ВІЙСЬКО

У НЕБІ ЛІБЕРІЇ ВИКОНУЮТЬ СВОЮ МИРОТВОРЧУ МІСІЮ УКРАЇНСЬКІ ВЕРТОЛІТНИКИ
На західному узбережжі Атлантичного океану в тропічній Африці є держава Ліберія, про існування якої в Україні мало хто знав. Проте, починаючи з 2004 року, в ній побували сотні співвітчизників: тут виконував свою миротворчу місію 56-й окремий вертолітний загін Збройних сил України Місії ООН у Ліберії.

— Табір наших миротворців знаходиться неподалік міжнародного аеропорту «Робертсінтернешнл» — лише за кілька десятків кілометрів від столиці,— розповідає начальник прес-служби МО України капітан 1-го рангу Ігор Халявінський.— Хоча ситуація в регіоні нині більш-менш спокійна, територія загону охороняється власними силами, а також нігерійськими військовиками. Поки що серйозних інцидентів не було. Водночас тут несуть службу близько 300 українських військовослужбовців, у тому числі й ті, які забезпечують життєдіяльність загону, зокрема спеціалісти з технічного обслуговування гелікоптерів.
До складу загону входять шість бойових вертольотів Мі-24 і вісім транспортних МІ-8, а також десятки одиниць спеціальної та бронетанкової техніки. Оскільки, як я вже говорив, ситуація в країні останнім часом стабілізувалася, то застосовувати нашим вертолітникам зброю, котра, до речі, перебуває в постійній готовності за призначенням, не доводиться. Нині вони патрулюють кордони Ліберії з Гвінеєю, Сьєрра-Леоне та Кот д’Івуаром, а також райони, де, за інформацією колег з інших держав, можуть виникнути сутички між ворогуючими сторонами. Нашим вертолітникам доводиться діяти у складних умовах, пов’язаних насамперед із географічним розташуванням країни. Проте ще не було випадку, коли б вони не впоралися з покладеними на них завданнями. За відгуками чиновників ООН, які часто навідуються до Ліберії, українці є найкращими професіоналами в міжнародному миротворчому контингенті.
Деякі політики закликають до згортання миротворчої діяльності України, мовляв, вона не дає нам доброго матеріального зиску. Не сперечатимусь з цього приводу, хоча ООН справно платить нашій державі за участь її громадян у налагодженні миру в різних «гарячих точках» світу. Хочу сказати про інше: завдяки участі в подібних операціях наші військовослужбовці набираються бойового досвіду. Бо де ще, скажіть, можна краще відшліфувати свою професійну майстерність, як не в горах Ліберії? Хіба наш вертолітник може, проходячи службу в Україні, стільки годин проводити в небі? Звісно, що ні: бракує палива. А там, на африканському континенті, його достатньо, бо, як розповідали мені вертолітники, його дають стільки, скільки потрібно. Ніхто не просить заощаджувати: резервуари місткістю понад 100 т завжди заповнені. Адже ООН не заощаджує на забезпеченні своїх підрозділів усім необхідним для виконання завдань.
Відправленню наших військовослужбовців до Ліберії передує копітка підготовка. Вона розпочинається під час відбору людей для проходження служби в миротворчому контингенті: відбирають офіцерів, які досконало володіють технікою пілотування, за можливості перевагу віддають тим, хто вже виконував завдання в екстремальних умовах, наприклад, колишнім «афганцям». Щоправда, останнім часом їх мало залишилося в армії й доводиться віднаходити справжніх професіоналів. За інформацією Генерального штабу Збройних сил України, за час перебування українських вертолітників у Ліберії не сталося жодної «НП», що призвела б до загибелі людей як серед українців, так і місцевого населення та представників ООН, котрих вони доставляють в різні райони цієї країни. Це є свідченням їхньої майстерності, вмінням орієнтуватися і приймати правильні рішення за складних умов.
Високий професійний вишкіл часто відзначають і представники ООН. Нещодавно у базовому таборі 56-го вертолітного загону відбулася урочиста церемонія вручення нашим військовослужбовцям медалей ООН «За службу миру».
— Я радий бути присутнім при врученні медалей особовому складу українського загону,— сказав, виступаючи на цьому заході, заступник спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань стабілізації та управління у Ліберії Джордано Райан.— Ми пишаємося українськими вертолітниками.
На базі окремого полку армійської авіації 13-го армійського корпусу, що дислокується на Львівщині, розпочалася підготовка військовослужбовців, які незабаром змінять своїх колег у Ліберії.
— Програма розрахована на вдосконалення професійного вишколу як вертолітників, так і підйомного складу, який технічно забезпечує польоти,— розповідає начальник відділу армійської авіації корпусу полковник Володимир Пастухов.— До того ж, відповідну підготовку пройдуть водії підрозділів забезпечення, зокрема, вона включатиме 30-кілометрові марші, в тому числі нічні. Адже професіоналізм — запорука успіху у будь-якій справі.
також у паперовій версії читайте:
  • «ДОПОМОЖІТЬ ВІДНОВИТИ СПРАВЕДЛИВІСТЬ...»