Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Травень 2016 10:55

Альтернатива для Німеччини

Rate this item
(0 votes)

«Аль­тер­на­ти­ва для Ні­меч­чи­ни» (AfD) пер­шою пред­ста­ви­ла своє ба­чен­ня ФРН піс­ля пар­ла­мент­ських ви­бо­рів у 2017 ро­ці. Ого­ло­шен­ня про­гра­ми «Аль­тер­на­ти­ви» бу­де ма­ти знач­ний вплив на по­лі­ти­ку Бер­лі­на і пе­ре­біг ви­бор­чої кам­па­нії у Ні­меч­чи­ні. Про­гра­ма з 14 роз­ді­лів ста­ла ма­ні­фес­том про­ти по­лі­тич­но­го іс­теб­ліш­мен­ту ФРН і між­на­род­них ор­га­ні­за­цій (осо­бли­во Єв­ро­пей­сько­го Со­юзу) та спря­мо­ва­на на по­вер­нен­ня суб’­єкт­но­сті ні­мець­ко­му гро­ма­дя­ни­ну і дер­жа­ві.

Прийнята на з’їзді на переломі квітня і травня програма «Альтернативи» мала символічно завершити період ідеологічних спорів і персональної боротьби в партії. Після створення АfD у 2013 році вже стався розкол, у результаті якого партію покинув засновник угруповання Бернд Люке. Також змінилися теми, на яких концентрувалась AfD, намагаючись набрати політичний капітал. На початку це була криза зони євро, потім — міграційна криза, а останнім часом — загроза з боку ісламу.

Лідери AfD відчутно відрізнялися за проголошуваними поглядами, що дозволяло партії протягом останнього року пристосувати профіль партії до обставин. Прийняття першої програми партії за більш ніж рік до виборів у бундестаг має служити формуванню іміджу AfD як угруповання з цілісною виборчою пропозицією.
Партії вдалось у прийнятій програмі каталогізувати більшість страхів, турбот, застережень і претензій німецького суспільства. Силою програми є не конкретні пропозиції рішень, а виявлення і формулювання проблем, які — на думку частини виборців — іншими партіями замовчуються в ім’я політичної коректності.
У частині, присвяченій закордонній політиці і безпеці, AfD пропонує відбудову сильної, самостійної позиції ФРН на міжнародній арені. Цьому мають служити, зокрема, постійне членство ФРН у Раді Безпеки ООН, обов’язкова верифікація кожної акції в рамках НАТО на відповідність німецьким інтересам та зміцнення бундесверу.
У програмі підкреслено значення відносин із Росією («безпека в Європі без Росії неможлива»), але в ній не знайшли місця проросійські акценти, які часто проголошуються окремими діячами AfD на виправдання анексії Криму.
AfD категорично відкидає членство Туреччини в ЄС і від згоди з цього питання буде залежати підписання можливої коаліційної угоди. Вона також вимагає передачі більшості нинішніх повноважень Брюсселя державам — членам ЄС.
Якщо ця вимога не буде реалізована, AfD вимагатиме виходу ФРН з Євросоюзу або його розпуску і заснування нової економічної організації. На думку AfD, Німеччина повинна покинути зону євро, а якщо бундестаг цього не зробить, партія буде вимагати проведення референдуму з цього питання.
Найбільшою загрозою для внутрішньої безпеки країни AfD вважає нелегальну імміграцію та іслам, який «не є частиною Німеччини», як говорить Ангела Меркель. Мусульманські організації надалі не повинні отримувати статусу юридичної особи публічного права (який дозволяв би претендувати на фінансування з податків віруючих). Кількість іммігрантів, які використовують систему надання статусу біженця, має бути скорочена, а подання на визнання статусу біженця робитися ще за кордоном Німеччини.
Програма AfD звертається до консервативних цінностей, підкреслюючи значення традиційної моделі родини, одночасно критикуючи політику рівноправності, паритету статей і «погано зрозумілий» фемінізм, а також відмовляється від державного фінансування абортів.
У галузі економіки AfD підтримує ліберальний підхід (наприклад, припинення субвенцій на відновлювальну енергію, зниження податків, скорочення бюрократії), але за умови, що вони не будуть вступати у протиріччя із засадами соціальної ринкової економіки. Партія підтримує збереження мінімальної зарплати і посилення підтримки для багатодітних сімей.
«Альтернатива для Німеччини» має підтримку 14% виборців, а решта німецьких партій будуть змушені запропонувати власні рішення проблем, артикульованих AfD. Угруповання, відбираючи виборців у решти партій і здобуваючи місця у парламентах федеральних земель, значно ускладнює формування урядових коаліцій.
У СаксоніїАнгальт після місцевих виборів 13 березня сформована перша в історії коаліція у складі християнських демократів і зелених. Це коаліційне об’єднання не має шансів на повторення на федеральному рівні, однак місцеві вибори показали, що виборчі результати AfD обмежують можливість маневру традиційних партій при створенні парламентської більшості.
Єдиний вихід — що ХДС і СДПН уже починають розуміти — це перестати ігнорувати теми, які порушує AfD. Кілька прикладів вказують на те, що християнські демократи і соціалдемократи погодились із такою необхідністю. В середині квітня керівники партій коаліції узгодили прийняття інтеграційного закону та подальше зміцнення служб у боротьбі з тероризмом. У свою чергу, міністерство праці підготувало проект закону, який обмежує право громадян ЄС, які перебувають у Німеччині, на отримання соціальної допомоги.
Складно передбачувати результати майбутніх виборів, адже електорат не є стабільним у своїх симпатіях. «Альтернатива для Німеччини», яка після розколу боролася за виживання, маючи лише 3% підтримки, довела, що діє на німецькій політичній сцені все впевненіше і ефективно вміє використовувати настрої суспільства.
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».