КРИМІНАЛ

ЛОПНУЛА ЩЕ ОДНА «ПІРАМІДА»

Правоохоронці Києва викрили чергову аферу з кредитними спілками. Операція почалася після того, як кілька вкладників однієї з них, певно, добряче витратившись на новорічні й різдвяні свята, вирішили поповнити свої гаманці, знявши з рахунку раніше заощаджені гроші. Та коли вони звернулися до кредитної спілки, котрій свого часу довірили кошти, клерки відмовилися їх видавати.

Так протягом п’яти постсвяткових днів до Шевченківського районного управління ГУМВС України в Києві надійшло шість звернень громадян, які вклали до неї 347 тисяч гривень. Угоди укладали терміном від 6 до 18 місяців із нарахуванням від 21 до 29 відсотків річних. Проте гроші за договорами, термін дії яких закінчився, людям повернути не вдалося.
Отримавши заяву, працівники міського управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю з’ясували, що ця фінансова установа була зареєстрована в Шевченківському районі столиці ще в 2003 році. Головою правління кредитної спілки є 43-літня жінка, а головою спостережної ради — на рік молодший її чоловік. Обоє прописані й живуть у Житомирі. Там їх і затримали, після чого доправили до Києва.
Облаштована зловмисниками схема не була оригінальною. За допомогою яскравої реклами вони залучали вкладників, обіцяючи нереальні відсотки від їхніх вкладень. Потім ці гроші привласнювали, а щоб приховати сліди, робили вигляд, ніби дали їх у кредит під ще більші відсотки. Для цього вони укладали фіктивні договори на підставних осіб. Підраховано, що всього ними було укладено 130 таких договорів на загальну суму 4 млн 426 тис. грн.
Приміром, лише від імені одного громадянина з цією кредитною спілкою було укладено кілька кредитних договорів на загальну суму 149,7 тисячі гривень. Насправді він їх не укладав, і коли правоохоронці повідомили йому про те, які махінації «провертали» плутяги з його документами, написав заяву про шахрайство.
За попередніми даними, загальна кількість вкладників і осіб, котрі отримали кредити в спілці,— 254 особи. Точне число клієнтів встановлюють.
За цими фактами управлінням міліції й прокуратурою Шевченківського району проти затриманих порушено кримінальні справи за ст. 191 («Привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем») і 366 («Службове підроблення») КК України. У ході розслідування з’ясувалося, що приблизно таку саму оборудку зловмисники «провернули» і в Житомирі. До заснованої ними там ще однієї кредитної спілки 60 вкладників упродовж двох років внесли 2 мільйони 200 тисяч гривень. Щоправда, житомиряни виявилися більш неуважними, ніж кияни, і не помітили, що термін дії ліцензії на цю спілку завершився у вересні 2007 року.
Шевченківський районний суд обрав щодо цієї кримінальної парочки запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За повідомленням ДЗГ МВС України
також у паперовій версії читайте:
  • ЗВІТУЄ ГПУ
  • ПРИВАТНЕ ШПИГУНСТВО — НА ГАЧКУ СБУ
  • ХРОНІКА ПРИГОД