УКРАЇНА І СВІТ

НОВОРІЧНІ СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ
Визначальним чинником міжнародних відносин у 2009 році залишатиметься світова економічна криза. Різні регіони планети не однаково реагують на динаміку фінансових проблем. Однак попри цю рiзноманiтнiсть, загострення суперечностей між державами впливатиме на головні тенденції їхніх зв’язків. Гострішим буде стиль з’ясування відносин провідних світових гравців: Сполучених Штатів Америки, Європейського Союзу та Японії.

Визначальними будуть зміни, які очікуються у зовнішній політиці США. Прогнози щодо подолання суперечностей між Євросоюзом і Сполученими Штатами на початку президентських повноважень Барака Обами можуть не виправдатися передовсім через загострення фінансових проблем. Адже американська економічна криза потужно вдарила по європейських банківських і фінансових установах. Хиткою є рівновага між американським доларом і спільною європейською грошовою одиницею — євро.
В умовах кризи стратегічні інтереси захищатимуть за допомоги військової сили. Американський конгрес, незважаючи на фінансові проблеми, виділив на 2009 рік понад 300 мільярдів доларів на потреби Пентагону.
Натомість ЄС лише демонструє плани спільної оборонної політики, однак на її практичну реалізацію немає ані волі, ані ресурсів. Наприклад, на початку поточного року Латвiя відмовилася через кризу від закупівлі нових озброєнь та від участі у операціях НАТО в Афганістані та Косовому.
Зазначені військові операції залишаються символами прiоритетностi не американської, а європейської стратегії. Попри військово-політичну залежність від США, Європейський Союз намагається послідовно відстоювати свої інтереси у економічних зв’язках із зазначеною країною. На початку 2009-го ЄС заблокував ввезення на територію своїх держав курячого м’яса зі Сполучених Штатів, яке обробляють хлором. Так було відкрито ще один фронт торговельної трансатлантичної війни.
Унаслідок цього зменшується ймовiрнiсть прогресу на переговорах щодо подальшої лібералізації світової торгівлі в межах СОТ. Багаті й бідні країни — члени Світової організації торгівлі рішучіше обстоюватимуть свої інтереси, що обмежуватиме можливості для пошуку компромісів.
Свідченням цього може бути позиція, яку в умовах кризи посіла Японія. Токіо не лише ухвалив рекордний бюджет на 2009 рік у розмірі 980 мiльярдiв доларів, а й iнiцiював погодження економічного курсу з державами «Асоціації спiвробiтництва країн Пiвденно-Схiдної Азії» та Китаєм.
Поки що запекла конкуренція між китайським юанем і японською єною перешкоджає створенню азійської спільної валюти на зразок євро. Однак за кризи зберігатиметься тенденція до поглиблення азійської кооперації.
Одначе поглиблення економічної кризи позначається на розвитку групи країн «БРIК» (Бразилія, Росія, Iндiя, Китай). Зменшується динаміка зростання їхньої економіки. Тому відкритим лишається питання, чи замінить формалiзована восени минулого року «група 20» консервативну «велику вісімку»?
Поки що, певніше, зазначені структури спiвiснуватимуть водночас, намагаючись у межах своїх можливостей вирішувати глобальнi проблеми. Зокрема, у липні 2009-го запланований черговий самiт «великої вiсiмки».
Неформальне обговорення кризових проблем днями розпочнеться на Давоському економічному форумі. Втім, зважаючи на суттєву конкуренцію різних груп світової еліти, на наявні розбiжностi щодо перерозподілу впливу на зони видобутку сировини й ринки збуту, вірогідність створення «світового уряду» є низькою.
Навіть незважаючи на ймовiрне посилення пропаганди цієї ідеї в процесі погіршення становища світової економіки, особливо за умов дестабiлiзацiї держав із нестабільними політичними режимами. Таке становище провокуватиме гострi дебати в Організації Об’єднаних Націй. Ця універсальна міжнародна органiзацiя увійшла у свій передювілейний рік. Однак навіть Генеральний секретар ООН Пан Гi Мун визнає нагальність проблем.
Навряд чи у 2009 році буде вирішено питання реформування ООН і суперечності щодо постійного членства у Раді безпеки нових впливових держав. Досі не з’ясовано, які саме це будуть держави та що робити з правом вето. Отже, новорiчнi світовi тенденцiї обіцяють напружений рiк і насичені подіями міжнародні відносини.
також у паперовій версії читайте:
  • IНДIЯ ТА ПАКИСТАН З’ЯСОВУЮТЬ СТОСУНКИ
  • ЄВРОСОЮЗ НА СТАРТІ 2009 РОКУ
  • ЗБРОЙНЕ ПРОТИСТОЯННЯ НА СВЯТІЙ ЗЕМЛІ