ЩО? ДЕ? КОЛИ?

ШТУРМ «НАФТОГАЗУ»
Інформаційний полудень середи, 4 березня, вибухнув повідомленням про те, що невідомі в масках і камуфляжі проникли в будівлю Національної акціонерної компанії (НАК) «Нафтогаз України».

У будівлю вторглися 15–20 осіб зі зброєю, з яких на третьому поверсі п’ять-шість чоловік заблокували кабінет заступника головного бухгалтера Марії Кушнір. Стало відомо також, що люди, котрі увірвалися в центральний офіс НАК «Нафтогаз України», намагалися вилучити оригінали угод із «Газпромом» на транзит і постачання природного газу на 2009–2019 роки, розповів журналістам керівник прес-служби НАК Валентин Землянський.
Напередодні брифінгу голова Держмитслужби Анатолій Макаренко повідомив, що Державна митна служба зробила митне оформлення 11 млрд кубометрів газу, з приводу яких виникла суперечка між компанією РосУкрЕнерго і Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України», в інтересах «Нафтогазу».
«Митниця відповідно до законодавства ще раз підкреслює, що, отримавши всі необхідні документи від НАК «Нафтогаз», провела митне оформлення газу і перерахувала в бюджет всі необхідні кошти»,— заявив він.
Відповідаючи на запитання журналістів, Анатолій Макаренко наголосив, що газ, який перебував в українських підземних газових сховищах, не був оформлений за митною процедурою на компанію РосУкрЕнерго, як стверджувалося в деяких ЗМІ.
На розбирання в «Нафтогаз» негайно попрямувало близько 20 народних депутатів із БЮТ. Народний депутат, член фракції БЮТ Андрій Сенченко заявив, що співробітники СБУ довели Марію Кушнір до гіпертонічного кризу і лікарям швидкої допомоги ледь вдалося пробитися до неї. Її забрали до лікарні.
Згодом стало відомо, що між народними депутатами (переважно від фракції блоку Юлії Тимошенко) і співробітниками Служби безпеки в приміщенні Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» відбулася колотнеча. За даними прес-служби НАК, депутати намагалися пройти в актовий зал, де проводяться слідчі дії зі співробітниками НАК, тоді як «есбеушники» перешкоджали їм у цьому.
Проте пізніше заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін в інтерв’ю парламентським журналістам спростував інформацію про те, що працівники СБУ побили народних депутатів із БЮТ, які намагалися увійти до будівлі «Нафтогазу України».
А от керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко розповіла ForUm’у, що в будівлі НАК «Нафтогаз Україна» СБУ шукала не контракти з «Газпромом», а документи, що стосуються «розтаможування» газу. Вона також заперечила факт застосування сили співробітниками СБУ проти народних депутатів.
Водночас депутат Верховної Ради від БЮТ Сергій Власенко повідомив, що Шевченківський районний суд Києва визнав незаконним рішення Служби безпеки України порушити справу проти «Нафтогазу». Парламентарій заявив, що співробітники спецслужби, які перебувають у будівлі газової компанії, будуть ознайомлені з постановою суду. Після цього, на його думку, вони мають припинити слідчі дії.
Про це ж заявив народний депутат від БЮТ Андрій Портнов, який зазначив, що рішення суду передбачає також припинення слідчих дій проти співробітника енергетичної митниці Тараса Шепітька, затриманого в ніч із вівторка на середу.
Перший віце-прем’єр України Олександр Турчинов звернувся до співробітників СБУ із закликом не виконувати «злочинний наказ керівництва» щодо Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».
Крім того, він заявив, що Президент України Віктор Ющенко свідомо сприяв проведенню силової операції в НАК «Нафтогаз України», призначивши, а потім перенісши зустріч із в. о. голови правління НАК «Нафтогаз України» Ігорем Діденком.
«Мені здається, не випадково, коли почалася атака на НАК «Нафтогаз», я намагався зв’язатися з керівництвом НАК, але нікого не було на місці. В. о. глави НАК «Нафтогаз» пан Діденко у цей момент знаходився в Секретаріаті Президента, і я три години не міг з ним зв’язатися, оскільки в нього був вилучений мобільний телефон, і таким чином, пан Президент разом з паном Хорошковським проводив операцію на користь конкретних осіб»,— зазначив Турчинов. За його словами, він зміг зв’язатися з Діденком і повідомити йому про події у «Нафтогазі» тільки через три години після початку силової операції.
Проте в Секретаріаті Президента заперечують причетність Віктора Ющенка до подій навколо НАК «Нафтогаз України». Про це сказав на брифінгу для преси заступник глави Секретаріату Президента Роман Безсмертний, коментуючи на прохання журналістів заяву Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко про тиск з боку глави держави на Службу безпеки.


УКРАЇНА І ФРАНЦІЯ ДОМОВИЛИСЯ ПРО СПІВПРАЦЮ
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко та президент Франції Ніколя Саркозі домовились про поглиблення співпраці між двома країнами. Про це глава українського уряду повідомила журналістам за підсумками зустрічі з президентом Французької Республіки, повідомляє Укрінформ.

Юлія Тимошенко поінформувала, що досягнуто домовленості повернутися до історії двосторонніх відносин, які намітилися ще у 2005 році. Ідеться, зокрема, про програми, які дають можливість посилити стратегічну співпрацю між Україною та Францією. «Сьогодні ми по суті проінвентаризували всі ці програми і намітили шлях до співпраці на найближчу перспективу»,— зазначила глава українського уряду.
Під час зустрічі обговорювалася можливість взаємодії на підставі раніше підписаної програми між МВФ та Україною, розширення партнерства між обома країнами заради підтримки України під час кризи, зокрема, у питанні фінансування планового дефіциту бюджету. «Ми обговорили це питання, і я думаю, що Франція надасть підтримку»,— зазначила Юлія Тимошенко.
За словами Прем'єр-міністра, йшлося також про способи протидії наслідкам світової фінансової кризи. Юлія Тимошенко зауважила, що досвід Франції у цьому питанні є надзвичайно важливим для України й уряд намагатиметься його застосовувати.
«Найголовніше, що я почула під час зустрічі з президентом Франції,— це віра в Україну, віра в розвиток демократії в Україні, віра в європейську перспективу в Україні і максимальна підтримка нашої держави й уряду. Я переконана, що в особі президента Франції ми маємо надійного друга України. І думаю, що в такому партнерстві нам набагато легше буде проходити всі виклики та іспити, які зараз має Україна як молода демократія на шляху свого зміцнення і становлення»,— наголосила глава уряду.
також у паперовій версії читайте:
  • У КРИМУ ПОКАРАЛИ МІЛІЦІОНЕРІВ
  • НОВИЙ СУД НАД ХОДОРКОВСЬКИМ
  • РУМУНІЯ ВИСЛАЛА ВІЙСЬКОВОГО АТАШЕ УКРАЇНИ
  • У ГВІНЕЇ-БІСАУ ПЕРЕВОРОТ