Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Сiчень 2016 11:13

Внутрішньополітичні зусилля німецької дипломатії

Rate this item
(0 votes)

На поточному тижні відбулися німецько-грецькі та німецько-турецькі консультації. Важливість цих переговорів у Берліні полягає у переплетінні як внутрішньополітичних німецьких, так і загальноєвропейських проблем.
По-перше, Греція і Туреччина є трампліном для прибуття сотень тисяч біженців із країн Близького Сходу до Європи. По-друге, Греція і Туреччина наразі серйозно дестабілізовані, що ускладнює ефективну роботу їхніх урядів з вирішення багатьох проблем.
По-третє, двосторонні грецько-турецькі відносини залишаються у глибоко кризовому стані. По-четверте, проблематика відносин Німеччини як із Грецією, так і з Туреччиною має євросоюзівський вимір, адже Німеччина і досі є головним спонсором кредитування грецької економіки.

Водночас Берлін переконав Афіни не блокувати переговорів про можливість вступу Туреччини до Євросоюзу.
Цікаво, що кожне з цих питань має дуже гучний відгомін у німецькій внутрішній політиці. Кредитування Греції ніколи не було особливо популярним у німецькому суспільстві. У турецькому вимірі частішими стали сутички між етнічними турками, які мешкають у Німеччині, та етнічними курдами. Особливо гострим це турецько-курдське протистояння на вулицях німецьких міст стає під впливом масштабної військової операції, яку Туреччина проводить на курдських землях.
Безперечно, найбільш резонансним для німецької внутрішньої політики питанням відносин із Грецією і Туреччиною є проблема недостатніх зусиль їхніх урядів, які були б спрямовані на зупинення потоку біженців до Євросоюзу.
Опитування суспільної думки в Німеччині після новорічних скандалів у багатьох містах країни за участю біженців засвідчили стрімке падіння рівня підтримки канцлера Ангели Меркель. Натомість зростає популярність ультраправих популістських угруповань, які заперечують саму можливість інтеграції сотень тисяч біженців до німецьких реалій. Тож не дивно, що саме проблематику посилення німецько-грецького та німецько-турецького співробітництва у питаннях протидії нелегальній міграції досить жваво коментували як німецькі дипломати, так і інші політики.
Соціал-демократ Франк-Вальтер Штайнмайєр таким чином намагається зупинити різке падіння рейтингу есдеків, які публічно підтримують біженців навіть сильніше, аніж це робить Ангела Меркель. Поки що велика коаліція намагається змінити німецьке законодавство у питаннях посилення охорони зовнішніх кордонів шенгенського простору, прогалиною в якому є саме грецько-турецький напрямок.
Опозиційна Партія зелених пропонує ухвалити закони, які забезпечать можливість депортації небажаних біженців до тих же Греції й Туреччини. Зрозуміло, що як Афіни, так і Анкара не в захваті від цих ініціатив Берліна. Греція й Туреччина намагаються виторгувати собі додаткову фінансову допомогу, на яку німецька сторона, зважаючи на величезну кількість інших витрат, не готова піти. Тож німецьким дипломатам доведеться докласти ще чимало зусиль, аби змінити ситуацію на краще.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».