КУЛЬТУРА

МИСТКИНЯ ПРОЗОРИХ ТВОРІВ
З давніх часів в Україні помешкання прикрашали зображеннями янголів, намальованими, вирізаними з паперу тощо. Янгол-охоронець був оберегом від усіляких негараздів, небесним посланцем, що підтримував зв’язок людини з небом.

Молода художниця зі Львова Наталя Гайдаш виконує зображення янголів зі шматочків скла, працюючи в техніці вітража. На виставці «Місто янголів» у столичній галереї «Світлиця» представлено чимало її прозорих творів.
Із основами вітражної техніки Наталя ознайомилась у Львівській академії мистецтв, де закінчила кафедру монументального мистецтва. А розпочинала вона своє навчання у художній школі рідного міста Надвірна. Потім вивчала художній розпис у Косовському художньому училищі. Живе і працює у Львові.
Техніка вітража, в якій працює мисткиня, винайдена на початку XX ст. американським дизайнером Тіффані, й відрізняється від класичної застосуванням мідної фольги для з’єднання деталей. Це надає виробам більшої міцності, а також дає змогу створювати об’ємні композиції, з’єднуючи деталі під будь-яким кутом. У техніці «тіффані» Наталя створила кілька серій робіт («Різдвяна шопка», «Великодня феєрія»). Торік відбулась перша персональна виставка художниці, вона представила 12 світильників-левів (до кожного місяця року) під загальною назвою «Карнавал у місті Лева».
...До галереї «Світлиця» ніби злетілись численні херувими, великі й маленькі янголи, янголи з квітами, і принесли світло у похмурий день. Молоду художницю, вочевидь, надихає розкішне розмаїття архітектурних стилів старовинного Львова. Барокова пишність знайшла відображення в образах крилатих створінь у теплих золотаво-брунатних тонах. Примхливе мистецтво сецесіон — у дивних істотах, оперення яких складається з витонченого поєднання бузкових, рожевих, сріблясто-перлистих скелець. Яскраві розписи доповнюють кришталеве вбрання янголів за народними мотивами. Їхні барви нагадують природні кольори води, неба, весняної зелені. Художниця застосовує геометричні мотиви, які мають символічне значення, додає цікаві металеві деталі, намисто. Вишукані вітражні композиції, розміщені на стінах, і фігурки янголів набувають ще більшої виразності, якщо використовувати освітлення. Маленькі стилізовані янголи, здається, тріпочуть крильцями у повітрі. Кожен із них також вирізняється дбайливо і зі смаком дібраними кольорами. Серед них майже немає однакових, адже це персональні янголи-охоронці.
Мистецтво Наталі Гайдаш поєднує традиційні й сучасні мотиви, художню образність і ужитковий дизайн. Її добрі янголи можуть принести радість до кожної оселі.

Ніна МАКСИМОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ОПЕРА З АРОМАТОМ ФОЛЬКЛОРУ
  • ЧАРІВНЕ СВІТЛО ЗІРКИ ВОЛОДИМИРА ІВАСЮКА
  • «КОБЗАР» УГОРСЬКОЮ МОВОЮ