Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Вересень 2018 11:23

Нові бар'єри для китайського капіталу

Rate this item
(0 votes)

Влітку китайська фірма Yantai Taihai відмовилася від купівлі Leifeld Metal Spinning — німецького виробника машин і запчастин, зокрема для авіаційної і космічної галузей. Трансакція була скасована під впливом висловлювань німецьких чиновників про можливість використання законодавства для її заблокування.

Уряд мотивував рішення мотивами безпеки і пояснив, що фірма Yantai пов’язана з атомним сектором, тому її діяльність може служити не тільки цивільним цілям, але й військовим.
Раніше Німеччина двічі перешкодила придбанню китайським фондом SGCC акцій німецького оператора енергетичної інфраструктури 50Hertz. У лютому цього року SGCC хотів викупити майже половину з 40%-го пакета акцій німецької фірми, який належав австралійському фонду IFM.

Тоді уряд схилив другого власника 50Hertz — бельгійську фірму Elia — скористатися першочерговим правом на викуп акцій. Аналогічна ситуація трапилась у червні ц. р. Китайці знову намагалися придбати 20% акцій, що належали IFM.
Цього разу бельгійці викупили акції лише тимчасово і відпродали їх через кілька тижнів німецькому державному банку KfW.
Рішення федерального уряду свідчать про зміну стратегії і готовність до більш активного захисту німецьких фірм від захоплення китайськими концернами. Досі не було такого рішучого втручання уряду з метою захисту власного ринку, а ФРН презентувала себе як країна з високим рівнем відкритості для закордонних інвестицій.
Багато років єдиною формою блокування захоплення контролю була можливість їх ветування урядом у випадку набуття принаймні 25% частки фірм, пов’язаних із критичною інфраструктурою і безпекою.
Останніми роками уряд почав розширювати дефініцію фірм, перейняття контролю за якими може загрожувати безпеці держави. Розглядається зниження порогу, який дозволить блокувати купівлю частки акцій у німецьких фірмах від 10%, хоче це не узгоджується з правилами Світової організації торгівлі.
Новим механізмом є також використання банку KfW, чиї активи можуть бути важливим інструментом викупу часток стратегічних фірм від інвестиційних фондів.
Крім дворазової спроби придбання фірми 50Hertz, німецьких політиків стурбувала закупівля акцій концерну Daimler китайською фірмою Geely. В лютому вона придбала майже 10% частки Daimler і стала одним із головних акціонерів.
Фірма Geely провела цю трансакцію, обходячи положення німецького законодавства про необхідність публікації інформації про володіння акціями, а також не поінформувавши керівництво концерну про намір придбання значного пакета його акцій.
Якщо в інших країнах Євросоюзу експансія китайського капіталу ослабла, то зацікавленість придбанням німецьких фірм зберігається. До середини ц. р. китайські фірми придбали частку активів підприємств ЄС вартістю 15 мільярдів євро (зменшення на 47%), з чого 10 мільярдів євро припало на Німеччину (збільшення на 47%).
Німецькі політики починають розуміти, що Китай буде продовжувати політику економічної експансії, бо це відповідає стратегії Mаde in China 2025. Вона передбачає, що китайські фірми стануть глобальним лідером у галузях, в яких німецькі концерни мають нині домінуючу позицію, таких, як автомобілебудування, машинобудування чи відновлювальна енергетика.

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».