РОЗМАЇТТЯ

ЩО НАСПРАВДІ ПОБАЧИВ ГАЛІЛЕЙ?
Італійські вчені мають намір розкрити могилу великого астронома Галілео Галілея і розшифрувати його ДНК, аби зрозуміти, що саме він побачив у свій телескоп, і пояснити деякі його відкриття, повідомляє utro.ua.
Італійський астроном Галілео Галілей 1609 року вперше поглянув в телескоп, поклавши тим самим початок сучасній астрономії. Відомо, що вчений страждав на захворювання очей, яке згодом призвело до сліпоти.


«Якщо ми, завдяки дослідженню ДНК, дізнаємося, як хвороба спотворила його зір, то зможемо пояснити деякі помилки Галілео. Зокрема, він писав, що Сатурн має «вуха», а не кільця»,— говорить директор флорентійського Інституту історії науки Паоло Галуччі.
Крім того, аби точніше побачити картину, яку Галілей розглядав в телескоп, вчені створили точну копію першого апарата. Аналіз ДНК допоможе офтальмологам визначити, в якому стані був зір ученого, що зробив революцію в уявленнях людства про Всесвіт.

КОРОЛЬ ІСПАНІЇ — НАЩАДОК НОВГОРОД-СІВЕРСЬКОГО КНЯЗЯ
Великим сюрпризом для учасників засідання обласного генеалогічного товариства, яке нещодавно відбулось у Донецьку, стала головна теза доповіді історика і журналіста Сергія Абукова, присвячена нащадкам головного героя «Слова о полку Ігоревім» новгород-сіверського князя Ігоря Святославича (1151–1202). Йшлося про прямий родинний зв'язок князя з нинішнім королем Іспанії Хуаном Карлосом I. Автор на підставі джерел із генеалогії довів, що іспанський король — нащадок Ігоря Новгород-Сіверського в 27-му коліні, повідомляє Укрінформ.
Онука Ігоря, Гафія Святославна, близько 1210 року вийшла заміж за одного з членів панівної польської династії Пястів князя Конрада Мазовецького (1187–1247). Прапрапраправнучка Гафії Лімбург Мазовецька (9-й нащадок Ігоря) стала дружиною одного з австрійських герцогів Ернеста I Габсбурга і матір'ю імператора Священної Римської імперії Фрідріха III (1415–1493). Серед його нащадків — королі Іспанії Карл II, Філіпп II, Філіпп III і Франції Людовик XIV, Людовик XV, Людовик XVI, Людовик XVIII та інші європейські монархи.
Після того як королем Іспанії 1700 року став онук Людовика XIV Філіпп V (19-й нащадок Ігоря), до влади на Піренеях прийшли Бурбони, які, незважаючи на війни і революції, досі правлять у країні. Отже, король Хуан-Карлос (народився 1938 р.) може похвалитися не лише знаменитими іспанськими, французькими і німецькими предками, а й руськими Рюриковичами.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ДИВА
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • РЕКОРДИ
  • ФАКТ