УКРАЇНА І СВІТ

РАУЛЬ ЧІЛАЧАВА:«ОБМЕЖЕНЬ ДЛЯ РОЗВИТКУ Й САМОРЕАЛІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ В ЛАТВІЇ НЕМАЄ!»
Понад два роки тому Латвія приєдналася до Шенгенської угоди. Традиційно відносини між Ригою і Києвом були дружніми й активними. З 1992 року налагоджено конструктивний політичний діалог, правова база охоплює практично всі галузі співпраці, діє міжурядова комісія, торговельний обіг є стабільним. Останнім часом контакти двох держав перейшли на новий етап розвитку. Латвія стала членом Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу. Україна чітко визначила свій курс на зближення з цими міжнародними організаціями. Про життя українських мігрантів у країні Євросоюзу та НАТО розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України в Латвії Рауль Чілачава.

Жодної дискримінації!
— Пане Посол, розкажіть, як змінилося життя українців в Латвії після вступу країни до Євросоюзу й НАТО?
— За офіційною статистикою, в Латвії живе близько 60 тисяч українців, які опинилися в цій балтійській республіці переважно внаслідок трудової міграції. Вік мігрантів — різний. За шість десятків років тут виросло не одне покоління представників «народу Дніпра», як сказав би незабутній Микола Вінграновський.
— З чим доводиться стикатися українцям в Латвії?
— З тим, що й решта жителів. Жодної дискримінації як представники національних меншин вони не зазнають.
— У яких галузях можуть реалізувати себе трудові мігранти?
— В усіх галузях — залежно від освіти, професіоналізму, людських рис і здібностей. Обмежень для розвитку й самореалізації особистості в країні немає. Утім, є одна проблема: не всі місцеві українці мають громадянство Латвії. Згідно з законодавством країни, всім, хто опинився тут після 1945 року, необхідно натуралізуватися. Українці з різних причин не надто охоче це роблять, тому їх обмежено у виборчому праві. Негромадянин не може брати участі у виборах, отже, позбавлений права обирати і бути обраним.
— Які права мають мігранти?
— Громадяни України, відповідно до ст. 1 Договору між Україною та Латвійською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних, користуються таким самим правовим захистом, як і громадяни Латвії.

Гуманітарна та економічна допомога землякам
— Чи потужна в країні українська діаспора?
— Українська діаспора в Латвії має п’ятнадцять національно-культурних товариств, переважна більшість яких належить до Об’єднання українців в Латвії, яким керує В. Луговський. Функціонує Спілка українців Латвії, очолювана В. Степановичем. Активно діє Об’єднання українок Латвії на чолі з Ніною Квітницькою. Найактивніші члени товариств створюють загальноукраїнську ауру в Латвії, вирізняючи етнічних українців з маси «русскоязычного» населення країни.
— Які програми з підтримки Україною своїх громадян втілюються в цій країні?
— Функціонує спеціальна державна програма підтримки зв’язків із зарубіжними українцями. Нею передбачено гуманітарну й економічну допомогу землякам. Цього року, наприклад, за цією програмою ми видали двомовну — українсько-латиську — збірку віршів Тараса Шевченка «Доля», влаштували вселатвійське мистецьке свято «Червона калина», а також кілька виставок і презентацій.
— Чи виникають в українських трудових мігрантів проблеми з працевлаштуванням?
— За умов дотримання чинного законодавства Латвійської Республіки проблем у наших трудових мігрантів не виникає.
— Які потрібні документи, аби влаштуватися на роботу?
— Порядок прийому робочої сили регламентований, хоча максимальна кількість іноземних працівників не обмежена, а чинні нормативні акти дають роботодавцям змогу за певних умов наймати кваліфікованих мігрантів на роботу в усіх секторах народного господарства.
Для працевлаштування треба отримати відповідний дозвіл й оформити в Посольстві Латвії за кордоном тимчасовий дозвіл на проживання.

