ВІЙСЬКО

ЗАМІСТЬ АКАДЕМІЇ— УНІВЕРСИТЕТ
Найближчим часом розпочнеться робота щодо впровадження новітньої системи військової освіти: міністр оборони підписав відповідне розпорядження. Її першим рівнем мають стати ліцеї з посиленою військовою підготовкою, які, нагадаю, перебувають на балансі як МО, так і обласних держадміністрацій, їх усіляко підтримує військове відомство. Нині таких налічується п’ятнадцять.

На другому рівні системи військової освіти перебуватимуть ліцеї, що цілковито утримуються за рахунок Міністерства оборони. До речі, передбачається, що 1 вересня 2009 року відчинить свої двері військово-морський ліцей при Севастопольському військово-морському інституті ім. П. Рахімова, в якому навчатимуться сто юнаків.
В Одесі теж з’явиться ліцей, який, напевно, спеціалізуватиметься на підготовці майбутніх морських піхотинців. Певні зміни стосуватимуться і вищих військових навчальних закладів. Наприклад, Національна академія оборони України трансформується в університет, якому підпорядковуватимуться військові інститути, а також військово-медична академія. Передбачається, що при них діятимуть коледжі.
Виникає закономірне в таких випадках запитання: навіщо нам стільки ліцеїв?
— Вони сприятимуть військово-патріотичному вихованню молодого покоління,— вважає міністр оборони Юрій Єхануров.— Передбачається також, що їхні випускники матимуть більше шансів стати курсантами військових інститутів.
Той, хто забажає стати професійним сержантом, матиме змогу пройти відповідну підготовку в коледжі протягом 2,5 років. До речі, нещодавно Юрій Єхануров підписав наказ, яким передбачено створення системи багаторівневої підготовки сержантського і старшинського складу. Вона проводитиметься за базовим, середнім і вищим рівнями, до навчального процесу залучатимуть військовиків служби за контрактом. Для проходження навчання на базовому рівні створено 11 навчальних центрів, до яких направлятимуть військовослужбовців, які прослужили в армії два-три роки і добре зарекомендували себе.
Підготовка на середньому рівні відбуватиметься в шести коледжах упродовж 2,5 років, її проходитимуть особи сержантського складу, які під час служби виявили лідерські здібності. І, нарешті, на вищому рівні готуватимуть сержантів, котрі обійматимуть посади головних старшин бригад, полків, Сухопутних, Повітряних і Військово-Морських сил України. На навчання в такому коледжі зможуть претендувати військовослужбовці за контрактом після трьох-чотирьох років служби, що мають звання «прапорщик» і направлення командирів частин. Керівники МО вважають, що запропоновані зміни у військовій освіті сприятимуть поліпшенню рівня підготовки фахівців, а зміни в доборі й підготовці кадрів для сержантських посад — зміцненню у військах дисципліни, розвантаживши офіцерів від невластивих їм функцій.
також у паперовій версії читайте:
  • КУРКА, ЩО НЕСЕ ЗОЛОТІ ЯЙЦЯ