Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 07 Лютий 2019 20:45

Чому Путін захищає Мадуро?

Rate this item
(0 votes)

На це впли­ва­ють ве­ли­чез­ні гео­по­лі­тич­ні і фі­нан­со­ві ін­те­ре­си, які Ро­сія має у Ве­не­су­елі. Утім, у Мос­кві ни­ні ба­га­то хто вва­жає, що з «ве­не­су­ель­ськи­ми» гро­ши­ма вже мож­на про­ща­ти­ся.

Росія з 2005 року позичила Венесуелі понад 20 мільярдів доларів. На закупівлю російської зброї пішло понад 4 мільярди доларів, а решта — це кредити на закупівлю нафти і акцій у венесуельських видобувних фірмах нафти і золота. Китайські інвестиції і кредити у три рази більші від російських, ідеться навіть про 70 мільярдів доларів.

Володимир Путін захищає свою венесуельську політику і уникає запитань про викинуті на вітер гроші, а російські пенсіонери дивляться на захист Ніколаса Мадуро зі зростаючим роздратуванням.
У разі зміни влади у Венесуелі договорам між її урядом і закордонними інвесторами теоретично, з правової точки зору, ніщо не загрожує. Росіяни втішаються тим, що мають договори з місцевими фірмами, затверджені венесуельським парламентом.
Але якщо взяти до уваги той факт, що Венесуела нині є державою-банкрутом, то при перезавантаженні влади за участі уряду Сполучених Штатів Америки і американських нафтових фірм може відбутися черговий переділ власності. Тоді для російських та китайських фірм, які намагатимуться зберегти свої активи, залишиться тільки суд.
Не можна також виключити, що нова влада у Каракасі запропонує кредиторам списання або реструктуризацію старих боргів, а ті не будуть мати іншого виходу, як прийняти цю пропозицію.
На думку Михайла Крутіхіна з Консалтингового агентства Rus Energy, інвестування в економіку Венесуели було проявом дурості або злодійства. Особливо великі сумніви викликають військові контракти, повністю кредитовані з бюджету Російської Федерації.
Росія позбувається старого озброєння за власні гроші. Армія Венесуели стає трохи сильнішою, але не у співвідношенні зі своїм головним суперником — США. Є щось надзвичайно символічне у будівництві Росією у бідній, занепадаючій країні підприємства з виробництва автоматів Калашникова і набоїв до цього автомата.
Поза сумнівом, заявив Крутіхін, що за нових обставин борг треба буде списати на втрати, як це було у випадку інших режимів, наприклад Північної Кореї. Але ще довго будемо чути з Кремля, що Мадуро — це прекрасний керівник, друг Росії, який заслуговував на підтримку.
У грудні минулого року у Каракасі була місія російського уряду з пропозиціями проведення економічних реформ. Припинення друку пустих грошей, установлення реальних цін, підвищення податків — це були пропозиції для початку реформ.
Російські рекомендації мало відрізнялися від пропонованих Міжнародним валютним фондом. Президент Мадуро навіть визнав ці рекомендації правильними і доцільними, але для початку попросив кредит у розмірі 6 мільярдів доларів. Ці гроші Мадуро отримав, але жодних реформ не провів.
У Москві, принаймні економісти, рахувати гроші вміють і добре розуміють, що Мадуро зі своїми лівацькими поглядами ніколи не виведе Венесуелу з кризи. Тож найкращим виходом із кризи було би повернення у Венесуелу американських інвесторів і санація економіки з їхньою участю.
Але політично для Кремля це неприйнятно. Політично Москві потрібний саме Мадуро з його боротьбою проти Сполучених Штатів Америки.
Не виключається ситуація, говорить Крутіхін, що Америка і Венесуела створять тандем у нафтовій галузі. Тоді можна буде забути про OPEC, Росію та інших гравців на нафтовому ринку. Венесуельсько-американський тандем буде панувати на цьому ринку, в результаті ціни на нафту можуть сильно знизитись. А це завжди погана інформація для Кремля.
Путін буде захищати Мадуро до останнього. Адже він мусить пояснити росіянам, навіть якщо не всі росіяни про це спитають, чому він витратив на Венесуелу стільки грошей і чому Росія їх утратила.
Ця тактика може мінімізувати втрати, може навіть дозволить повернути якісь гроші, може, врешті, забезпечити участь Росії у міжнародних консультаціях щодо майбутнього Венесуели. Але це вкрай мало як на таку серйозну інвестицію.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».