КРИМІНАЛ

СБУ: ПІДСУМКИ РОКУ

За усталеною традицією, наприкінці минулого року колегія СБУ підбила підсумки роботи спецслужби. У звіті, адресованому широкій громадськості, зазначалося, що у 2008 році тривала активна міжнародна співпраця з партнерськими спецслужбами країн — членів НАТО. У межах забезпечення режимів нерозповсюдження зброї масового знищення, із протидії транснаціональній комп’ютерній злочинності впродовж року проводились спільні операції зі спецслужбами США, Великої Британії, Німеччини, Ізраїлю, Франції та інших держав.

З метою розширення можливостей для участі України у міжнародній та загальноєвропейській системах протидії тероризму протягом 2008-го реалізовано першу фазу створення Міжнародного центру спеціальної підготовки. Служба безпеки України взяла участь у 30 міжнародних заходах з питань протидії терористичній діяльності, проведено 112 тактико-спеціальних і командно-штабних навчань за участі іноземних експертів та спостерігачів. Розкрито 246 проявів із ознаками терористичного характеру.
Працівниками спецслужби припинено 1539 корупційних проявів в органах влади і управління, судовій та правоохоронній системах, ліквідовано 43 організованих злочинних угруповання, що спеціалізуються на контрабанді, наркобізнесі, незаконній міграції й торгівлі людьми. Викрито 1243 злочини у сфері службової діяльності, порушено 299 кримінальних справ за фактами отримання хабарів. Через суди до адміністративної відповідальності за корупційні діяння притягнуто 1333 посадові особи, у тому числі 51 державний службовець 1–3 категорій. Зокрема, у взаємодії з Генеральною прокуратурою проведено спецоперацію з викриття корупційної діяльності восьми суддів Окружного та Апеляційного судів Львівської області. Під час обшуків у посадовців вилучено 1 млн доларів США та 2 млн грн.
У 133 випадках не допущено контрабанди наркотиків, ліквідовано три нарколабораторії, 17 міжнародних злочинних організацій і груп наркоділків. У взаємодії з іноземними правоохоронними органами із незаконного обігу вилучено понад 2,1 т наркотичних засобів, зокрема 896 кг героїну (в тому числі 216 кг на території України), 53 кг кокаїну та 22 кг психотропних речовин. Загальна ринкова вартість вилучених 2008 року наркотиків перевищує 250 млн грн.
Під час виконання заходів щодо запобігання контрабанді припинено діяльність восьми організованих злочинних угруповань з міжнародними і міжрегіональними зв’язками, які діяли у Південному, Західному та Центральному регіонах України й спеціалізувались на контрабанді товарів. Викрито діяльність 68 злочинних груп, що налагодили контрабандні схеми в деяких прикордонних регіонах України, насамперед у східних областях. Унаслідок їхньої злочинної діяльності державний бюджет щороку недоодержував десятки мільярдів гривень. Порушено 264 кримінальні справи, вилучено предметів контрабанди на суму понад 232 млн грн.
Припинено 118 злочинів, пов’язаних із незаконною міграцією, 69 — торгівлею людьми, знешкоджено 19 організованих злочинних угруповань, що діяли в цих сферах.
У ході протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, припинено діяльність 12 конвертаційних центрів, порушено 93 карні справи за ознаками злочину, передбаченого ст. 209 Кримінального кодексу України.
Попереджено незаконне відшкодування ПДВ на суму більш ніж 1,4 млрд грн, порушено 179 кримінальних справ.
Для запобігання злочинам у сфері земельних відносин порушено 145 кримінальних справ, повернуто до державного сектора економіки 1,9 млн грн, попереджено завдання економічних збитків на суму понад 28,4 млн грн, до адміністративної відповідальності за корупційні діяння притягнуто 291 посадову особу.
Сумарний економічний ефект від оперативно-розшукової діяльності СБУ становив понад 1,6 млрд грн: повернуто до держбюджету 857 млн грн, до державного сектора економіки — більш як 650 млн грн; з-за кордону — 70 млн грн.

За повідомленням прес-центру СБУ
також у паперовій версії читайте:
  • КАДРИ ВИРІШУЮТЬ ВСЕ
  • НОВАЦІЯ СЕБЕ ВИПРАВДАЛА
  • ПОСМІХНІМОСЯ РАЗОМ!