УКРАЇНА І СВІТ

ІНДІЯ: ІСПИТ ДЕМОКРАТІЇ
В Індії розпочався перший тур парламентських виборів. До 13 травня мають відбутися ще чотири етапи голосування, у якому можуть взяти участь понад 700 мільйонів індійців. У країні відкрито більш як 800 тисяч виборчих дільниць. Кожні парламентські вибори у цій найбільшій за чисельністю населення демократичній країні створюють значну напругу й у самій Індії, і навколо неї.

Оскільки серед індійців є багато неписьменних, вони голосують, ставлячи печатку із символом своєї партії. Додатковий ризик виникає через загрозу терактів. На самому початку першого туру виборів внаслідок нападу терористів загинуло шестеро індійських військових, які охороняли виборчі дільниці. Ескалація насильства є цілком можливою у міру того, як виборчий процес просуватиметься до проблемних штатів Індії.
Насамперед йдеться про території, де діють терористичні та сепаратистські угруповання. Перший на черзі — штат Джаму і Кашмір. За офіційними відомостями індійської розвідки, туди вже прибули пакистанські та афганські таліби, аби терактами вплинути на виборчий процес. Напруженим залишається становище в штаті Пенджаб. Частина місцевих сикхів наполягає на створенні власної держави Халістан. Активізувалися сепаратисти й маоїсти в штаті Ассам. Тож атмосфера демократичного волевиявлення в Індії є дуже далекою від стандартів стабільної демократії.
Підсумки виборів знатимемо до 16 травня. Імовірно, владний Індійський національний конгрес зазнає поразки. Власне, його неформального лідера — сина Раджива та Соні Ганді — Рахула вважають надто недосвідченим, аби він міг очолити уряд.
Натомість на хвилі посилення антипакистанських настроїв зростає популярність націоналістичної індуїстської Бхаратія Джаната парті (БДП) на чолі з Лалом Крішною Адвані. Правда, йому вже за 80 років. Тому в разі перемоги індуїстів, як припускають, уряд БДП формуватиме прем’єр-міністр штату Гуджарат — Натжрал Моді. Він «прославився» тим, що у 1992 році організував індуїстський погром мусульманської мечеті в місті Айодх’ї. Відтоді цей політик став символом індуїстсько-мусульманського протистояння.
За такого співвідношення політичних сил, цілком вірогідно, внутрішньополітичне становище в Індії після виборів загостриться. Це дає індійцям привід згадати слова Вінстона Черчілля про те, що демократія — найгірша форма правління, але кращої людство досі не винайшло.
також у паперовій версії читайте:
  • США ДОЛАЮТЬ «СОМАЛІЙСЬКИЙ СИНДРОМ»
  • ХОРВАТІЯ ХОЧЕ В ЄС
  • ТУРКИ-КІПРІОТИ ОБРАЛИ НЕСТАБІЛЬНІСТЬ
  • ПОЧИН ПРЕЗИДЕНТА БОЛІВІЇ