ПРОБЛЕМА

ЯКЩО ВИ ОБРАЛИ КВЕБЕК...
У Львові відбулася міжнародна конференція «Імміграція кваліфікованих працівників до Квебеку». Представниця Імміграційного бюро Квебеку у Відні Крістіна Мірчева та радник цієї установи Фредерік Зор розповіли про новини міграційної програми квебекського уряду, про умови відбору українців для виїзду до Квебеку. Пані Мірчева та пан Зор люб’язно відповіли на запитання кореспондента «ДУ».

Українці формують потужну комуну
— Чому квебекський уряд зацікавлений у мігрантах?
— Справа в тім, що територія Квебеку — близько півтора мільйона квадратних кілометрів, це 17 регіонів. На цій величезній території живе понад 7,5 млн людей. Як бачите, простору нікому не бракує, тому запрошуємо усіх відвідати Квебек. Вибрати імміграцію сюди означає вибрати життя у відкритому суспільстві, яке розмовляє французькою мовою. Квебек пропонує високу якість життя, можливості для успішної кар’єри та демократичне суспільство у поєднанні з північноамериканським та європейським впливом.
Щороку зростають міграційні потоки. Протягом останнього десятиліття більш ніж 400 тис. людей для імміграції обрали Квебек. Він щороку приймає близько 45 тис. іммігрантів із сотні країн світу. Тут налічується понад 100 різних культурних спільнот. Ліміту та квот на мігрантів в країні немає.
— З яких країн приїздять мігранти?
— Багато мігрантів з Франції, Латинської Америки, переважно з Мексики, Колумбії, Аргентини. Значна кількість людей приїздить з Алжиру, Тунісу, Марокко, Румунії. Взагалі-то у світі є кілька великих бюро, які займаються імміграцією. Вони розміщені в тих країнах, де виник попит на міграцію до Квебеку: Париж, Відень, Мехіко, Сан-Пауло, Дамаск, Гонконг.
— Що каже статистика про українців, які працюють та живуть у Квебеку?
— Близько 24 тис. українців формують тут потужну комуну. Середній вік українських мігрантів — 24–40 років. Приїжджає чимало інженерів, викладачів, фахівців у галузі хімії, математики.
— У які галузі працевлаштовуються українці і взагалі яких професій потребує країна?
— Стають до роботи у різноманітних галузях — хімічній, статистики, телекомунікацій, авіаконструювання, влаштовуються техніками-будівельниками, електротехніками, сантехніками, пекарями, кухарями, тобто там, де треба вміти працювати руками.

Через п’ять років — зарплату квебекця
— Чи стикається країна з безробіттям?
— На щастя, для Квебеку не характерні проблеми світової економічної кризи. До країни вона не прийшла. Рівень безробіття — в межах шести відсотків. Не виникає ситуації, коли людина хоче працювати, має відповідний рівень кваліфікації, але не може знайти роботу.
— Наскільки швидко український іммігрант знаходить роботу після прибуття в країну на постійне місце проживання?
— Усе залежить від спеціальності, від рівня володіння французькою мовою, яка в Квебеку є офіційною, від мотивації, від активності самої людини і того, як вона себе представить на ринку праці. Після п’яти років перебування в Квебеку іммігранти мають той самий рівень зарплат, як і корінні жителі.
— Розкажіть, будь ласка, детально про рівень зарплат.
— Мінімальна зарплата, яка виплачується людині за некваліфіковану роботу, становить 8,5 канадських долари за годину, звісно, якщо людина працює офіційно. Середня заробітна плата в Квебеку сягає 30 тис. канадських дол. на рік. Але висококваліфіковані фахівці в галузі, наприклад, хімії можуть починати отримувати зарплату від 40 тис. на рік і досягти 80–90 тис. У Квебеку 40-годинний робочий тиждень. Стосовно тривалості відпустки, то вона починається з двох тижнів, потім щоразу зростає.
— Наскільки високим є рівень оподаткування?
— Податки пропорційні зарплаті. Спочатку людина сплачує маленький відсоток, а потім, якщо рівень зарплати сягає 60 тис. на рік, то податки можуть становити близько 30 відсотків заробітної плати. Переважно ці податки йдуть на охорону здоров’я, тому в Квебеку вона безплатна. Взагалі-то, уряд інвестує великі кошти в цю сферу.

