Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Квiтень 2018 10:51

Пучдемон на волі

Rate this item
(0 votes)

Лі­дер ка­та­лон­ських на­ціо­на­ліс­тів Кар­лес Пуч­де­мон вий­шов із в’яз­ни­ці у Ной­мюн­сте­рі з ус­міш­кою на об­лич­чі. Від­ки­да­ючи ви­мо­гу Іс­па­нії що­до ви­да­чі ка­та­лон­сько­го на­ціо­на­ліс­та, Ні­меч­чи­на мо­же ви­кли­ка­ти но­ву кри­зу Єв­ро­со­юзу.

«Сором, що в Європі маємо політичних в’язнів. Вони негайно повинні бути звільнені! Постійно закликаємо до діалогу, а зі сторони Мадрида зустріли лише насильство», — заявив Пучдемон перед телекамерами.

Він пообіцяв, що до завершення процесу про екстрадицію буде жити в Берліні, що дає йому можливість переконувати німецьких політиків у правоті своєї справи. Журналісти не ставили йому запитань про те, чому він порушив фундаментальні правові засади своєї країни.
Ще кілька днів тому каталонець був політиком, зірка якого заходить. Для багатьох боягуз, бо, на відміну від більшості каталонських діячів, утік півроку тому до Бельгії від іспанського правосуддя.
Все змінило рішення регіонального німецького суду, який відкинув позов іспанського Верховного Суду про видачу Пучдемона через державну зраду і заклики до заколоту. Німецькі судді не обмежилися тільки перевіркою, чи відповідають звинувачення Мадрида статтям 81 і 82 Кримінального кодексу ФРН (як це передбачає процедура екстрадиції).
Вони піддали сумніву висновки Верховного Суду Іспанії і визнали, що каталонський політик не застосовував силу (згідно з позовом ідеться про організацію нелегального референдуму про незалежність 1 жовтня минулого року, що призвело до сутичок поліції з населенням).
На думку німців, Пучдемон може бути засуджений лише за розтрату публічних фінансів. До завершення розгляду процедури екстрадиції він буде перебувати як вільний громадянин під заставою 75 тисяч євро.
«Німці принизили наш правопорядок, нашу Конституцію. Це буде мати негативний вплив на подальше функціонування Європейського Союзу і на іспансько-німецькі відносини.
Мільйони німців щороку приїжджають у відпустку в Іспанію. Напевно, тепер вони не будуть найбажанішими гостями», — вважає Герман Тертч, провідний консервативний іспанський публіцист.
Офіційно справа має лише правовий вимір: із цієї причини прем’єр Рахой не звертався до канцлера Меркель. Однак німці цю справу так не бачать. Міністр юстиції із СДПН Катаріна Барлі визнала, що рішення німецьких суддів «є абсолютно слушне», а Пучдемон «буде тепер вільною людиною у вільній країні, якою є Федеративна Республіка Німеччина».
Так, ніби Іспанія не є вільною країною. «Це дуже невдала відповідь», — відреагував керівник іспанської дипломатії Альфонсо Дастіс.
Рахой до цього часу не хотів вступати у політичні переговори із сепаратистами. Він вважав, що це лише проблема порушення закону, який має вирішуватися поліцією і судами.
«Тепер уся ця концепція зруйнована. Щоправда, жодна країна Європи не вступила у переговори з Пучдемоном, але виявляється, що найважливіша з них — Німеччина — не поділяє правової оцінки Рахоєм діяльності сепаратистів.
У реакції на нав’язані Меркель суворі економічні реформи у країні був сильний євроскептицизм лівого штибу. Тепер буде і правий. Якщо вони об’єднаються, як в Італії, можуть настати фатальні наслідки для ЄС», — вважає мадридський політолог Альваро Мадригал.
«Ми стали свідками фундаментальної відсутності довіри між країнами-членами. ЄС був збудований навколо економічних інтересів і не пішов далі, бо його члени не хочуть, щоб стратегічні рішення приймались у Брюсселі. Це величезна слабкість інтеграції», — вважає Ів Бертончіні, лідер французького Європейського руху.
За останні місяці у Каталонії різко впала підтримка ідеї незалежності, бо сепаратисти не мали ясної концепції виходу з кризи. «Рішення німецького суду дає сепаратистам нові можливості для дій, бо виникає враження, що Європа їх підтримує. Тож вони будуть добиватися дострокових місцевих виборів», — вважає Альваро Мадригал.
Іспанський Верховний Суд розглядає тепер звернення до Суду справедливості Євросоюзу, де процедура триває 16 місяців. Може також погодитися судити Пучдемона лише за розтрату, за що йому загрожує до 12 років в’язниці.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».