СПОРТ

БІАТЛОННИЙ БУМ
Надзвичайно успішний для українського біатлону грудень тріумфальним виступом на головному комерційному старті сезону підсумували Оксана Хвостенко і Андрій Дериземля. Згодом у першій після різдвяно-новорічної паузи гонці Кубка світу українська жіноча естафета фінішувала другою одразу після беззаперечних фавориток росіянок. Результати підтверджують — біатлон залишається нашою головною олімпійською надією.

За тиждень після того, як у австрійському Хохфільцені завершився третій етап Кубка світу, німецький Гельзенкірхен запросив дванадцять пар найкращих біатлоністів планети. Традиційна різдвяна гонка відбувається у незвичних умовах — на заповненому кількома десятками тисяч уболівальників футбольному стадіоні місцевої команди «Шальке». Оксана Хвостенко і Андрій Дериземля не знітилися в нетрадиційній атмосфері й показали все, на що здатні.
Головними конкурентами наших співвітчизників у мас-старті й гонці переслідування були німкеня Мартіна Бек і австрієць Крістоф Зуманн (зазвичай пари є мононаціональними, але за день до змагань захворів німець Андреас Бірнбахер). Після першої частини змагань перевага українців була мізерною, тому і в гонці переслідування визначальною була психологія під час стрільби. До того ж, місцева публіка більше вболівала за своїх — Бек і Зуманна. На останній вогневий рубіж майже водночас прийшли Андрій Дериземля і росіянин Дмитро Ярошенко, котрий виступав у парі з Катериною Юр’євою. Наш учасник швидко у стрільбі стоячи закрив п’ять мішеней, Ярошенко схибив двічі, тому дав шанс австрійцеві повернутися на другу позицію.
Крістоф був точним, але наздогнати Дериземлю не міг. Андрій і Оксана фінішували разом, узявшись за руки. Другими стали Бек/Зуманн, третіми Юр’єва/Ярошенко.
У перерву між третім і четвертим етапами Кубка світу «вмістився» чемпіонат України в Тисовці. Щоправда, всіх провідних біатлоністів країни в Карпатах не дочекалися. Оксана Хвостенко разом із «основою» чоловічої збірної тренувалася в Італії, сестри Семеренки на внутрішній першості взяли участь лише в естафеті, допомігши команді Сумщини стати найкращою.
Не відомо, що нашій жіночій збірній допомогло більше — карпатська практика сестер Семеренко чи альпійський збір за участі Хвостенко, але в німецькому Обергофі українська естафета вважалася одним із фаворитів. За відсутності давно травмованої Оксани Яковлєвої в команді є проблема четвертого номера. Цього разу між Оленою Підгрушною і призеркою Олімпіади Лілією Вайгіною-Єфремовою тренери обрали молодшу спортсменку.
Олена не підвела — на першому етапі вона без жодного додаткового патрона закрила десять мішеней, щоправда, «ногами» програла близько двох хвилин, тому передала естафету з відставанням 52 секунди від лідерів, якими несподівано стали француженки, що виступали без Сандрін Байї (росіянки і німкені не тільки використовували весь додатковий арсенал, а й забігали на штрафні кола).
Блискуче провела другий етап Валентина Семеренко: стріляла вона так само влучно, як і Підгрушна, а бігла значно швидше, тому відправила сестру Віту на третій етап з другої позиції з 16-секундним відставанням від росіянок. На жаль, у Віти на вогневому рубежі виникли проблеми — під час стрільби лежачи Семеренко могла навіть піти на штрафне коло, але трьох додаткових патронів вистачило.
Ситуація виправилася після вдало проведеної «стійки»: ще одна німкеня «застрелилася», тому Віта навіть змогла повернутися на друге місце, та перевага над опоненткою була мізерною. Росіянки на той час більш як на хвилину випереджали конкуренток.
Оксана Хвостенко, яка бігла на останньому етапі, була настільки впевнена у своїй перевазі на вогневих рубежах, що пропустила Катрін Хітцер трохи вперед. Впевненість була обґрунтованою: під час стрільби лежачи Хітцер була змушена двічі перезаряджати зброю, а Хвостенко ніби з автомата розстріляла свої мішені. Під час стрільби стоячи Оксана навіть не повірила, що остання мішень не закрилась і треба додатковий патрон. Хітцер теж схибила одного разу, тож 25-секундна перевага українки над німкенею збереглася.
На хвилину раніше за лідера збірної України пішла зі стадіону Ольга Медведцева, росіянки втретє поспіль у нинішньому сезоні не залишають конкуренткам у естафетах жодного шансу. Очолює збірна Росії й Кубок націй, на другому місці в цьому списку команда Німеччини, а українки після обергофської естафети вийшли на третє місце, випередивши команди Франції, Китаю, Білорусі, Швеції та Норвегії.
У четвер в Обергофі естафету провели чоловічі збірні, сьогодні ввечері на спринтерську дистанцію 7,5 км вийдуть жінки, а завтра чоловіки змагатимуться на 10-кілометрівці. Змагання завершаться в неділю гонками з масовим стартом. Після змагань в Обергофі на біатлоністів чекають ще два класичні етапи — у німецькому Рупольдингу та італійському Антхольці-Антерсельві.
також у паперовій версії читайте:
  • ГЕРОЇ ВЧОРАШНІХ ДНІВ
  • «ТУР ДЕ СКІ»: ДУБЛЬ ТРЕТІЙ