УКРАЇНА І СВІТ

УКРАЇНА І БІЛОРУСЬ МАЮТЬ СПІЛЬНИЙ ІНТЕРЕС
Обидві країни мають спільний інтерес щодо участі у проектах «Східного партнерства». Про це заявив журналістам у Гомелі Президент України Віктор Ющенко за підсумками зустрічі з Президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

«У нас тут дуже схожі позиції. Наші держави зацікавлені у конкретних проектах, які представляються участю в цій ініціативі та можуть позитивно вплинути на економічний стан наших країн»,— зазначив В. Ющенко.
У свою чергу, О. Лукашенко подякував українській стороні за підтримку Білорусі в програмі «Східне партнерство». «Ми вдячні вам за те, що ви багато чого зробили, щоб Білорусь була у «Східному партнерстві»,— сказав білоруський лідер. За його словами, Білорусь зацікавлена у реалізації проектів «Східного партнерства», які відповідають інтересам білоруського народу. «Ми беремо участь в європейських справах не проти когось, а в інтересах нашого народу та економіки»,— наголосив Президент Білорусі.
О. Лукашенко підкреслив також правильність рішень з основних фундаментальних питань, ухвалених у Чернігові на найвищому рівні в січні нинішнього року. На його думку, ці рішення пройшли перевірку часом. «Прогрес, що окреслився у відносинах Білорусі й України на найвищому рівні, в сьогоднішніх непростих умовах світової кризи позитивно позначається на економіці та житті наших людей. Якщо прем’єр-міністри реалізують намічене, то ефективність буде ще більшою»,— зауважив Президент Білорусі. При цьому він додав, що «політика, яку проводить Україна щодо Білорусі,— тактовна, розумна і справді дає позитивні результати».
Коментуючи підсумки переговорів, Віктор Ющенко також повідомив, що під час зустрічі було порушено широкий спектр питань двосторонніх відносин між Білоруссю та Україною, а також регіональної політики. «У центрі розмови були методи спільного подолання наслідків світової кризи»,— сказав він.
Особливу увагу було приділено енергетичній тематиці та лібералізації митного і торговельного режимів між двома державами.
Крім того, президенти порушили нагальні питання гуманітарної сфери, у тому числі життя білоруської та української діаспор на території двох країн. Глави держав обговорили проекти з відкриття нових кафедр білоруської та української мов в університетах України і Білорусі, що дасть змогу білоруській та українській національним меншинам зберігати своє історичне коріння, культуру й етнічну самосвідомість. Йшлося також про встановлення на території двох держав пам’ятників діячам України і Білорусі, про спільне святкування історичних дат, важливих для двох братніх народів.
«Україна і Білорусь не мають серйозних проблем у відносинах між народами. Це данина історії, яку ми маємо цінувати»,— підсумував Президент України.


також у паперовій версії читайте:
  • КИТАЙЦІ МОЖУТЬ ПОСТАРІТИ, ПОКИ ЗБАГАТЯТЬСЯ
  • АМЕРИКА ЗМІНЮЄТЬСЯ ЗСЕРЕДИНИ
  • КОСМІЧНИЙ «ІТАЛІЄЦЬ» ВЕРХИ НА «ЗЕНІТІ»