Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 07 Лютий 2019 20:23

Нова холодна війна?

Rate this item
(0 votes)

США офіційно вийшли з режиму Договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності. Зазначений Договір був підписаний у грудні 1987 року президентом США Рональдом Рейганом і генсеком КПРС Михайлом Горбачовим та вважався епохальним документом, який проявив тенденцію до завершення холодної війни.

Цей Договір був фундаментом для подальших домовленостей про скорочення ядерних стратегічних ракетних озброєнь, які до 1993 року були підписані вже між США і Росією. Але у міру того, як Росія відновлювала свої амбіції, «розмивався» глобальний баланс сил.
У 2001 році адміністрація президента США Джорджа Буша-молодшого оголосила про вихід із Договору 1972 року про обмеження розвитку систем протиракетної оборони. Відтоді процес руйнації положень договорів про роззброєння набирав обертів.
Кремль вважає, що розміщення в Європі американської системи протиракетної оборони фактично денонсує будь-які домовленості щодо обмеження стратегічних наступальних ядерно-ракетних озброєнь.
У березні 2018 року, виступаючи зі щорічним зверненням про становище Російської Федерації, президент Володимир Путін анонсував постановку на озброєння низки технологічно нових видів озброєнь, зокрема ракет, здатних декілька разів долати швидкість звуку. Метою цього звернення була демонстрація перед США здатності Росії долати «будь-яку систему протиракетної оборони».
У відповідь адміністрація президента Дональда Трампа звинуватила Росію у порушенні положень Договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності. Важливим фактором, який поховав цей Договір, стали новітні військові технології.
Зокрема, йдеться про успішне застосування важких безпілотних літаків, здатних наносити удари по будь-яких цілях, включно з такими, які розташовані на середній і малій відстані, та здатних нести будь-які заряди.
Також не таємниця, що більшість країн, які вже є ядерними державами, розвивають свій ракетний потенціал саме за рахунок ракет малої і середньої дальності. Насамперед це Індія, Пакистан, Північна Корея, відповідними ракетними технологіями володіють Японія і Китай.
Враховуючи ці тенденції, Дональд Трамп виділив шість місяців для переговорів щодо підготовки нового договору про ракети малої і середньої дальності за участі ширшого кола учасників. Утім, відкритим є питання щодо реалістичності такої пропозиції.
Нові учасники «ядерного клубу» навряд чи дослухаються до американської пропозиції та ризикуватимуть своїм ракетно-ядерним потенціалом на переговорах щодо договору, гарантій виконання якого немає.
Найбільш послідовну позицію щодо збереження Договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності зайняла Німеччина. Берлін пропонує Росії передислокувати за Уральські гори ракети середньої дальності, які з точки зору США порушують положення Договору 1987 року.
У відповідь російські «яструби» пропонують Німеччині вивести американські військові бази принаймні на Британські острови. Але за умов фактично початку нової холодної війни майже не залишилося можливостей для повернення США і Росії до Договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».