторію «Руська поляна».
— Окрім боротьби з туберкульозом, Товариство причетне до інших нагальних проблем...
— Оскільки маємо цілісну мережу патронажної служби, лікарні та медико-санітарні центри, то можемо допомагати самотнім людям, інвалідам — тим, хто найбільше цього потребує. Наприклад, Червоний Хрест України щороку надає соціальну допомогу майже 350 тис. громадян, із яких понад 70 тисяч є інвалідами і обмеженими у пересуванні.
— Хотілось би почути і про розшукову діяльність Товариства...
— Розшук людей є для нас одним із пріоритетних напрямів діяльності. Наприклад, за сприяння Червоного Хреста надано допомогу у возз’єднанні майже семи тисячам родин, ми сприяли відшуканню десь шести тисяч солдатських поховань часів Другої світової війни, більш як 11 тисяч громадян України отримали звістки від своїх рідних і близьких, з якими вони втратили зв’язок.
Реалізується також програма «Зниження ризику торгівлі людьми». Зокрема, зацікавленим особам надають консультації щодо безпечного виїзду за кордон, у подорож чи на навчання, проводять різні інформаційні акції.

Інтерв’ю провів Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • БОЛИТЬ ГОЛОВА — ШУКАЙ ТОПІНАМБУР
  • СЕРЦЕ ЗДАТНЕ ВІДНОВЛЮВАТИСЯ
  • ВАКЦИНА ШИРОКОЇ ДІЇ
  • ДЕЗІНФЕКЦІЯ ВОДИ МОЖЕ ПОШКОДИТИ ДНК
  • РИБ’ЯЧИЙ ЖИР ПРОТИ РАКУ