Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Травень 2018 11:34

Азійський діалог

Rate this item
(1 Vote)

Днями відбулися знакові події в Азії. Результати саміту керівників Північної Кореї і Південної Кореї перевершили прогнози.

Обидва лідери декларували намір здійснити ядерне роззброєння, підписали меморандум про національну єдність, запланували відновлення практики зустрічей представників розділених війною корейських родин.

На осінь заплановано ще один саміт між корейськими державами. Однак єдності у південнокорейському суспільстві щодо навіть гіпотетичної перспективи замирення з Північною Кореєю немає.
Відразу після успішного саміту в Сеулі відбулися протести проти самої перспективи замирення з КНДР. Також під питанням опинилася підготовка до саміту північнокорейського диктатора та президента США Дональда Трампа.
Незалежно від подій на Корейському півострові ще однією важливою подією не лише для Азії, а й для глобальної економіки став візит китайського лідера Сі Цзінпіна до Делі.
Символічними були дипломатичні кроки двох країн напередодні цьогорічного китайсько-індійського саміту. Сі Цзінпін прийняв міністрів закордонних справ Шанхайської організації співробітництва.
Нагадаємо, що Індія і Пакистан є спостерігачами у цій організації. Китай розглядає Шанхайську організацію співробітництва як ще одну платформу для регіональної співпраці.
У свою чергу, прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді напередодні переговорів із китайцями відвідав Лондон. Індійський бізнес вважає, що китайці давно випередили індійських колег на спільному ринку Євросоюзу.
З точки зору наближення офіційного виходу Великої Британії з Євросоюзу Індія зацікавлена у посиленні своєї економічної присутності в Європі.
Також Індія сподівається консолідувати Євросоюз і Китай у разі подання до Світової організації торгівлі позову до адміністрації Дональда Трампа за запровадження додаткових митних тарифів на американському ринку.
Китай, зважаючи на посилення своєї торговельної війни із США, демонструє зацікавленість збільшити обсяг двосторонньої торгівлі з Індією. В такому випадку можна буде хоч частково компенсувати ризики торговельної війни Китаю із США.
Крім того, посилення економічної інтеграції Китаю та Індії відкриває можливості для поглиблення двосторонніх політичних відносин. Індія неодноразово наголошувала на тому, що вона не бачить себе в ролі «демократичної противаги» Китаю. Звичайно, Індія враховує наявність спільних інтересів.
Зокрема, Піднебесна попри свою ангажованість у співпрацю зі стратегічним супротивником Індії — Пакистаном розуміє ризики радикального ісламізму як для Китаю, так і для цілісності території Індії.
Зближення двох найбільш населених держав світу, безумовно, є позитивним для стабільності в Азії. Зазначені тенденції не нейтралізують усіх протиріч у регіоні, але самі по собі є позитивними.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».