КРИМІНАЛ

ПАЛАЙ, СМЕРТОНОСНЕ ЗІЛЛЯ!
Цього тижня працівники СБУ урочисто, в присутності журналістів і представників деяких закордонних посольств, знищили 117 кілограмів героїну — його спалили на київському сміттєпереробному заводі «Енергія».

Шлях наркотика від поля до печі був тернистим. Він виріс десь на півдні Азії й був контрабандно доправлений до Києва, де в одній з підпільних лабораторій до нього додавали морфін, ацетилдигідрокодеїн, моноацетилморфін та іншу гидоту, внаслідок чого утворилася суміш отруйного дурману вагою 113,5 кг, із якої можна було зробити дві сотні тисяч доз і продати її на «чорному» ринку за два десятки мільйонів гривень.
Усім цим займалося міжнародне злочинне угруповання, до якого входили громадяни Туреччини, Німеччини, Великої Британії та Польщі. Україна була для них перевалочною базою, звідки розфасовані брикети наркоречовини мали потрапити до Західної Європи. Та не судилося. У квітні позаминулого року через багатоходову оперативну комбінацію, проведену працівниками спецслужб України та усіх перелічених держав, затримали турецького громадянина Долаша Яшара, котрий завантажував сумки з героїном до багажника свого легкового автомобіля. Інших учасників, на жаль, заарештувати не вдалося, вони досі перебувають у міжнародному розшуку.
Через рік після затримання Шевченківський суд виніс вирок: зловмисника засудити до восьми років позбавлення волі, речовий доказ знищити. Близько року тривали апеляції, а коли вирок вступив у законну силу, його приведено до виконання. Аби іноземні партнери наочно пересвідчилися в тому, що наркотики справді знищено, а не тишком-нишком запущено в обіг по другому колу, на цю процедуру запросили працівників дипломатичних установ.
Разом із цією партією була спалена ще одна — вагою 3,5 кг. Її затримали у жовтні 2007 року в міжнародному пункті пропуску «Довжанський» у Луганській області. Наркокур’єр заховав її у порожній автомобільний газовий балон, котрий не повинен був викликати жодних підозр. Однак оперативники СБУ заздалегідь знали, де і що треба шукати. Цей героїн афганського походження призначався для українських споживачів і був розфасований у маленькі пакетики по 0,5 г кожен.
За цією кримінальною справою були заарештовані й пішли під суд троє чоловіків. Як з’ясувалось під час слідства, вони спілкувалися між собою «безконтактним» способом через мобільні телефони і за їх допомогою вели грошові розрахунки. Купували картки поповнення рахунку і переводили кошти на рахунок партнера. При проведенні операції зі знешкодження цього угруповання затримали осіб, які виконували роль посередників, не знаючи, що їхні замовники займаються торгівлею наркотиків. Цих людей довелося відпустити, а троє основних дійових осіб, за вироком Подільського суду Києва, отримали хто дев’ять, хто вісім років позбавлення волі. Речовий доказ, згідно з вироком, також належало знищити.
Узагалі органами СБУ у 2007–2008 роках вилучено понад сімсот кілограмів героїну і ще близько півсотні кокаїну. Весь цей товар після винесення вироків судів і вступу їх у законну силу спалять.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • ГАСТРОЛЕРА ВИКРИВАЄ ЕКСПЕРТ
  • ХИТРА КОНТРАБАНДА
  • СТЕРЕЖІТЬСЯ ҐВАЛТІВНИКІВ!