РОЗМАЇТТЯ

МАЄТОК АГАТИ КРІСТІ ВІДКРИТО ДЛЯ ВІДВІДУВАЧІВ
Жителі Великої Британії та іноземні туристи зможуть відвідати маєток «Грінвей», який протягом сорока років належав британській «королеві детективу» Агаті Крісті, повідомляє РІА «Новости».

Маєток, що на півдні англійського графства Девон, був у власності письменниці з 1938 року. Цікаво, що тут вона не написала жодної книги, проте будинок завжди був бажаним місцем відпочинку для неї та її родини.
2000 року донька Агати Крісті передала «Грінвей» в управління фонду з охорони культурних пам'яток «National Trust». Протягом восьми років для відвідувачів були відкриті лише сад, будиночок для човнів і доріжки.
Тим часом «National Trust» здійснив масштабну реконструкцію маєтку, яка коштувала 5,4 мільйона фунтів. Були застосовані екологічні технології — встановлено сонячні батареї, системи збору дощової води і природного обігріву приміщень. За словами авторів проекту, вони також хотіли, щоб до маєтку, назва якого перекладається як «Зелений шлях», вели «зелені шляхи» під'їзду.
«Через невелику ширину доріг і брак місця для паркування ми закликаємо людей діставатися сюди «зеленими» маршрутами — на поромі з Дартмута до пристані в маєтку, на велосипеді або приходити пішки»,— розповів представник фонду Робін Браун.
Серед відкритих для доступу гостей кімнат є вітальня, у якій літніми вечорами Агата Крісті читала свої романи рідним і друзям й де вони розмірковували над розгадкою того або іншого детективного сюжету.
«Більш за все мені хочеться, щоб люди, які сюди приїздитимуть, відчули чарівність і дух цього місця, де моя сім'я і я провели так багато часу в 1950-х і 1960-х роках»,— каже онук письменниці Метью Прічард, якому частково перейшли у спадок авторські права на твори письменниці.
Знамениті детективні романи Агати Крісті (1890-1976) перекладено 45 мовами світу. Лише англомовних примірників продано понад мільярд. За цим показником доробок письменниці перевершують тільки Біблія і твори Шекспіра.

МУЗЕЙ ЗЛОЧИНІВ І ПОКАРАНЬ
«Злочин і кара» — назва музею у Вашингтоні, в експозиції якого — історія злочинів та покарань від середньовіччя до 50-х років минулого століття, повідомляє 24tv.com.ua.
Тут можна дізнатися про піратів, розбійників з Дикого Заходу та серійних убивць. У музеї кажуть, що заклад приваблює відвідувачів тому, що людям подобаються подібні історії.
«Люди полюбляють розкривати злочини. Тож коли вони дивляться телешоу або новини, то, власне, цим і займаються. Їм подобається відслідковувати справу від початку до кінця та самим гратись у детективів»,— каже співробітник музею Джанін Ваккарелло.
В експозиції є гільйотина, електричний стілець, різна зброя, а також імітація в'язничної камери Аль Капоне. Серед інтерактивних атракцій: поліцейська процедура впізнання та тест на детекторі брехні.
«Нас цікавить історія, тож ми прийшли подивитися на тутешні експонати. Чимало з цього ми бачили на телебаченні, тому прикольно вперше побачити все на власні очі»,— розповідає турист із Нью-Йорка Джозеф Лі.
Площа музею — майже 8,5 тисячі квадратних метрів. Аби потрапити до моторошного світу «Злочину та кари», треба заплатити за вхід — залежно від віку — від 15 до 18 доларів.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ДИВА
  • ЖАХ
  • ФАКТ