Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Жовтень 2016 23:36

Гендерна поразка Дональда Трампа

Rate this item
(0 votes)

За три тиж­ні до дня го­ло­су­ван­ня, 19 жовт­ня 2016 ро­ку, у Лас-Ве­га­сі від­був­ся тре­тій і остан­ній ра­унд те­ле­ві­зій­них де­ба­тів між Хіл­ла­рі Клін­тон і До­наль­дом Трам­пом.
Кан­ди­дат від Де­мо­кра­тич­ної пар­тії у пре­зи­ден­ти США Хіл­ла­рі Клін­тон от­ри­ма­ла пе­ре­кон­ли­ву пе­ре­мо­гу над сво­їм су­пер­ни­ком.
Роз­рив між кан­ди­да­та­ми, за ре­зуль­та­та­ми опи­ту­ван­ня CNN, сяг­нув 13%.
Так, 52% лю­дей, що спос­те­рі­га­ли за де­ба­та­ми, вва­жа­ють, що кан­ди­дат від Де­мо­кра­тич­ної пар­тії ма­ла сут­тє­ву пе­ре­ва­гу над рес­пуб­лі­кан­цем. За Трам­па про­го­ло­су­ва­ли ли­ше 39%.

Це озна­чає, що згід­но з ре­зуль­та­та­ми «мо­мен­таль­них опи­ту­вань» CNN (що від­бу­ваю­ть­ся впро­довж пер­ших го­дин піс­ля транс­ля­ції) Клін­тон ви­гра­ла всі три ту­ри те­ле­де­ба­тів.

Критично важливі для результату голосування виборці, які не визначились із вибором, унаслідок цього розчаровуються в обох кандидатах. Але компрометуючими матеріалами на Дональда Трампа команді Хілларі Клінтон удалося перетягнути на її бік більшість американських жінок. Вони становлять більше половини виборців, тому фактично й визначать долю виборів 8 листопада.
Компрометуюча Дональда Трампа інформація помітно послабила його підтримку в середині Республіканської партії. Це можна пояснити тим, що у день президентських виборів обиратиметься третина сенаторів і половина палати громад. Тому кандидати від Республіканської партії намагаються максимально дистанціюватися від Дональда Трампа, побоюючись, що соціальний компромат проти нього може політично зіграти проти них на виборах.
Два попередніх раунди телевізійних дебатів фактично визначили розстановку сил в основних штатах США, які делегують до колегії виборщиків найбільшу кількість мандатів.
Хілларі Клінтон впевнено перемагає у більшості штатів і це було відомо ще до третього раунду дебатів. Тому тактика Дональда Трампа на заключних дебатах мала забезпечити за республіканцями збереження їхнього основного електорату, а не завоювання нових виборців. Зрозуміло, що така оборона означає фактичну поразку.
Оскільки соціально важливі теми виборчої кампанії потонули у взаємному компроматі від Трампа і Клінтон, переможцю виборів, скоріше за все, марно розраховувати на майже десять відсотків виборців, які «не визначились». Певна їхня частина може проголосувати протестно за кандидата Лібертаріанської партії США або Партії зелених.
Водночас третій раунд дебатів показав, якщо не станеться за 20 днів до виборів якогось «дива» або суперскандалу, Дональд Трамп буде навряд чи спроможний ліквідувати існуючий наразі відрив на користь Хілларі Клінтон у сімдесять відсотків.
Отже, на фініші цьогорічної виборчої кампанії у США єдиною інтригою є питання, скільки виборців виявиться настільки активними, що будуть спроможними побороти лінощі та прийти на виборчі дільниці, аби проголосувати протестно проти «вашингтонського істеблішменту». У будьякому випадку цьогорічна виборча кампанія увійде до політичної історії США як найбільш брудна.
Зважаючи також на рекордний для президентських виборів вік обох кандидатів, на порядку денному залишається й питання здатності партійних машин просувати в кандидати молодших харизматичних людей, як це було 2008 року з мало кому відомим Бараком Обамою. Цього разу Демократична партія такого молодого кандидата не знайшла.
Ще більші проблеми залишаються у доробку Республіканської партії. Здається, вона переживає глибоку ідеологічну кризу. Досі республіканці вважалися партією великого бізнесу, але на цьогорічних виборах їхній кандидат і за сумісництвом мільярдер Дональд Трамп виступив із позицій захисника білого середнього класу.
Натомість до 2016 року на цих позиціях традиційно були демократи, які по ходу кампанії Хілларі Клінтон примудрилися настільки «розмити» свою ідеологічну позицію, що за три тижні до виборів вона виглядає надто «лівою» для традиційного електорату середнього класу, водночас надмірно «правою» для етнічних меншин.
Організатори кампанії Хілларі Клінтон з цього приводу не дуже турбуються, позаяк Дональд Трамп своїми скандальними заявами відвадив від себе не тільки афроамериканців, а й іспаномовних американців.
Враховуючи гендерний фактор голосування «за менше зло», тобто за Хілларі Клінтон, американських жінок, результат виборів 8 листопада можна вважати відомим.
Здається, що демократи мають нагоду 8 листопада не лише здобути президентську посаду для Хілларі Клінтон, а й домогтися більшості в обох палатах Конгресу. Це означатиме, що до проміжних виборів у Конгрес у листопаді 2018 року Хілларі Клінтон, скоріше за все, матиме й комфортну більшість у законодавчій владі.

Це відкриє для неї сприятливі можливості увійти в історію як перша жінка — президент США, яка до того ж провела важливі соціальні реформи та зміцнила міжнародні позиції Сполучених Штатів.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».