РОЗМАЇТТЯ

ЛІТАК «ЗАПРАВИЛИ» ВОДОРОСТЯМИ
Американська авіакомпанія «Continental Airlines» здійснила пробний політ літака, який частково заправили біопаливом з водоростей, повідомляє оglyadach.com.

За словами представника американського авіаперевізника, 90-хвилинний політ Боїнга 737-800 пройшов «краще, ніж очікували». Пілоти двомоторного пасажирського лайнера, що стартував з аеропорту Х'юстона, під час демонстраційного польоту над Мексиканською затокою на висоті 11600 метрів здійснили серію випроб, зокрема зупинку і запуск двигуна.
Один з двигунів літака працював на пальному, що складалося із суміші звичайного авіаційного гасу і біопалива в пропорції один до одного. Водночас саме біопаливо було сумішшю двох типів альтернативного палива, виготовленого із водоростей і ятрофи — тропічної рослини сімейства молочайних.
Ятрофа добре проростає на малородючих ґрунтах й дає в чотири рази більше біопалива, ніж соя. Однак, на думку вчених, водорості — перспективніші, бо швидко ростуть, не займають родючих площ, придатних для вирощування харчових культур, і здатні давати у 30 разів більше біопалива, ніж звичайні «наземні» врожаї.
За словами керівника «Continental Airlines» Ларрі Келльнера, паливо з водоростей розробляють як добавку, що не потребує модифікації літака або його двигунів. Передбачають, що біопаливо матиме технічні показники звичайного авіаційного гасу, такі як температура займання і температура замерзання.
Зазначимо, що міноборони США вклало близько 35 мільйонів доларів в розробку технології виготовлення з водоростей біопалива для літаків і автомашин.

УСЕ ДЛЯ ТУРИСТІВ
Чиновники Вічного міста мають намір зробити все для того, аби туристи змогли відчути особливий колорит античної епохи, навіть «відродити у Колізеї гладіаторські бої», повідомляє Укрінформ із посиланням на «La Repubblica».
Масштабні плани перетворення італійської столиці в зразкове музейне шоу запропонував член міської ради Рима Умберто Брокколі, який опікується культурними цінностями. Муніципальний службовець переконаний, що музеї, зокрема Колізей, мають «говорити з публікою новою мовою». На думку куратора історичних цінностей, слід не лише демонструвати предмети старовини, а й відтворювати звуки і запахи тієї епохи. Тільки тоді відвідування музею стане незабутнім.
Нині біля стін Колізею влаштовують псевдобої «ряджених» гладіаторів, однак все можна зробити інакше, переконаний Брокколі. Наприклад, гладіатори могли б битися на подіумі під час читання уривків з творів Сенеки, присвячених їхньому життю. Чиновник закликає не боятися обвинувачень у вульгарності, якщо йдеться про прагнення осягнути премудрощі античної доби.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • НОУ-ХАУ
  • ФАКТ
  • РЕКОРДИ
  • ДИВА