Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Квiтень 2018 10:42

Куба отримала нового лідера

Rate this item
(0 votes)

19 квіт­ня 2018 ро­ку офі­цій­но пі­шов у від­став­ку 86-річ­ний Ра­уль Кас­тро, який 10 ро­ків то­му пе­ре­брав вла­ду від сво­го бра­та Фі­де­ля Кас­тро. Впро­довж цих ро­ків на Ку­бі бу­ли за­по­чат­ко­ва­ні ре­фор­ми «ки­тай­сько­го зраз­ка».

Йдеться про досвід Пекіна, який 1978 року започаткував курс зовнішньої відкритості та поміркованих ринкових реформ. Зрозуміло, що кубинські реформи, на відміну від китайських, виявилися менш масштабними та більш обережними.
Рауль Кастро після відставки з посади глави держави зберіг посаду першого секретаря Компартії Куби. Тобто він намагатиметься виконувати роль, яку до самої своєї смерті у Китаї виконував архітектор реформ Ден Сяопін.

Новим главою Куби став 58-річний Мігель Діас-Канель, який є першим із 1952 року цивільним главою держави. Політична кар’єра Діас-Канеля пішла вгору в 1991 році в умовах так званого особливого періоду у мирний час. Тоді розпад СРСР, здавалося, поховає соціалістичний експеримент на Кубі, але Фідель Кастро ввів жорсткий режим економії, який зберігався до 2000 року.
За цей час Діас-Канель устиг перейти з провінційного владного рівня на рівень Гавани. До відставки Фіделя Діас-Канель став його політичним «онуком» та зберіг цей статус за Рауля Кастро. Нарешті, у 2013 році Діас-Канель став віце-президентом країни, не пропустивши жодного щабля кар’єрної драбини.
Прогнози щодо очікуваної політики Куби за нового лідера поки що обережні. Експерти солідарні у тому, що, скоріше за все, доки живий Рауль Кастро, різких внутрішньополітичних змін у Гавані не буде. Інша справа, що Діас-Канель фактично має карт-бланш на продовження більш радикальних економічних реформ.
Правда, у керівництві країни навіть за умов економічної кризи спостерігаються розбіжності щодо масштабів запровадження приватної власності і ринкових відносин із ширшим залученням на Кубу іноземних інвестицій. Діас-Канель вважається прихильником запровадження ринкових відносин та політики відкритості.
Утім, щодо відкритості багато очікувати також навряд чи варто. Принаймні Діас-Канель обіцяв молоді більше доступу до вільного обміну інформацією, змін очікують також кубинські дисиденти.
Посольство США в Гавані закликало амністувати політичних в’язнів. Власне позиція нового кубинського лідера з цього питання є ознакою меж його владних повноважень та готовності проводити радикальні реформи.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».