Українці працюють в торгівлі та суднобудуванні
— Українці мають свій власний бізнес?
— Серед латвійських бізнесменів є чимало людей з українськими прізвищами, хоча за справжнє українство всіх поручитися не можу.
— Чи відрізняються менталітет українця і латвійця?
— Це досить делікатне питання, тому дозвольте залишити його без відповіді.
— Чи стикаються мігранти з безробіттям або дискримінацією?
— Українська трудова міграція в Латвійській Республіці досить розвинута. Українські заробітчани, які перебувають в Латвії на законних підставах, зайняті в таких галузях, як суднобудування, торгівля, комерційна діяльність тощо.
— Зарплата українського трудового мігранта відрізняється від платні, яку отримує місцеве населення?
— У разі наявності дозволу на роботу, тобто укладення контракту, заробітна платня мігранта не може бути нижчою за мінімальну зарплату в країні перебування.
Уряд Латвії підтримав пропозиції щодо зниження мита для роботодавців за використання праці громадян з інших країн. Сума знижена до 296 дол. США з 1066 дол. А це сприятиме підвищенню заробітної платні мігрантів.
— Порадьте, що варто знати людині, яка планує поїхати працювати до Латвії?
— Варто знати чинне міграційне законодавство країни перебування, а також дотримуватися правил поведінки в громадських місцях, що є обов’язковими у будь-якій країні світу.
— У чому полягає різниця в трудовому законодавстві України і Латвії щодо працевлаштування?
— З 2004 року законодавство Латвійської Республіки чітко розрізняє умови працевлаштування осіб на керівні посади (директори компаній, члени правлінь фірм і корпорацій) та решти працівників, з якими укладено трудові угоди і які є фахівцями в дефіцитних для Латвії галузях. Порівняльний аналіз засвідчує, що керівні посади обіймають переважно громадяни західноєвропейських країн, тоді як спеціалісти, які працюють за контрактом,— з країн Східної Європи (Україна, Білорусь, Росія тощо). Латвійським законодавством окремо визначається процедура працевлаштування осіб, які приїхали в Латвію з метою «возз’єднання сім’ї» та автоматично отримали дозвіл на працевлаштування.

2009–2010 рр. — запровадження «Дорожньої карти»
— Розкажіть про візовий режим у Латвії
— На сьогодні для громадян України залишається чинним візовий режим поїздок у держави ЄС, до Латвії зокрема. Він регулюється положеннями угоди між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз від 18.06.2007 р.
— Яким є рівень зарплат у Латвії та скільки грошей населення витрачає на оплату комунальних послуг?
— У Латвії середньомісячна заробітна платня становить 477 латів, тобто 883 дол. США, а прожитковий мінімум — 163 лати (тобто 301 дол.), тоді як в Україні середньомісячна заробітна платня — 1288 гривень (тобто 235 дол.), а прожитковий мінімум — 626 гривень (114 дол.). 75% населення Латвії витрачає більшу частину своїх доходів на оплату комунальних рахунків і харчування.
— Які соціальні програми затверджено в Латвії — для латвійців і для мігрантів, зокрема українців?
— Ключовим моментом у розвитку ринку праці Латвії став 2004 рік — рік вступу країни до Європейського Союзу. Набувши повноправного членства в ЄС, Латвія взяла на себе також і зобов’язання Союзу у сфері зайнятості. Основні напрями політики зайнятості спрямовані на пристосування системи освіти та навчання до нових кваліфікаційних вимог. Водночас, незважаючи на розширення можливостей і перспектив для робочої сили, щороку проблема пошуку потрібних кваліфікованих спеціалістів стає дедалі складнішою.
У зв’язку з цим досягнення високого рівня зайнятості є одним з найважливіших завдань державної соціальної політики Латвії. План її національного розвитку на 2007–2013 роки містить стратегію формування адекватних механізмів заохочення працездатних жителів долучитися до ринку праці. За наявною інформацією, уряд Латвії не затверджував соціальних програм окремо для мігрантів.
— І на останок розкажіть про діяльність та плани заходів Посольства України в Латвії.
— Посольство України в Латвії працює, виконуючи передовсім конкретні міждержавні й міжвідомчі угоди, укдладені країнами. Є й оперативні плани, щоденні доручення МЗС. Розроблена й найближчим часом буде затверджена так звана «Дорожня карта» українсько-латвійської співпраці на 2009–2010 роки. Згідно з нею наступного року в Латвії мають відбутися Дні культури України. Планується відкриття бізнес-центрів — українського в Ризі, латиського в Києві. Хочемо відкрити в столиці Латвії меморіальну дошку Лесі Українці. Разом з латиськими поетами я укладаю та готую до видання антологію української класичної та сучасної поезії. Найбільші речники народу — поети, то нехай з їхніх вуст латиші й довідаються про Україну!

Інтерв’ю взяла Інна БОРИСОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ОБАМА І КЛІНТОН ОБИРАЮТЬ СОЮЗ