СПОРТ

УЄФА НЕ ЛЮБИТЬ АНГЛІЙСЬКИХ ФІНАЛІВ
У римському фіналі Ліги чемпіонів УЄФА 27 травня зіграють «Манчестер Юнайтед» і «Барселона». Обидва лондонські клуби залишили найпрестижніший клубний турнір континенту на півфінальній стадії, але зробили це по-різному.

У протистоянні «червоних дияволів» і «канонірів» фаворит був очевидний ще після жеребкування, і «Манчестер Юнайтед» без надмірних ускладнень підтвердив свій статус. Минулого тижня підопічні сера Алекса Фергюсона на рідному стадіоні «Олд Траффорд» задовольнилися мінімальною перемогою над «Арсеналом». На 17-й хвилині після подачі кутового у штовханині поблизу воріт найкраще рішення знайшов Джон О'Ші, який з близької відстані переграв голкіпера лондонців Альмунію. Здавалося, що за півтора тайми команди спроможуться ще бодай на один гол, але надалі захист був сильнішим за напад.
Голи, не забиті у Манчестері, «червоні дияволи» приберегли на матч-відповідь. До 11-ї хвилини інтригу в зустрічі на «Емірейтс Стедіум» було знищено. На восьмій хвилині після флангового прострілу Криштіану Роналду Пак Чжи Суну залишалося пробити повз голкіпера лондонців, оскільки опікун корейця втратив рівновагу. Згодом португалець завдав удару, який відправив «канонірів» у нокаут,— штрафний у виконанні Криштіану Роналду Альмунія «проспав».
У другому таймі команди обмінялися забитими м'ячами — на 61-й хвилині дубль оформив Роналду, а на 76-й Робін ван Персі спромігся на гол престижу з пенальті (1:3). Єдина прикрість для манкуніанців — вилучення Даррена Флетчера, через що цей гравець пропустить фінал у Римі.
«Найнеприємніше — це те, що в нас навіть не лишилося відчуття, що ми грали у півфіналі Ліги чемпіонів УЄФА, тому що для нас він скінчився через десять хвилин,— зауважив після матчу наставник «канонірів» Арсен Венгер.— Гра завершилася, не встигнувши розпочатися, і проковтнути це надто важко.
Нам нема кого звинувачувати, крім себе самих. Ми продовжували йти вперед і робили все, що могли, не опускали рук і не здавалися, але віра частково була втрачена. Те, що відбулося,— частина футболу. Треба витримати удар і добре закінчити сезон. Для початку добре зіграти з «Челсі» в неділю».
Здається, «Челсі» тепер теж має аналогічні завдання. Та коли у вильоті «Арсенала» з Ліги чемпіонів була логіка, то інший лондонський клуб заслуговував на квитки до Риму. У першій зустрічі з «Барселоною» на стадіоні «Камп Ноу» команда Гууса Хіддинка майстерно «засушила» гру, і каталонці вперше в сезоні не змогли забити на своєму полі (0:0).
Уже в дебюті резонансного протистояння на «Стемфорд Бридж» господарі повели в рахунку. Після рикошету від Туре м'яч ідеально впав на ногу Мікаелю Ессьєну, і удар вийшов бездоганним — від перекладини сфера опустилася за лінію воріт (1:0).
Далі розпочалося те, що найчастіше робить «Челсі», коли рахунок задовольняє цю команду. Чіткі дії в обороні, злагоджена персональна опіка лідерів каталонського клубу, сподівання на миттєві контратаки. Усе йшло до того, що досвідчений Хіддинк переграє свого молодого колегу Хосепа Гвардіолу, який ще й сам міг би вийти на поле.
Проте норвезький рефері Том Хеннінг Овребо прийняв кілька рішень, які зламали логіку голландського наставника лондонців. На 67-й хвилині за «фол останньої надії» достроково пішов у роздягальню захисник каталонців Ерік Абідаль, котрий зачепив Ніколя Анелька на вході до штрафного майданчика. Червона картка навряд чи була обов'язковою — паралельним курсом рухався ще один оборонець «Барси».
Можливо, арбітр сумнівався у своєму рішенні й намагався «вибачитися», оскільки згодом він як мінімум двічі не помітив гри рукою у штрафному майданчику гостей. Коли б матч завершився з рахунком 1:0, то про ці епізоди мало хто згадав би. Одначе на третій доданій суддею хвилині сталося те, що зробило помилки Овребо результативними. Після неоковирного «виносу» Ессьєна Мессі відпасував під удар Іньєсті, й Андрес покарав «Челсі» за надмірний раціоналізм — 1:1. Логічною назвати цю нічию-перемогу «гранатово-синіх» навряд чи можна, але футбол ми любимо і за це також...
також у паперовій версії читайте:
  • ЗА КРОК ДО ЧЕМПІОНСТВА
  • «АЗОВМАШ» ЧЕКАЄ ОПОНЕНТІВ
  • НОКАУТУЮЧИЙ УДАР «БАРСЕЛОНИ»