БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

АВАРІЇ НА ДИХАЛЬНИХ ШЛЯХАХ
В інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція головного пульмонолога МОЗ, президента асоціації фтизіатрів і пульмонологів України, академіка АМНУ, професора Юрія Фещенка та доктора медичних наук, професора Людмили Яшиної. Присвячена вона була проблемам, пов’язаним з хронічними обструктивними захворюваннями легень(ХОЗЛ).

— Хронічні обструктивні захворювання легень — це хвороба дихальних шляхів, яка значно погіршує їхню роботу,— зазначив Юрій Іванович.— Досить часто вона призводить до інвалідності і смерті людини. Її небезпека в тому, що розвивається досить повільно, першими симптомами можуть бути задишка при фізичному навантаженні, відчуття дихального дискомфорту, скутості в грудях, на що ми не завжди звертаємо увагу. Гострі респіраторні інфекції збільшують ці прояви, особливо взимку. З часом розвивається хронічна дихальна недостатність, що вкрай погано позначається на життєдіяльності.
Професор Фещенко акцентував увагу на шкідливості куріння, яке, окрім того, що часто провокує виникнення онкологічних та інших важких захворювань, у 90 випадках зі 100 є також причиною ХОЗЛ. Звісно, що відмова від цієї шкідливої звички не гарантує уникнення цього захворювання. Адже цьому сприяють й інші фактори, часто незалежні від нас, наприклад, забруднене повітря, шкідливі умови праці, часті інфекції легенів у дитячому віці. А ще — вдихання тютюнового диму.
Хронічні обструктивні захворювання легенів — за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я — дошкуляють майже 210 мільйонам жителів планети. І не лише тим, хто живе в країнах так званого третього світу, тобто найбідніших: основна частка хворих припадає на Європу, насамперед країни, де досить високі стандарти життя. Про неабияку небезпеку цього захворювання красномовно свідчить такий факт: серед хвороб, які найчастіше відбирають людське життя, ХОЗЛ посідає 4-те місце, поступаючись серцево-судинним, онкологічним захворюванням та ВІЛ-СНІДу. Наприклад, у 2005 році від ХОЗЛ померло понад три мільйони чоловік — більше, ніж від раку молочної залози і діабету, разом узятих. Прогнози експертів ВООЗ досить невтішні: хвороба, про яку йдеться, у 2020 році може посісти 3-тє місце серед причин смертності.
Статистики, яка б давала реальну картину захворюваності наших співвітчизників на ХОЗЛ, не ведеться: недуга відображена як хронічний бронхіт. Але за неофіційною інформацією, таких хворих в Україні близько семи відсотків населення. Проте жодних досліджень, спрямованих на виявлення хронічних обструктивних захворювань, не провадиться.
Втім, окремі фармацевтичні компанії здійснюють певну роботу. Але це пов’язано здебільшого з вивченням попиту громадян на препарати, які знижують вплив ХОЗЛ на стан здоров’я...
— Виявити обструктивне захворювання легенів дуже важко,— вважає професор Людмила Яшина,— навіть рентгенологічне обстеження не показує патологічних змін у легенях, якщо вони є незначними. Тому найінформативнішим показником є спірографічне дослідження функції зовнішнього дихання.
— Як убезпечитися від хронічних обструктивних захворювань легенів? — поцікавився я в професора Юрія Фещенка.— І як людина, що не вбереглася, може полегшити свій стан?
— Цю хворобу мають виявляти насамперед лікарі загальної терапевтичної мережі,— каже Юрій Іванович.— А за її перших ознак терапевт повинен відправити пацієнта до пульмонолога. Аби запобігти цьому захворюванню, кожен має хоча б раз на рік звертатись до медичного закладу для профілактичного огляду. У багатьох випадках люди самі винні у важкому перебігу хвороб, зокрема й онкологічних, бо звертаються по допомогу лише тоді, коли, як мовиться, припече. Проте в багатьох випадках буває запізно. Найкраща профілактика — це здоровий спосіб життя. Багато залежить і від керівників підприємств, які зобов’язані піклуватись про створення належних умов праці.
Економічні збитки від ХОЗЛ — колосальні. Кілька років тому американці підрахували, що вони сягають 345–350 мільярдів доларів. Річ у тім, що хворі люди потребують тривалого лікування. На жаль, ця недуга є невиліковною. Лікарі можуть лише полегшити стан пацієнта. Сучасна медицина здатна допомогти вчасно виявити хворобу, загальмувавши процес пошкодження легенів, значно покращити якість життя і збільшити його тривалість.
Професор Фещенко вважає, що одним з дієвих медичних препаратів, які поліпшують фізичний стан хворого, є тіотропій. Він, зокрема, призупиняє загострення хвороби, зменшує вірогідність летальних випадків.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • БАКТЕРІЇ ЗДАТНІ... НА САМОПОЖЕРТВУ
  • ЯК ЗАПОБІГТИ АТЕРОСКЛЕРОЗУ?
  • ВІД СТА ХВОРОБ
  • ФІТОСІЛЬ НА СТОЛІ
  • ОТРУТУ ЗВ'ЯЗАТИ І ВИВЕСТИ...