Мобільне суспільство
— Які професії найбільш популярні в Квебеку?
— Це професії, які стосуються технологій, телекомунікацій, а також медицини. Популярним є фах архітектора, інженера. У Квебеку дуже розвинуті галузі фіброоптичних волокон, аерокосмічна, соціальні науки, інформаційні технології. Найбільший розвиток мають охорона здоров’я, соціальні послуги, науково-технічна галузь, виробництво обладнання, транспортних засобів.
— Чи мігрують квебекці в середині країни та за кордон?
— Це нормальне явище. Наприклад, жителі столиці провінції — Квебеку знаходять собі роботу в Бостоні або Нью-Йорку, їдуть на заробітки в Монреаль. Північна Америка — дуже мобільне середовище, де люди знаходять кращі умови праці, туди і їдуть.
— Як квебекці ставляться до мігрантів — трудових конкурентів?
— Насамперед слід зазначити: вони свідомі того, що Квебек потребує робочої сили. З другого боку, коли на підприємстві немає представника певного фаху та спеціальності, то чому б не запросити іммігранта? На підприємствах впроваджено гнучку систему прийому іммігрантів на роботу.
— Чи є необхідність у підтвердженні дипломів?
— Так. Для медиків, наприклад, треба складати іспити на професіоналізм. Конче важливим для іммігранта є професійний досвід протягом останніх п’яти років.

Нові переваги
— Що потрібно, аби мігрувати до Квебеку?
— Тепер іммігрувати до Квебеку легко. Це можна зробити лише за п’ять етапів. Зібрати інформацію про Квебек. Оцінити шанси бути обраним Квебеком, заповнивши попередню оціночну анкету. Перевірити умови роботи за своєю спеціальністю. Подати офіційну заяву про імміграцію. Передати свої документи до Посольства Канади для отримання візи на постійне проживання.
— Які переваги міграції саме до Квебеку?
— Основні переваги — це безпека життя, економічне процвітання, універсальна система охорони здоров’я, сучасна та доступна система освіти, можливість жити в унікальних природних та кліматичних умовах, зробити цікаву кар’єру.
— Чи є нововведення в міграційному законодавстві Квебеку?
— Останнім часом для тих, хто бажає сюди іммігрувати, з’явилися нові додаткові переваги: допомога іммігрантам в адаптації до нового середовища в громадських культурних організаціях, сприяння їхній безпосередній участі в публічному житті; отримання можливості мати доступ до спортивних клубів, спортивних майданчиків, громадських бібліотек, культурних центрів; відвідання офісу керівників підприємства, щоб представити себе, власні знання та досвід; наявність великих підприємств і дослідницьких центрів, що створюють тут одне сприятливе середовище в різних сферах професійної діяльності; ухвалення «Акту про рівність оплати праці»: жінка має отримувати таку саму платню за виконану роботу, що й чоловік.
— З якою метою можна іммігрувати в Квебек?
— До Квебеку можна мігрувати і для тимчасового перебування — навчання, стажування, і для тривалого перебування. Квебекський уряд зацікавлений у міграції, передусім у постійному проживанні в країні кваліфікованих працівників та ділових людей (підприємців та інвесторів). Дозвіл чинний для всіх членів родини, яких ви вписали у своє прохання про міграцію. Після трьох років постійного перебування в Квебеку ви можете претендувати на отримання постійного паспорта. У Канаді є також подвійне громадянство.

Попередня оцінка
— Певно, не всіх охочих прийме Квебек. Розкажіть про відбір іммігрантів.
— Нові критерії дають змогу відбирати кандидатів, які мають дипломи в найперспективніших сферах діяльності, гарантуючи претендентам найкращі шанси працевлаштуватися. Ці правила стосуються не лише осіб, які вже здобули університетську освіту, а й відкривають нові можливості тим, хто має диплом техніка чи кваліфікованого робітника. Крім того, нині всі, хто хоче оцінити власні шанси та кваліфікацію, отримують можливість пройти етап так званої попередньої оцінки імміграції за допомогою спеціальної анкети. Цей метод є безплатним та анонімним.
— Чи потрібно сплачувати внески?
— Так. Потенційний мігрант повинен зібрати всі необхідні документи. За розгляд вашого досьє належить сплатити 390 канадських доларів за главу родини та по 150 дол. за кожного, хто його супроводжує. Коли всі документи зібрані, сплачена названа сума, слід відправити документи поштою (а не Інтернетом!) у наше бюро у Відні. Потім людину запрошують на співбесіду. Відбірковий тур відбувається в Києві. Мета співбесіди — особисте знайомство з кандидатом, перегляд усіх документів, перевірка знання французької мови тощо. Люди, які успішно пройшли співбесіду, отримують сертифікат. Цей документ дає можливість розпочати наступний етап здобуття права на постійне перебування в Квебеку. Важливо, щоб документи для отримання візи ви подали протягом 12 місяців від моменту, коли отримали сертифікат на дозвіл подання документів.
— Щоб Ви побажали українцям, які мають намір мігрувати?
— Щоб краще підготуватися до виїзду, варто ретельно ознайомитися з інформацією про Квебек, ринком праці, зібрати відомості про суспільство. Можливо, краще заздалегідь побувати в цій канадській провінції і на власні очі все побачити.

Інна БОРИСОВА
також у паперовій версії читайте:
  • НЕ МИНАЄТЬСЯ!