Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 14 Лютий 2019 16:40

Нові виклики Європейській безпеці

Rate this item
(0 votes)

На по­точ­но­му тиж­ні від­бу­ла­ся що­річ­на Мюн­хен­ська кон­фе­рен­ція з пи­тань між­на­род­ної без­пе­ки. Цей фо­рум є дис­ку­сій­ною пло­щад­кою для об­го­во­рен­ня ак­ту­аль­них проб­лем ста­ну єв­ро­пей­ської і гло­баль­ної сис­тем без­пе­ки.

Обидві системи безпеки перебувають у глибокій кризі. Після російської анексії Криму фактично порушено Договір 1990 року про обмеження звичайних збройних сил в Європі.

Черговою загрозою європейській безпеці стало «поховання» Договору 1987 року про ліквідацію ракет малої і середньої дальності.
Росія відкинула німецьку ініціативу відвести за Уральські гори такі ракети. У свою чергу, російська сторона збільшує військове угруповання в Калінінградській області, що мотивує Польщу до створення на своїй території додаткових американських військових баз.
Але американська сторона висунула нову умову створення на території Польщі «форту Трампа» — лише після передачі до Вашингтона всіх польських архівів, в яких зберігаються документи стосовно Голокосту. На цьому тлі Росія планує відповіді на розміщення американських систем протиракетної оборони на території Болгарії, Румунії і Польщі.
Крім традиційних викликів європейській безпеці з боку Росії, залишаються неврегульованими питання євроатлантичної солідарності. На Мюнхенському форумі виступив віце-президент США Майк Пенс, який закликав партнерів по НАТО збільшити витрати на утримання Альянсу.
Зокрема, Німеччину просять збільшити військові витрати принаймні до 2% ВВП на рік. Але прийняття такого рішення залежить від позиції правлячої на федеральному рівні «великої коаліції».
Загалом питання фінансування військових програм залишається ключовим для бажання правлячих у Франції і Німеччині еліт створювати військову складову Європейського Союзу. Також на порядку денному Мюнхенської конференції залишається питання ризиків перетворення на заморожений конфлікту на Донбасі.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».