УКРАЇНА І СВІТ

«СТО ДНІВ» БАРАКА ОБАМИ
У 1815 році французький імператор Наполеон Бонапарт після ста днів перебування при владі, до якої він повернувся з власної ініціативи із вигнання, зазнав остаточної поразки у битві під Ватерлоо. Відтоді рубіж у «сто днів» став символом для підбиття проміжних підсумків діяльності політиків. Напередодні першотравневих свят виповнюється сто днів перебування при владі Барака Обами.

У внутрішній політиці він активно взявся за антикризові дії. Було врятовано банківську систему. Величезні капіталовкладення були спрямовані в американську автомобільну індустрію. Знайдено італійських інвесторів для концерну «Крайслер». Вражаючими виглядають бюджетні соціальні програми. Президент США Обама визнає, що зарано вести мову про остаточне подолання економічної рецесії.
Крім того, він устиг провести закон про легалізацію клонування людських ембріональних клітин. Це викликало захоплення у середовищі лібералів і генетиків, а також хворих на різні спадкові хвороби, проте стимулювало різку критику консерваторів. Суперечливо виглядає справа про закриття концентраційного табору для підозрюваних у тероризмі на базі Гуантанамо. Жодна європейська країна не висловила готовності прийняти ув'язнених. У свою чергу, Фідель Кастро передумовами переговорів зі США назвав виведення американської бази з Гуантанамо та скасування санкцій. Проте адміністрація Обами поки далека від подібних радикальних кроків.
Стріли критики з боку правозахисників посипалися на Барака Обаму за амністію усім співробітникам американських спецслужб, які були звинувачені у застосуванні тортур під час допитів підозрюваних у тероризмі. Внутрішня безпека у країні не послаблена, навпаки, Обама вирішив прискорити будівництво стіни на кордоні з Мексикою. Хоча це може коштувати йому підтримки іспаномовних американців, так само як і спроби загравання з Кубою. Водночас він змирився з лівими латиноамериканськими режимами. Відбулося «перезавантаження» відносин із союзниками по НАТО. Вони зобов'язалися підтримувати США в Афганістані. Кризовою є ситуація у Пакистані. Поки що Обама нічого не запропонував для її стабілізації. Його курс стосовно Ірану також став обережнішим.
Натомість суперечливими лишаються російсько-американські відносини. Попри готовність нової американської адміністрації до перегляду відносин із Кремлем, Обама висловився проти потурання прагненням Росії встановити своє домінування на євразійському просторі. Вашингтон також не поспішає готувати разом із Кремлем новий договір про скорочення наступальних видів озброєнь. Через заплановані на травень навчання НАТО на території Грузії, РФ знову призупинила контакти.
У свою чергу, українсько-американські відносини опинилися в стані очікування. Українська ініціатива відновити роботу українсько-американської міждержавної комісії на вищому рівні у форматі «Обама — Ющенко» не знайшла підтримки у Вашингтоні. Там явно очікують на нового, ефективнішого українського президента, з яким після виборів в Україні матимуть справу. Адміністрація Барака Обами змушена більше часу приділяти іншим проблемам, очікуючи на «час істини» для себе. Це відбудеться у листопаді 2010 року, коли пройдуть проміжні вибори до конгресу. Вони стануть справжньою оцінкою американцями співвідношення між високими очікуваннями від роботи Обами та його конкретними результатами. Прихильники вважають, що Барак Обама має шанс стати другим Рузвельтом. Опоненти закликають його припинити виборчу кампанію та зайнятися проблемами країни. Зрозуміло, що його «медовий місяць» із опонентами й прихильниками завершено. «Сто днів» закінчилися повідомленнями про новий вірус грипу. Надзвичайний стан було запроваджено у Каліфорнії у зв'язку зі «свинячим грипом» у сусідній Мексиці. Обама відсвяткував сто днів ухваленням бюджету на 2010 рік, який дасть йому можливість реалізувати свою антикризову програму. Найближчий час покаже, наскільки ефективно він зможе давати раду ризикам і кризам, на які так багата сучасність.
також у паперовій версії читайте:
  • «СХІДНЕ ПАРТНЕРСТВО» ЄВРОСОЮЗУ
  • ЕПІДЕМІЯ ЯК РЕГУЛЯТОР МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН
  • РОЗЧАРУВАННЯ «ГАЗПРОМУ»