ПОЛІТИКА

ПАРУ ВИПУСТИЛИ. ЩО ДАЛІ?
Схоже, Україна знову впритул наближається до можливості проведення позачергових парламентських виборів. Принаймні, учора депутат із Партії регіонів Сергій Льовочкін заявив, що його фракція одноголосно (!) ухвалила рішення скласти депутатські мандати для розпуску чинної Верховної Ради. Водночас «регіонал» поки не уточнив, коли саме його однопартійці застосують цей дієвий засіб, випробуваний позаторік їхніми опонентами.

Власне, й без цього зрозуміло, що Партія регіонів серйозно налаштована відправити уряд у відставку. Задля досягнення цієї мети не гребуватиме жодними засобами, навіть настільки радикальними. Достатньо поглянути, як запекло «регіонали» намагалися здихатися Кабінету Юлії Тимошенко цього тижня. Попервах пропонувалося ініційований ПР звіт Кабміну провести у вівторок. Бютівці були не проти такої постановки питання, відчуваючи, що реально відставка їхній шефині не загрожує.
Тоді до справи взялися представники Партії регіонів. У вівторок вони заблокували трибуну, вимагаючи, щоб звітувати до парламенту прийшов ще й Президент. Зрештою, після тривалих дискусій було вирішено: урядовий звіт слухатимуть у четвер, 5 лютого.
Кабмін на чолі з Юлією Тимошенко виявився готовим і до такого повороту подій. Ще напередодні Тимошенко впевнено заявила, що голосів для відставки у депутатів все одно не вистачить. Тож, піднявшись на трибуну, вона впевнено почала розповідати про те, як уряд бореться з кризою.
За словами Ю. Тимошенко, бюджет у січні вдалося виконати на 101 відсоток. «Є різні статті доходів, які більше виконувалися, є ті, які менше, але доходи по податках виконані, по митниці — виконані»,— твердить прем'єр. Нагадаємо, що опозиція якраз найбільше дорікала керівникові КМ за нібито невиконання кошторису.
Щоправда, Тимошенко фактично визнала, що донедавна бюджет таки не був виконаний (принаймні, у тій частині, котрі стосуються митниці). Прем'єр поскаржилася, мовляв, екс-керівник Державної митної служби Валерій Хорошковський свідомо «провалював» виконання бюджетних планів. «Коли прийшло нове керівництво ДМСУ, за 4 дні до кінця місяця, до кінця звітного періоду, бюджет було виконано на 47 відсотків по митниці,— переконує прем'єр.— Це просто радикальний провал планувався, планувався свідомо. Тільки прихід нового керівництва дав можливість усього за чотири дні (!) підняти всі ресурси і резерви, і виконати загальні й спеціальні доходи Державної митної служби разом на 106 відсотків. Це значить, що резерви і ресурси є».
Юлія Володимирівна також пишається тим, що Кабінет Міністрів на базі переговорів з іншими країнами створив стабілізаційний фонд розміром 21 мільярд гривень. Ці кошти буцімто спрямовуватимуться на видатки розвитку. У своєму стилі Юлія Володимирівна почала перераховувати, які саме ці видатки. Виявилося, що мало не всі галузі будуть ощасливлені — від підготовки до Євро-2012 до вітчизняних Збройних сил.
Цікаво, що одвічний опонент Юлії Тимошенко, керівник президентського Секретаріату Віктор Балога назвав прем'єрський виступ «театральною постановкою з елементами фантастики». Мовляв, після виступу прем'єра склалося враження, що Україна — це чарівна держава, де всі добрі справи робить добра фея. А недоліки — від злих недоброзичливців...
Попри такі не надто приємні відгуки, Юлія Володимирівна розкрила ще одну потенційну інтригу, котра існує в державі, як мінімум, з грудня минулого року. Прем'єр заявила: у разі, якщо її Кабінет не буде відправлено у відставку, наступного сесійного тижня варто очікувати міністерських ротацій. Зі слів Ю. Тимошенко випливає, що нинішній склад КМ вона не вважає однодумцями. «Спробуємо зробити його урядом однодумців, коли всі будуть спільно працювати,— каже Юлія Тимошенко.— Спробуємо зробити так, щоб усі політичні сили, які захочуть запропонувати найсильніших міністрів, які захочуть увійти в коаліцію, ми врахуємо ці пропозиції».
Утім, інтрига з відставкою посилилася після того, як фракція комуністів ухвалила рішення голосувати за вотум недовіри уряду. Про це з парламентської трибуни заявив депутат Петро Цибенко. За його словами, незабаром у практичну площину може перейти не лише це питання, а й питання президентського імпічменту. Пояснення традиційне: Україна нині перебуває за крок від прірви, а влада робить лише антидержавні кроки.
Група «За Україну!» з «НУ—НСу», що її очолює В'ячеслав Кириленко, домовилася не брати участі в голосуванні за урядову відставку.
Дещо несподівано прозвучала пропозиція лідера «Єдиного центру» Ігоря Кріля. «ЄЦ», як відомо, давно виступає за відставку Кабміну. Однак учора пан Кріль заявив про намір своєї партії ініціювати одночасні вибори парламенту і (увага!) Президента. Таке спільне дійство представники «ЄЦ» запланували на жовтень-листопад. Себто виходить, що й вибори глави держави «по-ЄЦівськи» також мають бути достроковими?
Проте головна інтрига учорашнього засідання усе ж таки полягала в тому, чи вдасться утриматися у прем'єрському кріслі Юлії Тимошенко? Відповідь прийшла лише після 16-ї години. До того часу спікер Володимир Литвин намагався, за його власними словами, «не допустити війни». Зрештою, парламентарі вирішили проголосувати за те, щоб голоси відсутніх у залі депутатів не були враховані при ухваленні рішення.
Голосування показало: навіть за підтримки комуністів сил для відставки Кабміну не вистачило. Проект постанови про відповідальність уряду підтримало лише 203 депутати (172 — «регіонали», 20 комуністів, 10 представників «НУ—НС» (переважно члени «Єдиного центру») і бютівець Ігор Рибаков, якого, до слова, у залі не було).
Не отримав підтримки і проект іншої постанови, в якому пропонувалося урядові дещо оптимізувати свою роботу щодо подолання кризи. Та це вже не має вирішального значення. Головне — ініціювати урядову відставку на нинішній сесії більше не можна. Тепер ключове питання у владних верхівках, схоже, звучатиме так: чи позбавлятимуться «регіонали» своїх депутатських мандатів? А відтак, коли в Україні будуть наступні вибори? Почекаємо...

Ярослав ГАЛАТА


також у паперовій версії читайте:
  • ЯКБИ ЗНАВ, ДЕ ВПАДУ...