СІМ'Я

ЖИТТЯ ПРОЖИТИ — НЕ ПОЛЕ ПЕРЕЙТИ
Пам’ятаєте, якими піднесеними ви були, готуючись до свого весілля? Якщо шлюб щасливий, то скільки радісних для вас двох, для вашої сім’ї й друзів річниць ви відзначили! Тому, що цього дня ви знову наречений і наречена. Знову для вас лунає «Гірко!».

Отже, ситцеве весілля
Це перша річниця весілля, яку святкують через рік спільного життя подружжя. Таку назву отримала від того, що подружжя пройшло перше випробування побутом. На першу річницю запрошують гостей і разом розпивають пляшку шампанського, збережену від дня весілля. Цього дня чоловік і дружина дарують одне одному якусь ситцеву річ: рушник, постільну білизну, одяг. Усе, крім носових хустинок, які символізують сльози.

Паперове весілля
Святкується друга річниця весілля. Так називається тому, що за два роки спільного життя шлюб вважається ще не зовсім міцним, як аркуш паперу: його в будь-який момент можна розірвати. Ця назва є нагадуванням молодятам про дбайливе ставлення до свого шлюбу, про коректну поведінку в спілкуванні одне з одним, щоб не дозволити молодій сім’ї розпастися, як паперовому будиночку. На річницю дарують речі, виготовлені з паперу, наприклад, фотоальбом.

Шкіряне весілля
Із плином часу закохані дізнаються багато нового одне про одного. Вони ніби «на власній шкірі» випробували, як нелегко зберегти стосунки в суєті домашніх справ, сімейних буднів. Дарують шкіряні речі: рукавички, гаманці.

Лляне весілля
Четверта річниця нагадує, що взаємини в подружжя мають бути чистими, білосніжними, як лляна тканина. На цю річницю дарують вироби з лляної тканини.

Дерев’яне весілля
Друге за важливістю — дерев’яне весілля, п’ята річниця подружнього життя. Чоловік і дружина вже знають всі «слабинки» один одного, переваги і недоліки. Дерево вже не можна розірвати, як папір, воно стійкіше, але не треба забувати про мир і злагоду в сім’ї. За повір’ям, дерево заспокоює душу, приносить в дім затишок і тепло. Дарують дерев’яні речі: сувеніри, ложки, хлібниці.

Трояндове весілля
Десятий ювілей є вагомим приводом для святкування. Десять років спільного життя прожито недарма — створено міцну справжню родину. Ювілярам дарують букети троянд або інших квітів, головне, щоб їхня кількість дорівнювала десяти. Інша назва — олов’яне весілля. Олово можна легко переплавити, так само як потрібно переплавити свої старі стосунки на нові, які принесуть свіжість у стабільне родинне життя.

Кришталеве весілля
Символом п’ятнадцятої річниці є кришталь, щоб сімейне життя було чисте, як скло. Починаючи з цієї річниці, всі ювілеї мають «дорогоцінні» назви, бо прожиті роки зробили союз двох сердець безцінним. Дарують кришталеві вази, а також посуд, сувеніри.
Порцелянове весілля святкують через двадцять років спільного життя. Криза, що триває між п’ятнадцятою і двадцятою річницею, минула. Наступні п’ять років між порцеляновим і срібним весіллям несуть свої турботи. Діти вже виросли, полишили рідний дім і незабаром з’являться перші онуки. Турбота про них, радість від уперше почутих слів «бабуся» і «дідусь», сум за дітьми, котрі вже живуть окремо, а також розуміння, що досить багато разом прожито, зближують подружжя. Зазвичай дарують порцеляновий посуд.

Срібне весілля
За плечима — чверть століття, прожита разом. Стосунки в сім’ї цінуються більше, вони перетворилися на найдорожчий капітал за спільно прожиті роки. На річницю збирається вся рідня. Поряд із золотими перснями на палець кожному одягають срібні обручки.

Перлинне весілля
Прожиті тридцять років, як перлинки, нанизані на нитку долі. В батьківській оселі збирається вся сім’я. Чоловік дарує дружині прикраси з перлами.

Коралове весілля
Тридцять п’ять років прожито разом. Корал є символом пристрасті й каменем вірності. Коралове весілля ще називають полотняним, що символізує чистоту і стабільність взаємин подружжя. На відміну від ситцю (в перший рік спільного шлюбу), подружнє життя стало міцним, як полотно.

Рубінове весілля
Через сорок років подружнього життя святкують рубінове весілля. Цей камінь — символ кохання і пристрасті. В цей період у кохання відкривається друге дихання.

Сапфірове весілля
Сапфір володіє здатністю згладжувати конфлікти і стреси, мирити людей, робити їх терпимішими. Подружжя, яке прожило сорок п’ять років разом, навчилось жити в мирі та злагоді. Цього дня потрібно просити пробачення один в одного за всі образи, які виникали.

Золоте весілля
Найважливіша річниця весілля — п’ятдесятирічний ювілей. Піввіку прожито разом «і в радощах, і в горі». Про золоте весілля складають вірші, воно оспіване у піснях. Врешті-решт збулась мрія молодості: завжди бути разом. Діти роз’їхались хто-куди, створили власні родини. Всі ниточки, які з’єднували сім’ю, стають ще міцнішими. Чоловік і дружина вже не можуть жити одне без одного — існує багато чого, що їх поєднує. Золото завжди вважалось найдорожчим металом. У золотих коронах ходили королі, золото було оправою для найдорожчого каміння, золоті обручки досі вважаються символом подружньої вірності й кохання. Піввіку прожито разом — це один із найдорожчих у світі капіталів. Цього дня старі обручки змінюють на нові золоті, бо старі втратили свій блиск, стерлись за цей час.

Смарагдове весілля
Смарагдове весілля святкують на п’ятдесят п’ятому році спільного життя. Смарагд — камінь мудрості. За спільно прожиті роки подружжя пережило злети і падіння, набуло мудрості, яка приходить з досвідом. А ще смарагд допомагає розуміти думки одне одного, цього чоловік і жінка навчилися за роки, прожиті разом.

Діамантове весілля
Діамант — найдорожчий, найкрасивіший і найміцніший камінь у світі. Шістдесятирічний діамантовий ювілей символізує, що цей шлюб ніщо не зможе зруйнувати. Нічого не може зрівнятися з роками, прожитими разом, як жоден камінь не може зрівнятися з блиском діаманта.
Коронне весілля
Не кожній парі випадає щастя відсвяткувати сімдесятирічний ювілей сімейного життя. Подружжя, яке прожило стільки часу разом, заслуговує на королівську пошану.

Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • КРЕСТЬЯНІНОВИ ВИРОЩУЮТЬ ОВОЧІ
  • ЯК ЗУСТРІТИ ГОСТЕЙ ПО-КОРОЛІВСЬКОМУ