СПОРТ

УКРАЇНСЬКІ КОЗИРІ ДЛЯ УЄФА
Напередодні закінчився чотириденний візит в Україну офіційної делегації Європейського футбольного союзу під керівництвом генерального секретаря УЄФА Девіда Тейлора.

Інспекційна група відвідала п’ять українських міст — Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одесу та Львів. І цього разу ми нарешті отримали позитивні відгуки від іноземних інспекторів.
Приємно констатувати, що на сьогодні Україна фактично завершила перший етап на шляху до Євро-2012. Зокрема, повністю закінчена розробка необхідних законів, програм, проектно-кошторисної документації майбутніх об’єктів, а також створено структури, які координують діяльність роботи всіх державних органів, на які покладено підготовку до чемпіонату. Тішить те, що в нас є повний пакет документів, передбачений українською і польською сторонами. Але найголовніше, що Україна перейшла до другої фази підготовки — безпосереднього будівництва об’єктів.
Як відомо, континентальний форум приймуть чотири з шести міст нашої держави, які підготуються якісніше і вчасно здадуть необхідні об’єкти. За таких умов ковдру на себе мають шанс перетягти «резервісти» — Харків і Одеса. І якщо можливості Південної Пальміри видаються скромнішими, то першій столиці радянської України потрапити до заповітної четвірки — цілком під силу. У 2008 році на підготовку Харкова витрачено 600 млн гривень.
Поки що повільно «запрягає» Львів, проте експертні оцінки УЄФА щодо підготовки стадіону дають змогу говорити, що цей об’єкт вийшов із зони невпевненості і відповідно до графіку буде побудований наприкінці 2010 року, а перші матчі прийме навесні 2011-го. Незабаром львів’яни планують вирішити й проблему транспортних сполучень.
Тепер повернімося до тих, хто встигне підготуватися як слід. Для Донецька питання готовності стадіону вже не є актуальним — цього року мають здати в експлуатацію суперсучасну «Донбас-Арену». Така ж ситуація і з аеропортами й дорогами. А ось щодо готелів, то є невелика затримка. Втім, цю проблему мають незабаром розв’язати.
Що стосується Дніпропетровська, там теж головним питанням є розселення команд і їхніх уболівальників. Єдиний 5-зірковий готель «Україна», який донедавна приймав учасників усіх футбольних міжнародних матчів у Дніпропетровську, не зможе розмістити у себе одну зі збірних Євро-2012. На вимогу УЄФА, готелі, де житимуть команди практично місяць під час фінального турніру, повинні бути за межами міста.
Щодо справ столичних, то демонтаж НСК «Олімпійський» повністю завершено. У березні нинішнього року розпочнеться його реконструкція і будівництво нових спортивних споруд. Цей об’єкт на 2009 рік повністю профінансовано. Головний стадіон країни планують запустити в експлуатацію в середині 2011 року.
Отже, мабуть, що вперше за останній час у вболівальників з’явилася надія — Євро-2012 таки відбудеться в Україні.
також у паперовій версії читайте:
  • «БАРСЕЛОНА»: ПЕРШІ П’ЯТЬ ТИСЯЧ
  • НАДАЛЬ: ЕКСПАНСІЯ ТРИВАЄ
  • РЕАКЦІЯ НА ЧЕРВОНЕ