ЕКОЛОГІЯ

«ПЕРЕПИС» ВИДІВ В АНТАРКТИЦІ
Британські вчені спільно зі своїми німецькими колегами провели перший докладний «перепис» морських і наземних живих організмів, які мешкають в одному з регіонів Антарктики, повідомляє Укрінформ із посиланням на «BBC News». Об’єктом вивчення дослідників були Південні Оркнейські острови, а також сусідні води.

На відміну від багатьох подібних досліджень, метою було не відкриття раніше невідомих видів, а каталогізація «старих». Для цього до початку експедиції біологи детально вивчили існуючі дані, що стосуються названих островів. Місце було обрано не випадково — біологічні спостереження у цьому регіоні тривають більше ста років.
У результаті перевірки вчені з’ясували, що в досліджуваному регіоні Антарктики проживає більш як 1200 різних організмів. При цьому біологи виявили лише п’ять раніше невідомих науці видів. На думку дослідників, це говорить про непогану вивченість цього регіону. Крім цього, спостерігається надзвичайне біорозмаїття цих островів.
Зібрані дані дослідники мають намір використати для моніторингу впливу глобального потепління на антарктичні регіони. Одним із параметрів, вплив якого планується оцінювати, є підвищення кислотності води. Нещодавні дослідження вчених із Чиказького університету вказували на недооцінювання швидкості цього процесу в десятки разів.
також у паперовій версії читайте:
  • НЕСПОКІЙ РЕАЛІСТА