Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Червень 2016 11:14

Механізм санкцій зберігається

Rate this item
(0 votes)

Єв­ро­пей­ська пре­са про­дов­жує жва­во об­го­во­рю­ва­ти дип­ло­ма­тич­ну ак­тив­ність Ро­сії нав­ко­ло ре­жи­му санк­цій. На­при­кін­ці черв­ня Ра­да Єв­ро­со­юзу має прий­ня­ти рі­шен­ня що­до про­дов­жен­ня ре­жи­му санк­цій або йо­го част­ко­во­го ска­су­ван­ня.

З цією метою Володимир Путін особисто відвідав наприкінці травня Грецію, аби спонукати її до більш проросійської позиції з цього питання. У Кремлі також сподіваються на позитивний для себе результат референдуму про вихід Великої Британії з Євросоюзу, бо у такому гіпотетичному разі легше буде скористатись із дезорієнтації ЄС та мобілізувати своїх прихильників принаймні заради перегляду режиму санкцій. Також російська пропаганда докладає зусиль, аби представити саме Україну «винуватицею» невиконання Мінських угод.

Причому кремлівські стратеги вважають, що Росія виграє у будьякому випадку. Оскільки якщо наприкінці червня, як виходячи з рекомендацій «великої сімки», скоріше за все, й буде, продовжать режим санкцій — буде можливість на основі патріотичних спекуляцій оточення Росії «ворогами» мобілізувати виборців для підтримки партії «Єдина Росія» на вересневих виборах до Державної Думи. У разі іншого рішення, коли санкції будуть переглянуті, Кремль отримає нагоду показати тим же виборцям зовнішньополітичний успіх на західному напрямку.
Тож навколо збереження механізму санкцій іде напружена дипломатична гра. Наступного тижня голова Європейської комісії ЖанКлод Юнкер планує відвідати Петербурзький економічний форум. Це може бути потужним сигналом щодо перегляду режиму санкцій якраз напередодні доленосної зустрічі Ради Європейського Союзу з цього приводу.
До того ж російська пропаганда має нагоду вкотре говорити про недотримання Євросоюзом своїх зобов’язань перед Україною. Адже в Євросоюзі напівофіційно обговорюють перенесення безвізового режиму з Україною на березень 2017 року. Офіційним приводом для цього вважається криза з біженцями з країн Близького Сходу та Північної Африки.
Німецька влада визнала зростання рівня злочинності в країні у зв’язку з діями мігрантів. Досі німецькі урядовці, закликаючи громадян виявляти гостинність до біженців, замовчували кримінальні випадки за їхньої участі. Але гостинність потребує чималих бюджетних коштів, яких не вистачає на всі соціальні стандарти для самих німців.
Намагання уряду перетворити країну на «соціалістичний гуртожиток» для біженців викликає закономірну критику. Права популістська партія «Альтернатива для Німеччини» наголошує: якби канцлер Ангела Меркель не приймала біженців, тисячі не потонули б у морі, бо кидатися у його хвилі не було б сенсу.
Німецький уряд намагався за рахунок припливу біженців вирішити демографічні проблеми та завдяки наданню їм послуг стимулювати розвиток економіки, але обидва цих завдання «успішно» провалені.
Сексуальні домагання біженців до німкень якраз мобілізували голоси на користь партії «Альтернатива для Німеччини» на недавніх земельних виборах. Додатковим ударом по Ангелі Меркель на минулому тижні стало розкриття німецькою контррозвідкою спроби скоєння терактів у Дюссельдорфі. Як з’ясувалося, цей злочин готувалися скоїти «біженці», які влітку минулого року прибули до ФРН балканським маршрутом.
У міру наближення часу проведення чемпіонату Європи з футболу у Франції напруження сил безпеки в очікуванні терактів посилюється. Зрозуміло, що за цих обставин європейським політикам дедалі складніше говорити для безвізовий режим для України, навіть попри спроби зрозуміти всю високу ціну українського європейського вибору.
Головне, аби Євросоюз не зробив Путіну подвійний подарунок відмовою у наданні у поточному році безвізового режиму для громадян України та переглядом режиму санкцій без виконання російською стороною Мінських угод.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».